Ανατροπή: To τέλος του Champions League –όπως το ξέραμε– είναι κοντά…

Η ιδέα της ευρωπαϊκής Super League, δηλαδή μιας κλειστής ποδοσφαιρικής λίγκας στην οποία θα συμμετέχουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, δεν είναι καινούργια. Μια πιθανή απόσχιση των ισχυρών ποδοσφαιρικών κλαμπ στην Ευρώπη συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια. Ο φόβος της αποχώρησης της ποδοσφαιρικής ελίτ από το Champions League είναι αυτός που αναγκάζει την UEFA να μετατρέπει την κορυφαία διοργάνωσή της σε όλο και πιο κλειστό κλαμπ για τους αγγλικούς, τους ισπανικούς, τους γερμανικούς, τους ιταλικούς και τους γαλλικούς συλλόγους.

Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, η κρίση στα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων από τον κορωνοϊό είναι τέτοια που αναγκάζει τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να αναζητήσουν άλλες πηγές εσόδων για να καλύψουν τις ζημιές τους. Υπ’ αυτή την έννοια το σχέδιο για τη δημιουργία της European Super League έρχεται ξανά στην επιφάνεια, με αποκαλύψεις για τον τρόπο διεξαγωγής του.

O Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου παραιτήθηκε από την προεδρία της Μπαρτσελόνα και στη συνέντευξη Τύπου προχώρησε σε μια ιδιαίτερη αποκάλυψη, μεσοβδόμαδα. Ο πρώην πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» ανακοίνωσε πως ο σύλλογος της Βαρκελώνης συμφώνησε να συμμετάσχει στη European Super League που σκοπεύει να πάρει τις κορυφαίες ομάδες από το Champions League: «Μόλις χθες εγκρίναμε τις προϋποθέσεις για να αγωνιστούμε στην European Super League. Η απόφαση να παίξουμε σε μια τέτοια διοργάνωση απαιτεί την επικύρωση από την επόμενη γενική συνέλευση. Μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε ο κορυφαίος σύλλογος στον κόσμο σε αξία. Το έχουμε επιτύχει απέναντι σε ομάδες με μεγάλους επενδυτές έχοντας διατηρήσει τον σύλλογο στα χέρια των μελών του. Η European Super League θα διασφαλίσει ότι ο σύλλογος εξαρτάται από τα μέλη του», κατέληξε ο Καταλανός παράγοντας.

Τα πράγματα είναι… σοβαρά. Η UEFA πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε σε όλες τις ομάδες που μετέχουν στις ευρωπαϊκές της διοργανώσεις ότι θα πάρουν –λόγω κορωνοϊού– λιγότερα χρήματα απ’ όσα έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Αγγλία (απ’ όπου και γεννήθηκε η ιδέα της European Super League) η οικονομική δυσπραγία είναι μεγαλύτερη λόγω της απουσίας τω φιλάθλων από τις εξέδρες των γηπέδων, καθώς όλες οι ομάδες στηρίζονται οικονομικά στα τηλεοπτικά δικαιώματα και στα εισιτήρια διαρκείας που όμως δεν πουλάνε όσο διαρκεί η πανδημία…

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξουν μεγαλύτερες πηγές εσόδων ή να διαχειριστούν από μόνες τους τα έσοδα από μια κλειστή ποδοσφαιρική διοργάνωση στην οποία θα μετέχουν οι 18 ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης.

Ήδη, ακούγεται ότι η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν προσεγγίσει περισσότερους από 10 ευρωπαϊκούς συλλόγους για να βάλουν μπροστά το σχέδιο από το 2022.

Το πλάνο περιλαμβάνει τις εξής χώρες και ομάδες:

Ιταλία: Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους

Ισπανία: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη

Αγγλία: Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι

Γαλλία: Παρί Σεν Ζερμέν

Ολλανδία: Άγιαξ

Πορτογαλία: Πόρτο και Μπενφίκα

Η διοργάνωση θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με 5 δισ. ευρώ από τραπεζικούς κολοσσούς οι οποίοι ενδιαφέρονται να μπουν στο project και να γίνουν χορηγοί, όμως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριγμούς και στα εγχώρια πρωταθλήματα παρ’ ότι πρόθεση των διοργανωτών δεν είναι να τα εγκαταλείψουν, δηλαδή οι αγγλικές ομάδες θα συνεχίζουν να παίζουν στην Πρέμιερ Λιγκ και οι γερμανικές στην Μπουντεσλίγκα.

Ο σκοπός τους είναι αφενός μεν να πετάξουν έξω από τη διαχείριση των χρημάτων την UEFA, αφετέρου να μην επιτρέπουν σε μικρότερες ομάδες να εισπράττουν ένα μέρος των εσόδων από το Champions League, όπως γίνεται σήμερα.

Όμως, δεν είναι βέβαιο ότι τα εγχώρια πρωταθλήματα σ’ αυτές τις χώρες δεν θα υποστούν συνέπειες, διότι με δεδομένο ότι τα παιχνίδια που θα δοθούν στην τηλεόραση θα πρέπει να είναι εμπορικά ενδέχεται να ζητηθεί από τις ομάδες να παίζουν Σάββατα ή Κυριακές σε ώρες που θα μπορούν οι πληθυσμοί στην Ασία (την αγορά της οποίας σκοπεύουν) να δουν τους αγώνες…

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι και τα εγχώρια πρωταθλήματα θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η αντίδραση της UEFA στα σχέδια των ισχυρών κλαμπ ήταν σπασμωδική. Ο Τσέφεριν θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο πλάνο. Το ίδιο και οι άλλοι παράγοντες. Γι’ αυτό ισχυρίστηκαν μέσω κύκλων με μια νερόβραστη δήλωση ότι μια τέτοια διοργάνωση θα είναι… βαρετή, χωρίς πάντως να εξηγήσουν περαιτέρω τη θέση τους. Προφανώς, γιατί δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλη ή μικρή βαρύτητα μπορεί να έχει ένα τέτοιο σχέδιο αποχώρησης της ποδοσφαιρικής ελίτ από τις διοργανώσεις της UEFA ή θεωρούν αδύνατο να συμβεί…

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά στα έσοδα μεταξύ των δύο διοργανώσεων, αρκεί ένα παράδειγμα.

Στην European Super League υπολογίζεται ότι κάθε ομάδα θα παίρνει περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε σεζόν για τη συμμετοχή της, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης εισέπραξε από την UEFA μόλις 88 εκατ. ευρώ το 2016 όταν κέρδισε το Champions League…

«Σκοτώνει» το ποδόσφαιρο

Η δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής με τη συμμετοχή των ισχυρών θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους ασθενέστερους συλλόγους. Ο Αντρέι Σεφτσένκο θεώρησε σκόπιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος που αγγίζει όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να εκφράσει την αντίθεσή του:

«Η ευρωπαϊκή Super League θα σκοτώσει το ποδόσφαιρο, όπως το  ξέραμε. Χώρες σαν την Ουκρανία θα γνωρίσουν μεγάλη ύφεση και μόνο οι πλουσιότερες οικονομικά ομάδες θα επιβιώσουν. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου για όλους και όχι μόνο για τους λίγους».

Το ίδιο θα γίνει στα πρωταθλήματα όλης της Ευρώπης. Αν η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα παίζουν στην κλειστή Λίγκα χωρίς να χρειάζεται να παίρνουν το πρωτάθλημα στην Ισπανία δεν θα ασχολούνται με την La Liga. To ίδιο θα γίνει και στην Αγγλία από τις μεγάλες μέχρι και τις μικρότερες κατηγορίες.

Αλλά, οι Άραβες, οι Κινέζοι και οι Ταϋλανδοί επιχειρηματίες που έχουν στην κατοχή τους τα μεγάλα κλαμπ στην Αγγλία δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα