Αναθέρμανση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται η αναθέρμανση των αμυντικών σχέσεων  Ελλάδας- ΗΠΑ μετά το (θετικό) κάλεσμα που απηύθυνε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος  στον Ντέρεκ Τσόλετ να επισκεφθεί την Ελλάδα.  Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βοηθό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, όπου αμφότεροι  συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που αφορούν στις (ολίγον κλονισμένες τον τελευταίο καιρό) αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών και συμφωνήθηκε, ο κ. Τσόλετ να έρθει στη χώρα μας στις 25 Ιουνίου προκειμένου να συζητήσει ευρύτερα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, όλα τα διμερή θέματα που συσχετίζονται με τη συνεργασία των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι  ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν το αίτημα της αμερικανικής πλευράς, για παραχώρηση τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3C ORION με αποτέλεσμα η Ελλάδα να στραφεί στα γαλλικά ATL-2. Κατόπιν αυτού, οι ΗΠΑ “ανακάλυψαν” τελικά ότι διαθέτουν 4 ΑΦΝΣ και τώρα αγωνίζονται να ανατρέψουν την απόφαση για τα ATL-2.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα γίνει προσπάθεια από τις ΗΠΑ να “νεκραναστήσουν” το πρόγραμμα των M1 A1 Abrams, ενώ από ελληνικής πλευράς είναι πάγιο το ενδιαφέρον για μαχητικά αεροσκάφη F-16 D.

Στο πακέτο των συνομιλιών θα συμπεριληφθεί και το πλαίσιο των αεροναυτικών διευκολύνσεων, προς τις ΗΠΑ από την αμερικανική βάση της Σούδας.

 

Διαβάστε επίσης