Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να έδωσε το πράσινο φως με τον Τούρκο πρόεδρο να διαρρέει μέσω αξιωματούχου πως ο ίδιος ανέβαλε το ταξίδι

Αναβάλλεται όπως όλα δείχνουν η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Άγκυρας και Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να βρέθηκε κοινός τόπος για τα προαπαιτούμενα της συνάντησης και των κοινών δηλώσεων, όπως για παράδειγμα η στήριξη στη Χαμάς (της οποίας την ηγεσία ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη προ ημερών).

Στο πλαίσιο αυτό, οι Αμερικανοί φαίνεται να μην έδωσαν το πράσινο φως για την συνάντηση με αποτέλεσμα η πλευρά Ερντογάν να διαρρέει σήμερα μέσω αξιωματούχου της κυβέρνησής του πως ο ίδιος ανέβαλε τη συνάντηση.

Σημειώνεται πως εδώ και ημέρες υπήρχαν παρασκηνιακές εσωτερικές πιέσεις προς κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν λόγω της στήριξης στη Χαμάς, πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Ρεσιτάλ μεγαλοϊδεατισμού και εναγκαλισμός με τη Χαμάς

Στο ίδιο πλαίσιο μιλώντας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος έθιξε όλα όσα ήταν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, όπως η στήριξη στη Χαμάς.

«Επειδή το Ισραήλ και οι δυτικοί του υποστηρικτές ζητούν κάτι τέτοιο, εμείς δεν θα είμαστε από αυτούς που ρίχνουν λάσπη στη Χαμάς και τη χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση… Aς ενοχληθούν κάποιοι, και ας αλλάξουν τα δεδομένα τους. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αδελφούς μας τη Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, ως την Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης» ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, παρότι Δύση και Ισραήλ αντιμετωπίζουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «Χίτλερ» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις επιχειρήσεις στη Γάζα. «Οι σημερινοί Χίτλερ και Ναζί είναι δολοφόνοι που σκότωσαν περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, όπως και οι δολοφόνοι πριν από αυτόν, έγραψε το όνομά του επαίσχυντα στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμμένοντας ο Ερντογάν είπε: «Στο Ισραήλ νομίζουν ότι μπορούν να καλύψουν τις δολοφονίες που διέπραξαν στη Γάζα με τον Τύπο και την ισχύ του λόμπι που διαθέτουν και μας κατηγορούν για αντισημιτισμό. Από εδώ, θεωρώ χρήσιμο να τους υπενθυμίσω ξανά αυτήν την αλήθεια. Ό,τι κι αν κάνετε είναι μάταιο, όσο σκληρά και αν προσπαθήσετε, είναι μάταιο Δεν μπορείτε να αλυσοδέσετε την καρδιά ή τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις απειλές και τις πιέσεις σας…».

«Η Τουρκία σε όλη την ιστορία της των 2000 ετών, δεν έκανε ποτέ γενοκτονία, δεν ήταν ποτέ αποικιοκρατικό κράτος και σε κατάσταση πολέμου δεν ενόχλησε τους αμάχους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια εξαπολύοντας επίθεση προς τις ΗΠΑ με αφορμή την ανακοίνωση Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων είπε: «οι ΗΠΑ αντί να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας για τα γεγονότα του 1915, θα πρέπει να κοιτάξουν τη Γάζα. Να δεί την γενοκτονία που επιχειρεί να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα και να κάνει προσπάθειες να την σταματήσει. Απορρίπτουμε την υποκριτική πολιτική της Δύσης για την Γάζα η οποία μας έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα