Αναβάθμισαν Σουρανή και Καλίν, στον «πάγκο» Δένδιας-Τσαβούσογλου

Οι΄έμπιστοι σύμβουλοι των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας είναι πλέον ένα «παράξενο ζευγάρι» στον άξονα της ελληνοτουρκικής σχέσης

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν οι δύο ηγέτες αναβάθμισαν τους δύο στενούς τους συνεργάτες, την Ελένη Σουρανή και τον Ιμπραήμ Καλίν, οι οποίοι τελικά έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση, σε αντίθεση με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, Ιμπράημ Καλίν, είναι ο πιο έμπιστος άνθρωπος αυτή την εποχή του Σουλτάνου στην Τουρκία. Ο Καλίν, καίτοι το παρουσιαστικό του παραπέμπει στη βαθιά Ανατολία, έχει αμερικανικό υπόβαθρο και μιλά εξαιρετικά Αγγλικά.

Δεν κινείται στην ίδια ρότα με τον Τσαβούσογλου και σε καμία περίπτωση δεν έχει τη νοοτροπία του «γερακιού», όπως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Τουναντίον, η προσέγγισή του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θυμίζουν περισσότερο Ευρωπαίο ή Αμερικανό διπλωμάτη.

Η Ελένη Σουρανή είναι ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη. Διπλωμάτης καριέρας, με θητεία σε καίριες πρεσβείες, αλλά και στη διεύθυνση Α4 (Διεύθυνση Τουρκίας) του υπουργείου Εξωτερικών, βρέθηκε στο Μαξίμου τον Ιανουάριο του 2020, διαδεχόμενη την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ανέλαβε πρέσβης στην Ουάσιγκτον.

Είναι κοινό μυστικό στο Μαξίμου ότι η κα Παπαδοπούλου ποτέ δεν κατάφερε να βρει modus operandi με τον τότε ισχυρό πρωθυπουργικό σύμβουλο Δημήτρη Μητρόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του εκπαραθυρώθηκε δύο μήνες μετά. Αυτές οι εσωτερικές έριδες άνοιξαν την πόρτα του Μαξίμου στην Ελένη Σουρανή.

Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, όπως την περιγράφουν, είναι χαμηλών τόνων, κάνει καθημερινά τη διαδρομή Μαξίμου – υπουργείο Εξωτερικών, αποφεύγει τις δημόσιες σχέσεις με δημοσιογράφους και χειρίζεται κάτω από τα ραντάρ δύσκολες καταστάσεις, λόγω της πλούσιας εμπειρίας της.

Καλίν και Σουρανή είναι πλέον ένα «παράξενο ζευγάρι» στον άξονα της ελληνοτουρκικής σχέσης. Τον περασμένο Αύγουστο, όταν το «Oruc Reis» έκανε βόλτες στο Αιγαίο και ο Ερντογάν εκτόξευε μονίμως απειλές, η Ελένη Σουρανή ήταν αυτή που είχε αναλάβει να επικοινωνεί με την Τουρκία και συγκεκριμένα με τον κ. Καλίν.

Η επικοινωνία τους, είτε τηλεφωνική είτε μέσω μηνυμάτων, αποδείχθηκε χρήσιμη, προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως ο δίαυλος. Τότε, μέρος ενός άτυπου «τριμερούς» σχήματος ήταν και ο σύμβουλος της Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε καλέσει τους δύο συμβούλους σε εκείνη την περίφημη συνάντηση του Βερολίνου που έληξε με τον Καλίν να μην συναινεί σε ένα μορατόριουμ, ελλείψει εντολής από τον Ερντογάν. Πάντως για παν ενδεχόμενο οι  δύο διπλωματικοί σύμβουλοι δεν διέκοψαν ποτέ την επικοινωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα