Αναβάθμιση αξιόχρεου (και εμπιστοσύνης) στην Ελλάδα από την S&P

Πολλές πιθανότητες να υπάρξει και δεύτερη αναβάθμιση στους επόμενους 12 μήνες

«Ήταν δίκαιο έγινε πράξη» έλεγε το ΣΥΡΙΖΑΐκό μόττο αλλά οι Αμερικανοί της Standard & Poor’s ομολογούν ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου –και της εμπιστοσύνης– προς την Ελλάδα έγινε επί της ουσίας πραγματικότητα επειδή η νέα εκλεγμένη τις 7 Ιουλίου κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, που έχει ως στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε ανέβασε κατά μία βαθμίδα, από Β+ που ήταν σε ΒΒ-, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας μας. Η προοπτική είναι θετική, γεγονός που δημιουργεί την προσδοκία η S&P να αναβαθμίσει ξανά το ελληνικό αξιόχρεο στο προσεχές 12μηνο. Προϋπόθεση; Η κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος περίπου στο 2% και θα επιταχύνεται σταδιακά την περίοδο 2020-2022, με τον μέσο ρυθμό να είναι λίγο υψηλότερος από το 2,5% την τετραετία 2019-2022.

Ο S&P αναφέρει, επίσης, ως λόγους για την αναβάθμιση της Ελλάδας την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος, η οποία δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση, καθώς και τη μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Ένας άλλος λόγος για μία αναβάθμιση θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στο κακό σενάριο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει την προοπτική σε σταθερή «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά πιο αδύναμη από ότι αναμένουμε ή ανακοπεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εμποδίζοντας τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα