Ανάβει το «πράσινο φως» ο Τζόνσον για χωρίς περιορισμούς ταξίδια στην Ελλάδα

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε ο πρωθυπουργός από τον ομόλογο του της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό, ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται πολύ καλά, μειώνονται τα κρούσματα, καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί, ενώ και το ιικό φορτίο διαρκώς συρρικνώνεται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Τζόνσον  να άρει τους περιορισμούς για τις επισκέψεις των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί την Ελλάδα στο επίπεδο πορτοκαλί όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι τουρίστες έρθουν στην Ελλάδα από την Μεγάλη Βρετανία, θα πρέπει επιστρέφοντας να μπουν καραντίνα. Αυτό φυσικά αποτρέπει τα ταξίδια, ενώ οι βρετανοί τουρίστες είναι από τους παραδοσιακά φανατικούς επισκέπτες της χώρας μας και συνιστούν από τα πολύ μεγάλα μεγέθη για τον ελληνικό τουρισμό. Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έμεινε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και αναμένει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου (το αργότερο στις 7 Ιουλίου), η Ελλάδας θα τοποθετηθεί στην πράσινη ζώνη σε ό,τι αφορά την Βρετανία, κάτι που είχε δηλώσει προ ημερών και η Βρετανίδα πρέσβης στην Αθήνα.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπόρις Τζόνσον για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να παρευρεθεί στη Συνάντηση Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον ερχόμενο Νοέμβριο, στη Γλασκώβη. Και φυσικά ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Μητσοτάκης και Ράμα συμφώνησαν να τρέξουν οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Και με τον Ράμα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ με τον επανεκλεγέντα προσφάτως Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο κ. Ράμα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα