Αναζητεί πυξίδα και αφήγημα ο Αλέξης

Το Αραμπά χρησιμοποιούν στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως τελείωσε το πένθος για την συντριβή στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ρίχνονται στην μάχη για να αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία και να διεκδικήσουν τη νίκη, όμως όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι κινούνται με ταχύτητες… αραμπά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για όσους δεν γνωρίζουν ο αραμπάς (τούρκικη λέξη) είναι τετράτροχη άμαξα που την σέρνουν ζώα και κινείται πολύ αργά. Μάλιστα υπάρχει κι ένα παραδοσιακό τραγούδι το «Αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται». Κάπως έτσι κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον είκοσι ημέρες μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καλούνται να κάνουν τόσα πράγματα που τα έκρυψαν κάτω από το χαλί επί 1.460 ημέρες που μεσολάβησαν από την 7η Ιουλίου του 2019, που παρέδωσαν την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία.

Εύλογο και το ερώτημα του κάθε λογικού ανθρώπου: «Προλαβαίνουν να λειάνουν όλη αυτή την άσχημη εικόνα που έχει η κοινωνία γι’ αυτούς;» Στο ερώτημα αυτό ουδείς σώφρων θα απαντήσει θετικά. Τουναντίον μάλλον θα υποστηρίξει με ευγενικό τρόπο «είναι μικρό και πιεστικό το χρονικό διάστημα». Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι «το ματσάκι δεν γυρίζει ότι παραμύθι και εάν σκαρφιστεί ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοι του».

Απλά προκαλεί εντύπωση ποια είναι τελικά η στρατηγική τους για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Με τι αφήγημα μπαίνουν στη μάχη, πως σκέφτονται να υπερασπιστούν τα κεκτημένα, ποιες είναι τελικά οι επιδιώξεις τους; Διότι το μόνο που έχουμε ακούσει πέραν του ανέκδοτου για διεκδίκηση πρωτιάς ένα «ικετευτικό» λόγο προς τους ψηφοφόρους να μην μετατρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από νικητή των εκλογών σε παντοδύναμο ηγεμόνα.

Φυσικά λησμονούν ότι τους ίδιους ψηφοφόρους που «ικετεύουν» πρωτίστως τους έχουν κατηγορήσει ότι υποφέρουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ότι δεν έχουν σώας τας φρένας και διάφορες τέτοιες αηδίες. Και ο λόγος είναι πως η πλειοψηφία του λαού δεν βλέπει την μαύρη πραγματικότητα που προπαγάνδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μίλησαν για όλεθρο, για καταστροφή για δαντική κόλαση.

Μόνο κατενάτσιο

Την αλήθεια βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ την κρύβουν. Ότι σε αυτές τις εκλογές το μόνο που τους νοιάζει δεν είναι πως θα «ψαλλιδίσουν» την παντοδυναμία Μητσοτάκη. Εξάλλου αυτό δεν μπορούν ούτε να το σχεδιάσουν. Οπότε τι τους μένει; Να αντέξουν στην πίεση του ΠΑΣΟΚ και να παραμείνουν δεύτεροι καταλαμβάνοντας τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πως θα επιτευχθεί αυτό; Με το να παίξουν κατενάτσιο για να κρατήσουν με νύχια και δόντια την 2η θέση. Διότι εάν το ΠΑΣΟΚ τους προσπεράσει, τότε όλοι γνωρίζουν ότι η κατρακύλα δεν θα έχει τελειωμό και θα καταλήξουν στο 5%. Και το χειρότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πυλώνες στον συνδικαλισμό, στη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία για να αντέξει την πτώση.  Διότι και το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 4%, όπως η ΠΑΣΚΕ κέρδιζε τις εκλογές της ΓΣΕΕ. Στα πανεπιστήμια η ΠΑΣΠ ήταν παρούσα, σε αντίθεση με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται μεταξύ του 0-1%. Δηλαδή η Χαριλάου Τρικούπη είχε ένα βατήρα για να εκτοξεύσει το ελατήριο.

Παίζοντας λοιπόν κατενάτσιο στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν ότι θα παραμείνουν ως αξιωματική αντιπολίτευση υπολειπόμενοι τουλάχιστον 20 μονάδες διαφορά από τη Νέας Δημοκρατία. Για όσους δεν ξέρουν, το κατενάτσιο είναι ποδοσφαιρικός όρος και για την ακρίβεια ποδοσφαιρικό σύστημα, όπου με   πολύ καλά οργανωμένη και σφιχτή άμυνα, προσαρμοσμένη πάνω στους επιθετικούς του αντιπάλου δεν τους επιτρέπεις να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Μάλιστα οι Ιταλοί το αναφέρουν ως «αμπαρωμένη πόρτα». Με το Κατενάτσιο δοξάστηκε η Ίντερ του Χέλενιο Χερέρα, κατακτώντας δύο κύπελλα Πρωταθλητριών (τώρα τσάμπιον λιγκ), τρία πρωταθλήματα Ιταλίας και δύο διηπειρωτικά. Το μυστικό του Χερέρα ήταν ότι πίσω από την αμυντική τετράδα καθιέρωσε τον λίμπερο, που έσβηνε φωτιές, όπως κι ένα μέσο μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς που έτρεχε ακατάπαυστα. Θα μου πείτε τώρα και ποιος θα παίξει το ρόλο του Αρμάντο Πίκι, που δίδαξε τη θέση του λίμπερο, ή ποιος θα είναι οι σκληροτράχηλοι στόπερ όπως ο Αριστίντε Γκουαρνέρι και ο  Ταρσίτσιο Μπούρνιτς; Κανένας. Διότι ναι μεν η Ίντερ του Χερέρα δίδαξε το κατενάτσιο, όμως είχε να επιδείξει και παίκτες κλάσης, όπως οι Σάντρο Ματσόλα, Τζιαστίντο Φακέτι, Μάριο Κόρσο, Λουίς Σουάρεθ κι άλλοι.

Ο Τσίπρας δεν είναι Χερέρα, ενώ και οι πρωτοκλασάτοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα νέα φυντάνια που προκρίθηκαν για την εκλογική επιτροπή δεν μπορούν αν συγκριθούν με τα ιερά τέρατα των νερατζούρι. Οπότε και κατενάτσιο να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θυμίσει σε τίποτα την μεγάλη Ίντερ της δεκαετίας του 60.

Προσπάθεια και θολό μήνυμα

Επειδή δεν μας αρέσει να είμαστε μηδενιστές από την πλευρά της Κουμουνδούρου γίνεται τεράστια προσπάθεια να περιοριστούν οι κακοφωνίες και οι διαφορετικές γνώμες που συνολικά ζημίωσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εάν θα τα καταφέρουν μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου είναι κάτι που ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Το σίγουρο είναι ότι τις περισσότερες φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν σε γκάφες από την υπέρμετρη αγωνίας τους να αντιπολιτευθούν ακόμη και για πράγματα που έχουν υπογράψει.

Όπως έγινε με τον Διονύση Τεμπονέρα που κατήγγειλε πως 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν ανασφάλιστοι, επειδή δεν πλήρωσαν ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ. Οι εν λόγω είναι 250.000 και είχαν ένα χρόνο προθεσμία να πληρώσουν, είτε να ρυθμίσουν την οφειλή. Το χειρότερο είναι ότι την συγκεκριμένη τροπολογία την είχε ψηφίσει από το 2022 και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο δε για τους ελευθέρους επαγγελματίες που από την 1η Ιουνίου είναι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές και για συνταγογράφηση και για την αγορά φαρμάκων. Εάν πληρώσουν άμεσα  τον ΕΦΚΑ θα επανέρχονται στο σύστημα.

Αυτό το περιστατικό αν μη τι άλλο αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη στρατηγικής. Ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό και που παραδέχθηκε επί της ουσίας και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη με τις εκλογές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Μάρα Ζαχαρέα. Και όπως έλεγε πολιτικός αναλυτής «αυτοί οι άνθρωποι έμοιαζαν σα να έχασαν την πυξίδα τους και έκοβαν βόλτες στην έρημο».

Στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να ασχοληθούν μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το μήνυμα που εκπέμπουν προς τους ψηφοφόρους στην καλύτερη των περιπτώσεων θεωρείται θολό. Για παράδειγμα βγήκε ο Ανδρουλάκης στον Χατζηνικολάου και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία εάν στις 25 Ιουνίου δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Απλό και ξεκάθαρο μήνυμα και μάλιστα με διττή αναφορά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «δεν θα πάρω τη θέση του Τσίπρα ως χορηγού της Νέας Δημοκρατίας», ενώ μίλησε για αντιπολίτευση μακριά από την τοξικότητα. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν μας έχει πει ποιο είναι το αφήγημα του. Ούτε έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη που μιλάει για αυτοδυναμία, ούτε έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη που αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία.

Πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα , ότι το ιδανικό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να μην μπορέσει η Ν.Δ. να πιάσει τους 151 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει τρίτο κόμμα. Οπότε από την πίεση του κόσμου (για να αποφευχθούν και τρίτες εκλογές)ο Ανδρουλάκης να αναγκαστεί να αποδεχτεί συνεργατικό σχήμα στη νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά όπως μας έλεγε μία παλιά καραβάνα της πολιτικής «ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο θυμίζει περισσότερο αμερικανική ταινία δράσης, όπου στο τέλος κερδίζουν πάντα οι καλοί».

Τριγμοί για τις επιλογές

Στο μεταξύ ο αποκλεισμός από τη νέα εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών από την εσωκομματική αντιπολίτευση, έχει προκαλέσει γκρίνιες, ίσως κι ένα είδος λευκής απεργίας. Στην εκλογική επιτροπή δεν συμμετέχει ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πρώτος έσπευσε να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, όταν ήδη ξεκίνησαν κουβέντες περί παραίτησης λόγω του τραγικού εκλογικού αποτελέσματος. Αρκετοί αδυνατούν να κατανοήσουν το γεγονός ότι επιλέχθηκε ο Νίκος Μαραντζίδης ως αναλυτής των εκλογικών τάσεων, ο οποίος θα εισηγείται μέτρα και τρόπους προσαρμογής με βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Δηλαδή θα είναι ο Γκρίνμπεργκ και ο Λιβάνιος του Τσίπρα. Μιλάμε για επιλογή που θυμίζει τον στρατιώτη που ψάχνει λευκή σημαία για να παραδοθεί. Ειδικά με τα όσα έχει γράψει σε άρθρα του κατά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ο καθηγητής.

Ακόμη και η επιλογή προσώπων για τις τηλεοπτικές εκπομπές δεν ακούστηκε καλά ούτε και μεταξύ των στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη που θα αναλάβουν την εκπροσώπηση του κόμματος σύμφωνα με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα προέρχονται από τις ακόλουθες δεξαμενές.

  • Πρώτον, από το Εκτελεστικό Γραφείο:Συμμετέχουν σε αυτό η Γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, καθώς και οι Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου. Το Εκτελεστικό Γραφείο, μάλιστα, αναμένεται να διευρυνθεί με στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ο Νάσος Ηλιόπουλος αναλαμβάνει να συνδράμει και το Γραφείο Τύπου του κόμματος.
  • Δεύτερον, από τον Πολιτικό Σχεδιασμό:Ήτοι, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς. Ήδη στους δύο πρώτους έχουν κολλήσει τη ρετσινιά «οι στρατηγοί της ήττας».
  • Η τρίτη δεξαμενή είναι από την εκλογική επιτροπή στην οποία μετέχουν οι Δημήτρης Λυρίτσης (ειδικός σε θέματα υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας), η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνά Λινού, οεργατολόγος Διονύσης Τεμπονέραςο Ευάγγελος Αποστολάκης (επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας). Επιπλέον, συγκαταλέγεται και η Έφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Επιτροπή είναι η 27χρονη βραβευμένη διεθνώς ειδική στην ρομποτική, Διάνα Βουτυράκου και η 29χρονη διδάκτωρ πληροφορικής του ΑΠΘ Μακρίνα- Βιόλα Κώστη. Βρίσκονται δίπλα στους Αλέξη Χαρίτση και Γιώργο Χουλιαράκη.  Επίσης ο καθηγητής, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Φαραντούρης, καθώς και η Τζένη Λειβαδάρου στέλεχος της αγοράς σε ζητήματα ενεργειακών επενδύσεων και ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου. Στην νέα Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν επίσης ο Στέφανος Κασελάκης, άνθρωπος της ομογένειας που έχει θητεύσει στο επιτελείο του Προέδρου Τζο Μπάιντεναλλά και ο Κινυούα Μάινα Νικόδημος με σημαντική παρουσία στις δράσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Τέλος και οι δημοσιογράφοι Πόπη Τσαπανίδου, Γιώργος Καραμέρος και Ράνια Θρασκιά.

Πάντως η πρώτη προσπάθεια που έγινε από την Πόπη Τσαπανίδου με διευθυντές ειδήσεων και αρχισυντάκτες εκπομπών απέβη άκαρπη, καθώς από τους τηλεοπτικούς σταθμούς διεμήνυσαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν τέτοιες παρεμβάσεις. Μάλιστα κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν πως θα σταματήσουν να καλούν εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας το κόμμα για λογοκρισία των στελεχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι διεμηνύθη στην κ. Τσαπανίδου «για να αποφύγετε τις γκέλες και τις κακοφωνίες να κάνετε καλύτερο φροντιστήριο στα στελέχη σας».

Επεισόδιο και ψηφοδέλτια

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι σε εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού κατά την διάρκεια του διαφημιστικού διαλλείματος μπούκαρε στο πλατό ο Κώστας Ζαχαριάδης που περίμενε για να μετάσχει σε πάνελ και τσακώθηκε με τον δημοσιογράφο της Αυγής Δημήτρη Στούμπο, που είναι από τις πλέον νηφάλιες φωνές της αριστεράς. Ο λόγος του τσακωμού ήταν επειδή ο κ. Στούμπος εξέφραζε τη γνώμη του κι ασκούσε κριτική για τα λάθη που είχε κάνει οι ΣΥΡΙΖΑ στην στρατηγική του. Και η γνώμη του ήταν αντίθετη με αυτή των οργάνων του κόμματος.

Με αφορμή και το συγκεκριμένο επεισόδιο που δείχνει την διαφορά αντιλήψεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετοί που έχουν εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε θεαματικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια, ώστε να σηματοδοτήσει την θεωρία των «αλλαγών εν κινήσει». Ως ένα τέτοιο σοκ εισηγούνται την αλλαγή της λίστας, με την προώθηση στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα προσώπων που έχουν κοινωνική αναγνώριση και όχι προσώπων που προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά έβλαψαν το κόμμα τους. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα