Αναζητούν κονδύλια για την ανεργία

«Πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να τελειώσουμε με το θέμα αναθεώρηση ΕΣΠΑ και να πιάσουμε τον στόχο απορρόφησης», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος εξηγώντας ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο: οι τράπεζες είναι προσηλωμένες στην ανακεφαλαιοποίηση, οι μικρομεσαίοι δεν έχουν κεφάλαια ή φοβούνται να επενδύσουν και η κρατική μηχανή βρίσκεται σε αναταραχή λόγω των δημοσιονομικών κανόνων, των νέων οργανογραμμάτων και της τρικομματικής ισορροπίας στην ηγεσία φορέων και υπηρεσιών.

Το ένα μέτωπο είναι η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, εξηγούν αρμόδιες πηγές, που εκκρεμεί από το 2012 και ακόμη αναζητούνται κονδύλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί ένα ποσό της τάξης των 500- 600 εκατ. ευρώ.

Ψάχνουν και άλλα λεφτά σε ανενεργά έργα. Ωστόσο, «υπάρχουν πιέσεις για να διατηρηθούν εν ζωή ακόμη και δράσεις που δεν προχωρούν», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Τα λεφτά θα διοχετευθούν σε νέα προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων αλλά και δράσεις για τους ανέργους όπως το πρόγραμμα στήριξης των 400.0000 ανέργων που αντιμετωπίζει πρόβλημα συμβατότητας με τους κοινοτικούς κανονισμούς. «Ο στόχος των 400.000 είναι δύσκολος, πιο πιθανό είναι να χρηματοδοτηθούν 50.000-70.000 άτομα», ανέφερε προ ημερών στέλεχος με μακρά πείρα σε θέματα ΕΣΠΑ, εκτιμώντας πάντως ότι η λύση θα δρομολογηθεί για την απεμπλοκή της δράσης.

Ορόσημο

Το δεύτερο μέτωπο, αυτό της επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, έχει ως χρονικό ορόσημο το τέλος Ιουνίου. Τότε πρέπει να σταλούν στην Ε.Ε. αιτήσεις πληρωμής για 1,28 δισ. ευρώ και οι πίνακες του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν προς το παρόν απορρόφηση στο πρώτο εξάμηνο 411 εκατ. ευρώ.

«Κάθε χρόνο, τους πρώτους μήνες η κίνηση είναι χαμηλή, τις τελευταίες εβδομάδες μαζεύονται οι αιτήσεις», εξηγεί αρμόδια πηγή, υπενθυμίζοντας ότι και ο στόχος του τελευταίου εξαμήνου του 2012 υπερκαλύφθηκε. Ωστόσο, προσθέτει, ότι η Ελλάδα –όπως και όλα τα κράτη σε πρόγραμμα– όσο και να τρέξουν, έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση στην αγορά, στις τράπεζες, αλλά και στο ίδιο το Δημόσιο.

Κάποια στελέχη κάνουν λόγο ακόμη και για πιθανότητα παράτασης στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, όπως είχε άλλωστε συμβεί με το ΚΠΣ. Ποντάρουν επίσης πολλά στην επανεκκίνηση των οδικών αξόνων και στο ξεμπλοκάρισμα πολλών έργων υποδομής που προωθείται από κοινού με την Ομάδα Δράσης.

«Ποντάρουν» κυρίως σε μία αλλαγή στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα ανάπτυξη. «Το ΕΣΠΑ όπως και τα προγράμματα σε άλλα κράτη φτιάχτηκαν για χώρες σε ανάπτυξη, όχι σε πολυετή ύφεση», αναφέρει αρμόδια πηγή, εξηγώντας ότι το ζήτημα επενδυτικών αιρεσιμοτήτων (που θα έδιναν ευελιξία σε επενδυτικές δαπάνες που δεν θα βαρύνουν το έλλειμμα) αλλά και νέων εργαλείων δανειοδότησης θα έδιναν λύσεις.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης