Αναζητούνται 500 εκατ. ευρώ έσοδα για τα Ταμεία

«Μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο με στόχο την είσπραξη 500 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποφευχθούν νέα μέτρα, θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σto νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια σειρά συνεκτικών διατάξεων, που αποσκοπούν στη θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές και ιδιαίτερα στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Με το νομοσχέδιο, με το οποίο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος νοικοκυρέματος στην οργάνωση του ασφαλιστικού», όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης έπειτα από ευρεία σύσκεψη με διοικητές ασφαλιστικών ταμείων που πραγματοποιήθηκε χθες, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού, ώστε να μην απαιτηθούν νέες περικοπές κύριων συντάξεων και άλλα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που ζητεί η τρόικα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων.

Αναλυτικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται:

 • Η επέκταση από την 1η Δεκεμβρίου της υποχρέωσης για υποβολή ΑΠΔ των 12 τομέων του ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ώστε να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.
 • Ο έλεγχος δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ.
 • Η ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΗΛΙΟΣ».
 • Η απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού.
 • Η ενοποίηση των ποσοστών εισφοράς και των οι ασφαλιστέων αποδοχών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
 • Η επέκταση του «εργόσημου» και σε όσους απασχολούνται αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.
 • Η συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.
 • Η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η ρύθμιση προβλέπει την επιμήκυνση έως 10 έτη για αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.
 • Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου, για τα εκπαιδευτικά επιδόματα τα επιδόματα ανεργίας και τους ωφελούμενους δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
 • Ακόμη, ο χρόνος που έχει διανυθεί από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους μεταξύ φορέων επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου και ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Για παλαιότερες αιτήσεις η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και κάθε φορέας απονέμει στον δικαιούχο το ποσό που αναλογεί, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.
 • Αυξάνεται τέλος στο 95% από 80%, η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγούν τα ταμεία.
 • Η επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ στους εργοδότες που έχουν δηλώσει εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όχι όμως και στην Αναλυτική περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλουν.
Διαβάστε επίσης