Αναζητούν ένα «μπαμ» στην Κουμουνδούρου
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν να το ξεπεράσουν και στις δημοσκοπήσεις
Με παντοίους τρόπους η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί δίαυλο επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο ο Φάμελλος, όσο και οι στενοί του συνεργάτες επιμένουν στη συνεργασία με τη νέα αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να υπάρξει ένα ισχυρός πόλος της Κεντροαριστεράς.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάνε «ως πρόβατα επί σφαγή», όπως λέει ο λαός μας, αλλά τουναντίον θέλουν ισότιμη συνεργασία. Και οι κινήσεις τους είναι προσανατολισμένες σε αυτή την τακτική. Ναι στη συνεργασία, αλλά και πίεση προς το ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και η νέα ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν την όποια συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως τοξική, που μπορεί να φοβίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Ας λησμονούμε, ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι στην ευρεία πλειοψηφία τους είχαν αλλεργία με την κυβέρνηση Τσίπρα και όσα περίεργα άκουγαν και στην αντιμνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην μεταμνημονιακή.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υπέρ του δέοντος θερμοί στις αποχαιρετιστήριες δηλώσεις τους στον Κώστα Σημίτη, διακινδυνεύοντας μία πιθανή ρήξη, καθώς ο μισός ΣΥΡΙΖΑ (αυτοί που κινούνται γύρω από τον Παύλο Πολάκη) θεωρούν καταστροφέα τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό. Η συγκεκριμένη ομάδα δεν επιθυμεί καμία συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και δεν βλέπει με καλό μάτι όλα τα ανοίγματα. Όπως δεν είδαν με καλό μάτι και την μεγάλη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία του Κώστα Σημίτη, προχθές στην Μητρόπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός του Σωκράτη Φάμελλου παραβρέθηκαν η Όλγα Γεροβασίλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι. Όπως δεν είδαν με καλό μάτι και την ψιλή κουβέντα που είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.
Βεβαίως πολλοί θα πουν ότι κάθισαν δίπλα-δίπλα σε μία κοινωνική εκδήλωση, αλλά πολλές φορές ακόμη κι ένα στιγμιότυπο στην τηλεόραση, ή μία φωτογραφία μπορεί να παράγει πολιτική. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Το σίγουρο είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βιώνει τον δικό του Γολγοθά, αναζητεί εναγωνίως κάτι που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα του δώσει το έναυσμα αντεπίθεσης, ώστε να ξεκινήσει να «ροκανίζει» την διαφορά έναντι του ΠΑΣΟΚ. Προς ώρας πάντως οι μηχανές του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική δραστηριότητα είναι στο φουλ. Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση του 2025 προς τον πρωθυπουργό για το θέμα των αγροτών, ενώ η δραστηριότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ περνάει κάτω από τα ραντάρ των ΜΜΕ, τα οποία ασχολούνται περισσότερο με το εάν θα αποχωρήσουν κι άλλοι από την Κουμουνδούρου, αλλά και το πότε θα συσταθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.
Θα προτείνει δικό του υποψήφιο
Οπότε η όποια κίνηση που μπορεί να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας προς την Κουμουνδούρου είναι να προτείνει δικό του υποψήφιο για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς φέρεται να είναι αντίθετος με την όποια πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη και εάν αυτή είναι από την Κεντροαριστερά. Το ιδανικό σενάριο για την Κουμουνδούρου είναι το εξής: Το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ως εναλλακτική υποψηφιότητα ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα στέλνει ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Ένα πρόσωπο που συζητείται ευρέως στην Κουμουνδούρου είναι για παράδειγμα η Λούκα Κατσέλη, για την οποία δεν υπάρχει και η καλύτερη άποψη στην Χαριλάου Τρικούπη. Εξάλλου η κ. Κατσέλη δεν είναι το πρόσωπο που μπορεί να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και η απόπειρα της φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ να φτιάξει κόμμα (την Κοινωνική Συμφωνία) στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία, παρά το γεγονός ότι είχε δίπλα της τον Χάρη Καστανίδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εθνικές εκλογές του 2012 έλαβε λίγο πάνω από 60.000 ψήφους πανελλαδικά, δηλαδή λιγότερο από 1% (0,96).
Πάντως ανεξάρτητα το τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πότε θα αποφασίσει να ανακοινώσει την πρόταση του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και να καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει, ελπίζοντας ότι θα βάλει δύσκολα όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη Νέα Αριστερά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί αυτός που θα υποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσφάτως δήλωσε ότι είναι υπέρ της ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την ώρα που οι περισσότεροι εντός του κόμματος δηλώνουν στις τηλεοπτικές εκπομπές ότι δεν έχουν διάθεση να ψηφίσουν την νυν Πρόεδρο. Παρά το γεγονός ότι την είχαν ψηφίσει το 2020. Και δικαιολογούν την αρνητική τους στάση επειδή όπως ισχυρίζονται η κ. Σακελλαροπούλου κράτησε παθητική στάση και στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και στο δυστύχημα των Τεμπών.
Όμως την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την όποια πρόταση Μητσοτάκη, από την άλλη είναι αρκετοί που αντιλαμβάνονται ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση εάν ο πρωθυπουργός προτείνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον ψηφίσει, όμως την ίδια ώρα κατανοούν ότι κλείνουν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ. Αν πάλι κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και ψηφίσουν Βενιζέλο ποντάροντας σε συνεργασία των δύο κομμάτων σε μελλοντικό χρόνο, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας νέας διάσπασης, καθώς η πλευρά Πολάκη ούτε που θέλει να τα ακούσει όλα αυτά.
Διαχωριστικές γραμμές
Το σίγουρο είναι ότι πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι διαχωριστικές γραμμές τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με το ΠΑΣΟΚ. Όσο οι διαχωριστικές γραμμές είναι πιο εμφανείς, τόσο εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί να γίνει πιο εύπεπτο στην κοινή γνώμη το αφήγημα της Κουμουνδούρου πως «το ΠΑΣΟΚ είναι η βολική αντιπολίτευση που επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης». Έτσι εκτιμάται ότι θα τονωθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροαριστερό κοινό και θα καταστήσει το κόμμα ως μία πραγματική εναλλακτική λύση.
Πάνω σε αυτόν καμβά κινήθηκε και ο κ. Φάμελλος με την απόφαση του να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα με αφορμή το ζήτημα των τελών για τα σκουπίδια. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι βρισκόμαστε ενώπιων ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό. Επίσης βλέπουν πως ο κ. Δούκας δείχνει ότι ασφυκτιά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το κυριότερο έχει ταχθεί υπέρ της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων.