Αναζωπυρώνεται η πανδημία-“Δύσκολο χειμώνα” προβλέπουν οι ειδικοί

Πανικό έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και ειδικούς η νέα αναζωπύρωση της πανδημίας με τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο. 

Τα 3.739 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τις 30 Αυγούστου, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως θα φτάσουμε τα 5.000 και πως ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι δύσκολος.

Καμπανάκι για τη Βόρεια Ελλάδα
Η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την αύξηση των κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανησυχούν τους ειδικούς. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη που χθες καταγράφηκαν ακόμα 574 νέα κρούσματα, τριψήφιο αριθμό μολύνσεων «δίνουν» η Ημαθία με 172, η Μαγνησία με 141, η Πιερία με 128 και η Πέλλα με 119 και η Λάρισα με 270 νέες μολύνσεις.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τα λύματα που δίνουν αύξηση του ιικού φορτίου σε οκτώ από τις δώδεκα περιοχές που έγινε η έρευνα. O Βόλος παρουσιάζει αύξηση 176% και η Αλεξανδρούπολη 50%, κάτι που θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε άνοδο των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Για αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αλλά και για ανησυχητική αύξηση των θανάτων, ενώ τόνισε ότι το επίκεντρο αυτής της εξέλιξης είναι η Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανέφερε, το γεγονός αυτό σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Η κ. Παγώνη για ακόμη μια φορά έκανε έκκληση τόσο σε ηλικιωμένους, που συνήθως έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, όσο και στους νέους που δεν είναι άτρωτοι, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε τέσσερις απώλειες.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ακόμα πως η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα+ που φαίνεται ακόμα πιο επιθετική, σε συνδυασμό με τη γρίπη, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση τους επόμενους μήνες.

 

Τσακρής: «Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας»
Ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑI, ο Αθανάσιος Τσακρής είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα