ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: H κατάθεση ενός απελπισμένου

Ως θλιβερή μπορεί να χαρακτηριστεί η δεύτερη εξέταση του Ανδρέα Μαρτίνη στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία. Ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν» παρουσίασε την εικόνα ενός απελπισμένου ανθρώπου, που έχει κατανοήσει ότι δεν γλιτώνει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ικανοποιήσει την κυβέρνηση προσβλέποντας σε καλύτερη αντιμετώπιση. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι παραμένει προφυλακισμένος αν και έχει διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας 75%.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Και στην δεύτερη εξέταση του ο κ. Μαρτίνης επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και να την μεταφέρει είτε με υπαινιγμούς, είτε και με «κατινιές», όπως είπε και ο ίδιος, το σύνολο των υπουργών Υγείας την τελευταία 15ετία. Χαρακτήρισε το «Ερρίκος Ντυνάν» ως «μνημείο διαπλοκής», που να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη ο ίδιος ήταν πρόεδρος. «Οι μόνοι που δεν μου ζήτησαν χατίρια είναι ο κ. Κώστας Καραμανλής και ο κ. Αλέξης Τσίπρας» επανέλαβε κατά τη διάρκεια της… απολογίας του. Παράλληλα, ο κ. Μαρτίνης ζήτησε να γίνει έλεγχος με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στους εφοριακούς που ερεύνησαν τα πεπραγμένα των διοικήσεων του.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν την έκθεση του Ιανουαρίου 2012 που ετοίμασε ομάδα διαχείρισης συστημάτων Υγείας υπό τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο μετά από σύμβαση που υπογράφηκε με το «Ερρίκος Ντυνάν». Στην έκθεση επισημαίνεται η «διοικητική και διαχειριστική εγκατάλειψη. Το νοσοκομείο είναι σήμερα χρεοκοπημένο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε, κυρίως μετά το 2007» ενώ αφήνονται «αιχμές» για τη διοίκηση Μαρτίνη, τονίζοντας: «Κληθήκαμε να θεραπεύσουμε μια σοβαρή ασθένεια. Δώσαμε το φάρμακο, αλλά, αντί να μας επιτραπεί να δράσουμε θεραπευτικά, μετατραπήκαμε σε ιατροδικαστές. Η νεκροψία έδωσε, δυστυχώς, τα αποτελέσματα που περιλαμβάνονται στα παραπάνω παραδοτέα. Οι ευθύνες αυτών που συνέβαλαν σε αυτή την κατάληξη είναι τεράστιες».

Το υπόμνημα Χριστοφιλοπούλου
Μάλιστα η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Εξεταστική Επιτροπή, η Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε υπόμνημα στην Εξεταστική. Ένα υπόμνημα, το οποίο αναφέρεται αναλυτικά στις πράξεις που έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να αποφευχθεί το λουκέτο στο «Ερρίκος Ντυνάν» και το οποίο ο κ. Μαρτίνης δεν αντέκρουσε. Αντιθέτως μιλούσε για ρουσφέτια σε πολιτικούς που ικανοποίησε, δίχως να υπάρχουν απτά στοιχεία. Έτσι αόριστα.

Σε ό,τι αφορά το υπόμνημα που κατέθεσε η κ. Χριστοφιλοπούλου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά δέχθηκε ως βάσιμους και αληθινούς τους ισχυρισμούς Μαρτίνη, “ξεχνώντας” ότι αυτός ο άνθρωπος είναι προφυλακισμένος για κακουργηματικές παραβάσεις, που φέρεται να επέφεραν τεράστια ζημία στο “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”, στο νοσοκομείο δηλαδή για το οποίο ισχυρίστηκε , ότι μόνο αυτός φρόντιζε για την διάσωση του, σε αντίθεση με όλο σχεδόν το πολιτικό σύστημα, που δήθεν είχε συνωμοτήσει εναντίον του. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 3,5 εκατομμύρια μάρκα από την εταιρεία που είχε αναλάβει τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του νοσοκομείου, όντας τότε πρόεδρος της επιτροπής προμηθειών δεν εκρίθη σοβαρός λόγος, ώστε τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός να αποφύγει την εμπλοκή του σε θολές και ύποπτες υποθέσεις.

Παράλληλα, επειδή ακόμη και η σειρά των καταθέσεων στην εξεταστική υπηρετεί συγκεκριμένο σχέδιο δημιουργίας θολών εντυπώσεων δίνουμε στη δημοσιότητα, προς το παρόν, τα εξής στοιχεία:

1)Το ΠΑΣΟΚ επί της διακυβέρνησής του 2009-2012 (6/5/2012) αγωνίστηκε να κρατήσει το Ερρίκος Ντυνάν ανοικτό και τους εργαζόμενους σε αυτό στις θέσεις τους και σε περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας. Ταυτοχρόνως φρόντισε να είναι διαφανείς όλοι οι χειρισμοί του: ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε διάστημα 13 μηνών προκάλεσε έξι συνεδριάσεις της διαρκούς επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ντυνάν, τα πρακτικά των οποίων απέστειλε αμέσως μετά από κάθε συνεδρίαση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

2) Για την επένδυση ΓΑΙΑ στο Ερρίκος Ντυνάν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέστειλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα της επένδυσης αυτής. Το Δ´ Τμήμα του ΝΣΚ απάντησε ομόφωνα πως η επένδυση δεν ήταν σύννομη. Η Ολομέλεια του ΝΣΚ επίσης ομόφωνα επανέλαβε το ίδιο. Για τον Υπουργό Α. Λοβέρδο η αποδοχή της ομόφωνης απόφασης του ΝΣΚ ήταν μονόδρομος.

3) Την εποχή εκείνη το Ντυνάν ήταν χρεωμένο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αντιδικούσε με τις τράπεζες, αντιδικούσε και με το Κοργιαλένειο, στο οποίο πρόεδρος ήταν επίσης ο Μαρτίνης, για ποσά εκατομμυρίων. Το Ντυνάν είχε επίσης, πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα κλινών, περίπου στο 40%, ήταν δεσμευμένοι όλοι οι λογαριασμοί του, ήταν απλήρωτοι οι 1.000 περίπου εργαζόμενοί του για διάστημα τότε μεγαλύτερο των 5 μηνών, ήταν απλήρωτοι σχεδόν όλοι οι προμηθευτές του, ήταν απλήρωτα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία, ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και του Ερυθρού Σταυρού.

4) Το Ντυνάν αντιδικούσε και με τη δανείστρια τράπεζά του. Έτσι κάθε σχέδιο διάσωσης προσέκρουε στην κατάσχεση από την Marfin των όποιων χρημάτων θα του εδίδοντο. Το αδιέξοδο ίσως έλυνε μία παραίτηση από την αντιδικία Μαρτίνη-Βγενοπουλου. Με την εξής σειρά: ο Μαρτίνης δηλώνει πως θα παραιτηθεί από τη μήνυση, η τράπεζα αποδεσμεύει λογαριασμούς, ο Μαρτίνης παραιτείται στο ακροατήριο. Όλα αυτά συζητήθηκαν με απόλυτη διαφάνεια στη διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην κρίση βουλευτών και κομμάτων. Και τελικώς επιτεύχθηκε συμφωνία στις 11/5/2012, δηλαδή μετά τις εκλογές, όταν αναμενόταν υπηρεσιακή κυβέρνηση και ενώ η εκπροσώπηση του υπουργείου στο Ντυνάν είχε καταργηθεί με νόμο που πρότεινε ο ίδιος ο υπουργός.

5) Η προσπάθεια να κρατηθεί το νοσοκομείο ανοικτό, οδήγησε σε συμφωνία υπουργείου και Α. Μαρτίνη να υπάρξει τεχνικός σύμβουλος που θα κατέθετε προτάσεις, αφού η πώληση είχε νομικά προβλήματα, αλλά ούτε και επενδυτής υπήρχε. Παράλληλα αποκρούονταν από τον υπουργό Α. Λοβέρδο να αναλάβει το Δημόσιο τα δεκάδες εκατομμυρίων χρέη του Ντυνάν. Οι Άγγελος Φιλιππίδης (πρόταση Μαρτίνη) και στη συνέχεια Λυκούργος Λιαρόπουλος (πρόταση Λοβέρδου) συγκρούστηκαν με τον Μαρτίνη.

6) Μετά από τις εξελίξεις αυτές, ο τότε υπουργός Α. Λοβέρδος κατήργησε με νόμο τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο Ντυνάν, γιατί ήταν φανερό πως η διαχείριση Μαρτίνη μέσω αυτής της συμμετοχής ήθελε να εμπλέκει την Πολιτεία στα θέματά του, χωρίς όμως να αποδέχεται καθαρές και διαφανείς λύσεις, και εισηγήθηκε στη Βουλή την απαγόρευση της μεταβίβασης επί μέρους περιουσιακών στοιχείων του Ντυνάν για να αποφευχθούν οι κατασχέσεις μηχανημάτων κ.λπ. από τους πιστωτές και τους προμηθευτές του».

Επίσης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προσκομίστηκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία το «Ερρίκος Ντυνάν» είχε καταγεγραμμένα στα έξοδα παραστάσεων δώρα (όπως ακριβά ρολόγια, τσάντες, γραβάτες, ακόμη και χρυσές λίρες) αξίας 121.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα