ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Κατήγγειλε πολλά, μίλησε για λίγα (δεν απέδειξε τίποτα)

Μία από τα ίδια –δηλαδή τίποτα– ήταν και η δεύτερη παρουσία του προφυλακισμένου Δεν χρειάστηκαν παραπάνω από τρεις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία, όχι για να αποδειχθούν τα όσα κατέθεσε ο υπόδικος πρώην ισχυρός άνδρας του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά για να έρθουν τα πάνω – κάτω, καθώς τόσο από τα έγγραφα που ο ίδιος ζήτησε να προσκομισθούν δεν προέκυψε το αναμενόμενο –σε αυτόν– αποτέλεσμα, όσο και τα υπ’ αυτόν κατονομαζόμενα πολιτικά πρόσωπα, όχι απλώς δεν απέφυγαν να απαντήσουν στους ισχυρισμούς του, αλλά αντιθέτως απαίτησαν να εξεταστούν και οι ίδιοι από την Εξεταστική Επιτροπή!

Το πιθανότερο είναι ότι τέτοια εξέλιξη δεν την περίμενε ο έγκλειστος Μαρτίνης έχοντας στην πίσω πλευρά του μυαλού του ότι με (έωλες) αποκαλύψεις θα «εξαγόραζε» επιείκεια. Και ακριβώς επειδή ήταν έωλες ήταν όχι μόνο αναπόδεικτες αλλά και αντικρουόμενες. Για παράδειγμα στην πρώτη συνεδρίαση αφηγήθηκε με δραματικό τρόπο «την πλεκτάνη που στήθηκε για να αλλάξει χέρια το Νοσοκομείο», μίλησε για «σχέδιο άλωσης που εξυφάνθη από σειρά κυβερνήσεων» επί της δικής του προεδρίας, το οποίο όμως ω του θαύματος και με βάση την ανασκευασμένη παραδοχή του τελικά «δεν ήταν εκβιασμός αλλά ψυχολογική πίεση» όπως ομολόγησε ο ίδιος απαντώντας στην εύλογη ερώτηση των βουλευτών-μελών της επιτροπής «και εσείς ΤΙ κάνατε;».

Ο καθόλου πειστικός έγκλειστος πρώην πρόεδρος την 8/6/2017 κατ’ ουσίαν έκανε υποδείξεις διερεύνησης στην Επιτροπή, απαντούσε αόριστα στις λίγες ερωτήσεις που πρόλαβαν να του τεθούν (λόγω κατανάλωσης μεγάλου χρόνου στην εισήγησή του), και απηύθυνε κατηγορίες τις οποίες υποσχέθηκε να αποδείξει σε μεταγενέστερη εξέτασή του.

Στην δεύτερη, όμως, εξέτασή του, ο υπόδικος κ. Μαρτίνης πήγε να γίνει πιο ξεκάθαρος για τις προθέσεις του αλλά μάταια, καθώς σε ερώτηση του εισηγητή του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά «Αυτά γιατί δεν τα είπατε τότε και τα καταγγέλλετε τώρα;», ο Ανδρέας Μαρτίνης ζήλεψε τη δόξα της Μάρθας Βούρτση και επικαλέστηκε τη… λαβωμένη υγεία του: «Γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος με 67% αναπηρία που δεν έχει αποφυλακιστεί» απάντησε.

Ακόμα φέρνει τις… αποδείξεις
Και πριν «αλέκτωρ φωνήσαι» τρις οι…. αποδείξεις απαρνήθηκαν τον κ. Μαρτίνη, καθώς στην τρίτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη (20/6) αναγνώστηκαν τα έγγραφα που είχε ζητήσει η Επιτροπή με βάση τις καταγγελίες Μαρτίνη. Ειδικότερα:

α) Στην καταγγελία του ότι παρότι κάθε εβδομάδα το νοσοκομείο ενημέρωνε εγγράφως όλους τους ασθενείς για το ύψος του λογαριασμού τους και τις τυχόν οφειλές τους, αλλά εκ των υστέρων «διάφοροι πολιτικοί» του ζητούσαν «ρουσφετολογικά» να τους απαλλάξει από αυτές, το Ντυνάν απάντησε εγγράφως στην Επιτροπή ότι από κανένα έγγραφο του νοσοκομείου δεν προκύπτει ότι οι ασθενείς είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενημερωθεί σχετικά με χρεώσεις και ουδέποτε τους ζητήθηκε να πληρώσουν, καθώς γνώριζαν ότι ετύγχαναν εκπτώσεων.

β) Για το δεύτερο στοιχείο-φωτιά που θα επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς του, το περίφημο ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Δαγκωνάκη, η ίδια απάντησε εγγράφως στην Επιτροπή ότι δεν το κατέχει και ο κ. Μαρτίνης σχολίασε: «Η Δαγκωνάκη έχει δίκιο. Αλλά τώρα που τη σκιάζει η φοβέρα να μη χάσει την θέση της τι να πει;».

γ) Άνθρακες ο θησαυρός και με το περίφημο cd που περιέχει την ηλεκτρονική λίστα των 17.000 ασθενών που έτυχαν «εκπτώσεων» και τις οποίες οι αρμόδιοι φορείς της Δικαιοσύνης παράδωσαν στην Οικονομική Αστυνομία προκειμένου να ταυτοποιηθούν και την 20/6/2017 παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής. Αφού σχολιάστηκε ότι δίπλα σε κάθε όνομα ασθενούς υπήρχε απλά η ένδειξη «έκπτωση» χωρίς το ποσοστό εκπτώσεως επί των νοσηλείων, αποφασίσθηκε να επιστραφούν στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς δεν είναι επιτρεπτή η αξιοποίησή τους λόγω του ότι περιλαμβάνονται σημαντικά προσωπικά δεδομένα σε σχέση με την κατάσταση της υγείας των αναφερομένων εκεί προσώπων.

Η μεγάλη ανατροπή
Η μεγάλη ανατροπή, όμως, προήλθε από την πρωτοβουλία των τριών καταγγελομένων υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, έχουν ήδη ζητήσει να καταθέσουν ενώπιόν της, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της αυτοπρόσωπης εμφάνισής τους και μάλιστα σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον καταγγέλοντα υπόδικο Μαρτίνη. Η κατάθεση του κ. Λοβέρδου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 27/6, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να συνεννοηθεί άμεσα με τους δύο άλλους πρώην υπουργούς για τον ακριβή χρόνο της δικής τους.

Με το πέρας όμως των διαδικαστικών, η τριήμερη κατάθεση του υπόδικου Προέδρου επισφραγίστηκε από τις τελική αναφορά του ότι «το ερώτημα δεν είναι αν χαρίσθηκε το Ντυνάν ή αν βλάφτηκε κανείς, αλλά αν όλοι αυτοί είχαν το δικαίωμα να κάνουν αυτή την διαδικασία που έκαναν». Ξέχασε –και το επαναλαμβάνουμε γιατί έχει τη σημασία του– τα περί εκβιασμών, οικονομικών ζημιών, σχεδίων «άλωσης», λησμόνησε το περίφημο «εγώ δεν κυνηγάω πρωθυπουργούς να πληρώσουν» της πρώτης του κατάθεσης και συνέχισε να κατηγορεί αόριστα τα «περιβάλλοντα».

Αν, δε, στα παραπάνω προστεθεί και η πρόσφατη «προτροπή» του ανεξάρτητου βουλευτή και μέλους της Επιτροπής, Νίκου Νικολόπουλου, προς τον Ανδρέα Μαρτίνη να «μην θεωρεί ότι μπορεί να μας δουλεύει “ψιλό γαζί”», μάλλον έχουμε μία καθαρή αποτίμηση της αξιοπιστίας του άλλοτε μεγαλόσχημου και σήμερα έγκλειστου παράγοντα του δημόσιου βίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα