Ανδρουλάκης – Παπανδρέου «απέναντι» στη Φώφη

Στο ΚΙΝΑΛ έδωσαν ραντεβού για το ξεκαθάρισμα το φθινόπωρο, όπου η Γεννηματά για να γλιτώσει έχει προγραμματίσει ένα σωρό εσωκομματικές διαδικασίες

Εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω του Ρέππα ξεκίνησε την αποδόμηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Οι μονομάχοι κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής αρκέστηκαν να επιδείξουν τα θηκάρια, αλλά τα σπαθιά δεν τα έβγαλαν έξω. Απλά μετέθεσαν την έναρξη των «εχθροπραξιών» τους για το φθινόπωρο. Και δεν μιλάμε μόνο για τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά τώρα στην παρέα προστέθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός αρκέστηκε να ακούει. Απλά με κάποιες δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες έστειλε τα απαραίτητα μηνύματα με τη μορφή των τροχιοδεικτικών βολών. Απλά την αποδόμηση της κας Γεννηματά ανέλαβε ο Δημήτρης Ρέππας, εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου. «Είναι ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8% που πήρε το κόμμα στις εκλογές». Ακούγοντας οι παριστάμενοι στην Κεντρική Επιτροπή τον πρώην υπουργό κατάλαβαν ότι εκπροσωπούσε τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική γραμμή του ΚΙΝΑΛ. «Ο κόσμος πίστευε», είπε ο ο κ. Ρέππας, «πως το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι’ αυτό και επέλεξε να πάει, είτε προς Νέα Δημοκρατία, είτε προς ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συμπλήρωσε επιμένοντας ότι «δώσαμε λάθος στίγμα, δημιουργήσαμε την εντύπωση πως θέλαμε να συνεργαστούμε µε τη Ν.Δ.».

Όπως γίνεται αντιληπτό η κα Γεννηματά έχει πλέον να αντιμετωπίσει δύο αντιπάλους. Από τη μία είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών κι εντός των μελών του κόμματος – όπως υπολογίζεται ελέγχει το 35-40% των μελών και μπορεί να διεκδικήσει εάν το θελήσει το κόμμα.  Και από την άλλη, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να λειτουργεί το ΚΙΔΗΣΟ δείχνει ότι θέλει να πάρει υπό την εποπτεία του και το ΚΙΝΑΛ. Ειδικά που τώρα δεν έχει απέναντί του τον βασικό του αντίπαλο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο μπορεί να κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά γνωρίζει ότι πληθωρικός από όλες τις πλευρές πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνασπίσει δίπλα όλους τους αντιπαπανδρεϊκούς. Τουναντίον, τώρα με αντίπαλο τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πως το πεδίο είναι ανοιχτό, καθώς οι λεγόμενοι «γεννηματικοί» είναι μεγάλοι σε ηλικία, δεν έχουν ανανεωθεί και δεν αποτελούν κανέναν φόβο και τρόμο.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο 

Έτσι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον το εσωκομματικό παιχνίδι στο Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό διότι η κα Γεννηματά, με όπλο την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους δοτούς νομαρχιακούς επικεφαλής, θα προσπαθήσει να κάμψει όλους τους θύλακες που δεν συμφωνούν με τη στρατηγική της και τον τρόπο διοίκησης του κόμματος. Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης θα περιμένει τις κινήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και ποντάρει στο ότι διαθέτει μία τεράστια δυναμική στη νεολαία, ενώ οργανωτικά είναι σε καλό βαθμό, σε αντίθεση με το επίσημο ΚΙΝΑΛ. Κάτι που επεσήμανε και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην οργάνωση του ΚΙΝΑΛ είπε: «Το κόμμα βρίσκεται σε… κώμα».

Η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της ελπίζουν ότι, μετά τη θερινή ραστώνη, οι αλλεπάλληλες εσωκομματικές συνεδριάσεις θα της δώσουν το περιθώριο να αντεπεξέλθει την πίεση από τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Βέβαια αυτές οι συνεδριάσεις μπορεί να της γυρίσουν μπούμερανγκ, καθώς δεν είναι απίθανο να αυξηθεί η εσωστρέφεια, αφού θα έχουν βήμα οι αντιφρονούντες.

Ο σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας όπως τον ανακοίνωσε και η ίδια η κα Γεννηματά είναι:

* Να διεξαχθεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη με την προβλεπόμενη από το άρθρο 24 του καταστατικού σύνθεση με θέμα « Η Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

* Να προκηρυχθεί Συνέδριο Νεολαίας του ΚΙΝΑΛ το πρώτο τρίμηνο του 2020. Θα έχει προηγηθεί εντός του 2019 Συνδιάσκεψη Νεολαίας για τα πολιτικά θέματα που αφορούν τη νέα γενιά.

* Επίσης το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένο να ιδρυθεί η καταστατικά προβλεπόμενη Ακαδημία Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Στελεχών και δημιουργία μητρώου Στελεχών, επικεφαλής θα είναι ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.
*
Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση θα διεξαχθεί συνδιάσκεψη, την οποία θεωρητικά θα προετοιμάσουν οι εκλεγμένοι που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ.

* Το ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσει την ανασύσταση των οργανώσεων σε χώρους δουλειάς, αλλά και αναβάθμιση των δικτύων σε επιστήμονες και αγρότες.

* Σε μία προσπάθεια να ελέγξει το κόμμα η κα Γεννηματά προκήρυξε εκλογές σε Νομαρχιακές και Τοπικές επιτροπές για τις οποίες θα διενεργήσουν οι Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές που θα συγκροτηθούν και θα είναι έμπιστοι της ηγετικής ομάδας.

* Γραμματέας οργανωτικού αναλαμβάνει ο Στέφανος Παραστατίδης. Μάλιστα, το φθινόπωρο θα εκδοθεί κάρτα μέλους με συνδρομή, για την οικονομική στήριξη του κινήματος.

 

Το στίγμα της αντιπολίτευσης

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, όπως γίνεται αντιληπτό, το βάρος πέφτει στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος –ελλείψει άλλου– θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε στην ομιλία της προς τους βουλευτές πως «Θα ασκήσουμε μαχητική, τεκμηριωμένη, προγραμματική υπεύθυνη αντιπολίτευση. Θα είμαστε απέναντι στη δεξιά και την κάθε μορφής συντήρηση και τις πολιτικές λιτότητας και υπέρ του κοινωνικού κράτους και ενίσχυσης των αδυνάτων. Η τοποθέτησή μας στο Κέντρο του πολιτικού συστήματος μας δίνει μεγάλες δυνατότητες».

Στο μεταξύ μοιράστηκαν και οι ρόλοι στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Γραμματέας ανέλαβε και πάλι ο Βασίλης Κεγκέρογλου (θα έχει και τον τομέα Άμυνας), ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο πιο έμπειρος βουλευτής εκ των 22, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αναμένεται να τραβήξει το λούκι, καθώς θα έχει υπό την εποπτεία του και τον τομέα Εξωτερικών,  ενώ διευθυντής της ορίστηκε ο νομικός Δημήτρης Μάντζιος.

Οι υπόλοιποι ανέλαβαν τους εξής τομείς: Γιώργος Αρβανιτίδης (Περιβάλλον, Ενέργεια), Αχμέτ Ιλχάν (Ψηφιακή διακυβέρνηση), Νάντια Γιαννακοπούλου (Δικαιοσύνης), Χρήστος Γκόκας (Υποδομών, Μεταφορών), Γιώργος Καμίνης (Προστασίας του Πολίτη), Χάρης Καστανίδης (Επικρατείας), Μιχάλης Κατρίνης (Ανάπτυξης κι Επενδύσεων), Χαρά Κεφαλίδου (Παιδείας και Θρησκευμάτων), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Πολιτισμού, Αθλητισμού), Ευαγγελία Λιακούλη (Εσωτερικών), Γιώργος Μουλκιώτης (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), Μπαράν Μπουρχάν (Υγείας),  Δημήτρης Μπαγκής (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Απόστολος Πανάς (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Γιώργος Παπανδρέου (Συμβούλιο της Ευρώπης), Ανδρέας Πουλάς (Υγείας), Κώστας Σκανδαλίδης (Οικονομικών) και Γιώργος Φραγγίδης (Τουρισμού).

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήταν η πρόταση του ΚΙΝΑΛ κι εξελέγη εκ των αντιπροέδρων της Βουλής.

 

 

Διαβάστε επίσης