Ανέφικτη η συνταξιοδότηση για 2 στους 5 εργαζομένους

Μπορεί στην Ελλάδα της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων το ζήτημα της συνταξιοδότησης (και μάλιστα της πρόωρης) να ανάγεται όλο και περισσότερο στη σφαίρα της… φαντασίας, ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός μόνο για τους Έλληνες εργαζόμενους.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι λαοί που δεν χαρακτηρίζονται στερεοτυπικά –και ενίοτε κακόβουλα– «τεμπέληδες», όπως οι Έλληνες, απαντούν σε σχετικές έρευνες και με πλειοψηφικά ποσοστά ότι επιθυμούν σφόδρα να βγουν στη σύνταξη (σ.σ. μιλάμε για ηλικίες 45+), απλώς δεν το βλέπουν πιθανό να συμβεί. Προς επίρρωση των παραπάνω έρχονται τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε πρόσφατα η τράπεζα HSBC, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 65% των ατόμων άνω των 45 ετών, που βρίσκονται πριν από τη συνταξιοδότηση, ρωτήθηκαν σχετικά και απάντησαν ότι θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν, αλλά το 38% αυτών δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους.

Το εξαιρετικά δυσοίωνο της έρευνας είναι ότι ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 18% των ερωτηθέντων που βρίσκονται πριν από τη σύνταξη, παγκοσμίως, απάντησε ότι εκτιμά ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συνταξιοδοτηθεί πλήρως! Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, όταν μόνο το 10% των ατόμων που βρίσκονταν ηλικιακά πριν από τη σύνταξη δήλωναν ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συνταξιοδοτηθούν πλήρως.

Οι λόγοι
Ποιοι είναι, άραγε, οι λόγοι που παραγωγικοί εργαζόμενοι ονειρεύονται να συνταξιοδοτηθούν πριν την ώρα τους; Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της HSBC, το 55% των εργαζόμενων άνω των 45 ετών που δηλώνουν ότι θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, επιθυμούν να το κάνουν ώστε να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ή προκειμένου να κάνουν άλλα πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Επίσης το 44% υποστηρίζει ότι θα ήθελαν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους. Εξάλλου, σχεδόν 1 στους 3 ερωτώμενους (29%) υποστηρίζει ότι θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί επειδή κουράστηκε από την καθημερινότητα της δουλειάς και σχεδόν 1 στους 4 (23%) δηλώνει ότι η δουλειά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική του υγεία.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 45+, των οποίων ο σύντροφος είναι ήδη συνταξιούχος, είναι πιο πιθανό να θέλουν να πάρουν σύνταξη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (81%), με το 39% αυτών να δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάρουν σύνταξη προκειμένου να κάνουν παρέα στον συνταξιούχο σύντροφό τους. Τέλος, από τα άτομα ηλικίας 45+ που θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα, το 64% υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά χρήματα και το 32% ότι έχουν εξαρτώμενα μέλη που βασίζονται στο εισόδημά τους, ενώ 24% ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν καθώς έχουν αρκετά χρέη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, Στέλιος Πιρπινιάς, δήλωσε: «Όπως αναδεικνύει η έρευνα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίς. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η επιθυμία αυτή δεν είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη για οικονομικούς λόγους. Στην Ελλάδα, λόγω και της εγχώριας οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και η προετοιμασία για την περίοδο της συνταξιοδότησης αποτελεί πρόκληση, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, με σωστό προγραμματισμό μέσα από σύγχρονα και εξατομικευμένα επενδυτικά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα».

Αργεντίνοι, Γάλλοι και Κινέζοι οι… φευγάτοι
Τα αποτελέσματα της έρευνας της HSBC, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 18.000 άτομα από 17 χώρες παγκοσμίως, αποκαλύπτουν ότι τα άτομα ηλικίας 45+ που επιθυμούν περισσότερο να συνταξιοδοτηθούν βρίσκονται στην Αργεντινή (78%), τη Γαλλία (77%), την Κίνα (75%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (75%). Από τα άτομα ηλικίας 45+ που θα ήθελαν να σταματήσουν να δουλεύουν αλλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, το 81% υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα