Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και μίλησε για σκοτεινά κέντρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Τσίπρας

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας, προανήγγειλε πόλεμο κατά των αυθαιρέτων, αλλά μέχρι εκεί. Ο λόγος για την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο τέσσερις ημέρες μετά την βιβλική καταστροφή στην Ανατολική Αττική. Πρακτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα δεν σημαίνει κάτι, δεδομένου ότι δεν συνοδεύεται από κάποια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση.

Αντιθέτως, διαμήνυσε ότι «δεν σκοπεύουμε να δραπετεύσουμε», καθώς και ότι «αφού τελειώσει η μάχη, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα γίνει η αποτίμηση και η πιθανή απόδοση ευθυνών». Κοντολογίς κανείς δεν κουνιέται από την καρέκλα του και η «πολιτική ευθύνη» αναλαμβάνεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο.

Ακόμη κι έτσι, η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» από τον πρωθυπουργό, δηλαδή η έστω και θεωρητική αναγνώριση κάποιου είδους λάθους, έρχεται σε σύγκρουση με την γραμμή που είχε μέχρι και χθες το βράδυ η κυβέρνηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε, κατά την οποία διατυπώθηκε η άποψη ότι στη διαχείριση της κρίσης δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό.

Η ανάληψη της «ευθύνης»

Κατά την τοποθέτησή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας.

»Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα».

«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

Και συνέχισε: «Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας.

»Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι».

Μάχη κατά των αυθαιρέτων

Παρά την ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε λάθη στη διαχείριση της κρίσης ή άλλα, ωστόσο επέμεινε στο αφήγημα που επιχειρεί να «χτίσει» τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ότι για όλα φταίνε τα αυθαίρετα. Έτσι, κήρυξε και «ανένδοτο αγώνα» κατά των στρεβλώσεων που υπάρχουν εδώ και 10ετίες.

«Σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους. Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε. Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν».

«Επειδή από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, στα μέτωπα της φωτιάς, έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας».

Οι εμπρηστές και τα «σκοτεινά κέντρα»

Το «κερασάκι» στην τούρτα της ομιλίας Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν, όμως, ότι υπάρχουν σκοτεινά κέντρα τα οποία θέλουν να πλήξουν την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα έχετε ενημερωθεί όλοι ότι οι ενδείξεις που έχουμε, και που ερευνούν ήδη οι αρμόδιες αρχές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω, ποιος είναι ο στόχος τους, και δεν πρόκειται να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, σε παιγνίδι σεναρίων. Να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις. Ξέρουμε όμως, και πρέπει να γίνει σαφές αυτό σε κάθε πολίτη ότι έχοντας αυτή τη γνώση οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις».

«Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Από κάθε άποψη. Να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας, και της κοινωνίας. Να εγγυηθούμε την προστασία του κάθε πολίτη, αλλά και να οργανώσουμε την εθελοντική κινητοποίηση όλων των πολιτών στην αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων. Οι εθελοντές στην αντιμετώπιση της τελευταίας καταστροφής, η προσφορά τους, η συμμετοχή τους δείχνει ότι αυτό είναι εφικτό. Και είναι και ο μόνος τρόπος να οργανώσουμε αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε κάθε σχέδιο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμμετρικούς όρους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα