Ανεβαίνουν… πίστα οι τουρκικές προκλήσεις

Ίσως δεν είναι μετρήσιμο το πόσο αποκαρδιωτικό είναι να προσπαθείς να είσαι καλός γείτονας σε μια κακή γειτονιά, όπως υποστήριζε ένας παλιός Αμερικανός σκηνοθέτης. Είναι όμως σίγουρα εξουθενωτικό και επικίνδυνο να παραμένεις διαρκώς με το όπλο παρά πόδα αλλά και ψύχραιμος επειδή ο Τούρκος γείτονάς σου τελεί σε κατάσταση μόνιμης νευρικής κρίσης.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το ταλέντο της να ξεπερνά κάθε φορά τον προκλητικό εαυτό της με ακόμη μία μεγαλύτερη πρόκληση επιβεβαιώνει συνεχώς η Άγκυρα, με την Ελλάδα να αναγκάζεται να βρίσκεται σε διακριτική μεν αλλά παρατεταμένη επιφυλακή, προκειμένου να προλάβει κάθε πιθανή αποκοτιά του καθεστώτος Ερντογάν. Μάλιστα, αντί να γεμίζει το ποτήρι της αισιοδοξίας ότι οι γείτονες θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στις ράγες της λογικής, το ποτήρι αδειάζει όλο και περισσότερο αφού το σκηνικό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου γίνεται εκρηκτικό από διάφορους παράγοντες.

Συγκεκριμένα, στο ήδη προβληματικό παζλ που στήνεται στην Τουρκία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεπαγωγικά της σημαντικά κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας, έρχονται να προστεθούν ακόμη δύο απρόβλεπτες ψηφίδες αποσταθεροποίησης.

Η μία είναι αυτή που αφορά τις αποκαλύψεις για την υγεία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. φέρεται να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου στο παχύ έντερο, αλλά και να πάσχει και από επιληψία).

Η δεύτερη ψηφίδα αφορά τις κινήσεις που καλείται να κάνει άμεσα ο Ερντογάν για να αλλάξει την εσωτερική πολιτική ατζέντα, με πρώτη την κάθοδο στους Τούρκους ψηφοφόρους με εξορμήσεις και περιοδείες αλλά και ριζική αναδόμηση –όπως εικάζεται– της κυβέρνησής του.

Κάτω από αυτές τις οικονομικο-πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, είναι απολύτως βέβαιο ότι παράγεται ένα ατμός που κατά την πάγια διαχρονική τακτική της τουρκικής διπλωματίας θα διοχετευτεί (σ.σ. ελάχιστοι πιστεύουν πως όχι) εκτός συνόρων, με πρώτη υποψήφια να τον… λουστεί την Ελλάδα.

Ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων

Αν κάτι ενισχύει τις ελληνικές ανησυχίες και την αντίστοιχη επιφυλακή είναι ότι το προκλητικό σουλάτσο των Τούρκων δεν περιορίζεται πλέον στα νερά και τον αέρα του Αιγαίου. Το νέο θέατρο των προκλήσεών τους τα γεράκια της Άγκυρας το στήνουν στον Έβρο, εκεί δηλαδή που στα τέλη του Φλεβάρη έκαναν το ντεμπούτο των υβριδικών επιθέσεών τους κατά της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά της ποιοτικής αναβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων είναι τα λόγια του ναυάρχου ε.α. και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό οι παραβιάσεις των γειτόνων όχι απλώς έχουν πληθύνει ποσοτικά, αλλά έχουν ανέβει επίπεδο ποιοτικά. Όπως εξηγεί ο έμπειρος στρατιωτικός, δεν έχει η Ελλάδα ξαναντιμετωπίσει τόσες πολλές υπερπτήσεις πάνω από κύρια νησιά και από «σαφές» ελληνικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του ναυάρχου Αποστολάκη έρχονται σε μία στιγμή –και εξ αυτού επιβεβαιώνονται– που η Άγκυρα προσπάθησε να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι προκλήσεων στην ακριτική περιοχή του Έβρου, διαστρεβλώνοντας στα όρια της προβοκάτσιας το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίσει το εθνικό έδαφός της με την ανέγερση φράχτη.

Ανεξαρτήτως του εμπρηστικού δημοσιεύματος της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «SUN» ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος και τις εν συνεχεία ανορθογραφίες στις οποίες υπέπεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, είναι σαφές από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη εθνικού χώρου από Τούρκους.

Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι η χώρα μας ξεκίνησε στην περιοχή των Φερών Έβρου τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες (βλ. μετρήσεις και αποψιλώσεις), προκειμένου να επεκταθεί ο εντός της ελληνικής επικράτειας φράχτης, με την Άγκυρα να οσμίζεται ευκαιρία για πόλεμο νεύρων και να ζητάει επισήμως να ενημερωθεί για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη, παίζοντας ταυτόχρονα και με την… άτακτη κοίτη του ποταμού που αφήνει εκατέρωθεν κενά σε περιόδους ανομβρίας.

Έσω έτοιμοι

Το γεγονός ότι στον Έβρο παίχτηκε τις προηγούμενες ημέρες ένα θέατρο του παραλόγου ώστε να αποσυντονιστεί η Ελλάδα, δεν αναιρεί την επικινδυνότητα του σκωτσέζικου ντους στο οποίο υποβάλλει τη χώρα μας η τουρκική στρατηγική των συνεχών προκλήσεων. Το έχουν, άλλωστε, παραδεχτεί ανοιχτά αρκετοί Τούρκοι επίσημοι ότι μόλις «σβήσει» η πανδημία του κορωνοϊού και υποχωρήσει ο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος, οι μετανάστες και πρόσφυγες –ορίτζιναλ και… fake– δεν θα εμποδιστούν από την Άγκυρα να συγκεντρωθούν εκ νέου στα σύνορα με την Ελλάδα και να εκβιάσουν την είσοδό τους στην Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στο Μαξίμου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια έπιασαν δουλειά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, από την λεωφόρο Κατεχάκη δόθηκε το πράσινο φως να μπει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο «σφραγίσματος» του Έβρου, το οποίο μεταφράζεται σε σημαντική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο με συνολικά 400 αστυνομικούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην επόμενη τουρκική… μπαμπεσιά!!!

Είναι αρκετό αυτό; Τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ξέρει και έχει τους τρόπους να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, προστατεύοντας όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και αυτά της Ευρώπης.

Άλλωστε, η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να προτάξει το ετοιμοπόλεμο της αποτρεπτικής της δύναμης, αφού οι παραινέσεις εταίρων και συμμάχων για σύνεση –όπως η πρόσφατη δήλωση συμπαράστασης του Αμερικανικού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ– είναι ιδανικές για τσάι και συμπάθια, αλλά όχι ικανές να νουθετήσουν τον νταή της γειτονιάς…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα