Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το προσφυγικό

Οξύτατη ήταν η αντιπαράθεση στην ολομέλεια της Βουλής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ναι μεν στην ημερήσια διάταξη ήταν η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση, όμως συζητήθηκε το μεταναστευτικό, όπως και η κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή.

Για πρώτη φορά ήταν τόσο οξύς ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για όλα όσα αρνητικά συμβαίνουν σήμερα στη χώρα, ενώ τα βέλη της κριτικής προήλθαν και από τους αρχηγούς όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με την διαφορά ότι ειδικά στο ασφαλιστικό, οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, μίλησαν επικριτικά όχι μόνο για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και για τις επιλογές της προηγούμενης υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι τα σφάλματα του νόμου Κατρούγκαλου απλώς συνεχίζονται σήμερα με τον νόμο Βρούτση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας –όπως αναμενόταν, άλλωστε, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη προγραμματισμένες συναντήσεις και συνεδριάσεις στο μέγαρο Μαξίμου- από του βήματος και αφού είχε ήδη μιλήσει για όλες τις αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, είπε αρκετές φορές στην ομιλία του: «Ο πρωθυπουργός δεν τολμά να έρθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Και οφείλει να έρθει στη Βουλή και να την αναλάβει. Να έχει τα κότσια να έρθει στη Βουλή και να αναλάβει την ευθύνη».

Ήταν τόσο το μένος του που ζήτησε μέχρι και την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σκληρή απάντηση Γεραπετρίτη

Στον κ. Τσίπρα απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα ως μεσάζοντα ιδιωτικής μεσιτείας: «Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα για περισπασμό μετά τα όσα ακούσαμε χθες στην προανακριτική. Για να έχουμε φως εκεί που θέλουμε, αντί να συζητάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως μεσάζων ιδιωτικής μεσιτείας. Παρόντων δύο υπουργών κυβερνήσεως, γιατί να υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό στο μέγαρο Μαξίμου, ένα συμφωνητικό που προέβλεπε επόμενες κινήσεις ελληνικής Δικαιοσύνη;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στα όσα έγιναν γνωστά εξ αφορμής της κατάθεσης Μιωνή.

Όσον αφορά τα γεγονότα στα νησιά και την επιθετική κριτική του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας είπε μεταξύ άλλων: «Δεν άκουσα ούτε μία λέξη, πράγμα εξαιρετικά υποβαθμιστικό για Κοινοβούλιο, λέξη συμπαράστασης για άνδρες της Αστυνομίας που υπέστησαν άνανδρη βεβήλωση τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που επίσης δεν άκουσα, είναι μία λέξη καταδίκης στις ακρότητες και βιαιότητες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες». Και συνέχισε: «Είχαμε φαινόμενα πολύ σκληρής βίας, σε σημείο βεβήλωσης που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, σε στελέχη των σωμάτων ασφαλείας. Σειρά πράξεων που στρέφονται ευθέως κατά δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτά ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «διαμαρτυρία». Είναι πράξεις θεμιτής αντίδρασης; Δεν άκουσα μία καταδίκη γι’ αυτό». Και ο κ. Γεραπετρίτης, αφού επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι μετά το τέλος της ομιλίας του αποχώρησε χωρίς να ακούσει την κυβερνητική απάντηση, είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Να προετοιμάζεται για πολιτική σύνταξη αν συνεχίζει αυτό το λαϊκιστικό λόγο».

Διμέτωπη επίθεση Γεννηματά

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν θα ψηφίσει το νόμο Βρούτση, όπως έκανε και με το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού: «Η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση είναι ένα στρογγυλό μηδενικό. Το κυβερνητικό αλαλούμ συνεχίζεται. Αποτύχατε κύριοι της κυβέρνησης. Πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι με τη βία, τον αυταρχισμό, τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ δεν λύνετε το πρόβλημα των νησιών. Δημιουργείτε νέα κρίση. Την πολιτική πυγμή να τη δείξετε στην Ευρώπη όπου είστε άφωνοι, πρόθυμοι και δεδομένοι και όχι στους απελπισμένους και αγανακτισμένους νησιώτες».

Ως προς το ασφαλιστικό δε, είπε: «Καταψηφίσαμε τον Νόμο Κατρούγκαλου. Καταψηφίζουμε τον νόμο Κατρούγκαλου/Βρούτση. Μειώνονται οι συντάξεις, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των κλάδων επικούρησης και εφ’ άπαξ, η προσαρμογή στις αποφάσεις του ΣτΕ γίνονται με την λογική “παίρνουμε από το ένα χέρι για να μοιράσουμε δήθεν στο άλλο».

Για «αντιασφαλιστικό έκτρωμα» που στόχο έχει «να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου», μίλησε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, για να συμπληρώσει: “Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε ένα σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης. Το πρόβλημα «είναι ταξικό, είναι πολιτικό» και αποκαλύπτει τα όρια αυτού του συστήματος που σαπίζει”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα