Ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Ιράν: Τουλάχιστον 31 νεκροί στις πορείες – “Έριξαν” το ίντερνετ (video)
Να προσαχθούν όσοι διαδίδουν fake news, ζητούν οι Φρουροί της Επανάστασης - Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για «βίαιη καταστολή» των διαδηλώσεων
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Ιράν, με αφορμή τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε περίπου 50 περιοχές της χώρας μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν απήχθη στην Τεχεράνη από άντρες της θρησκευτικής αστυνομίας, επειδή… κάποιες τούφες από τα μαλλιά της είχαν ξεπροβάλλει από το χιτζάμπ που φορούσε. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, η Αμινί δέχτηκε βίαιη επίθεση μέσα στο βαν που την «έσυραν», αλλά και στα κρατητήρια, στα οποία τη μετέφεραν, με συνέπεια, όταν πια την άφησαν ελεύθερη, να καταρρεύσει και να χάσει τη ζωή της λίγο αργότερα.
Οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από τότε, οδήγησαν σε σκληρές συγκρούσεις των πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, με συνέπεια η κατάσταση να βρίσκεται σήμερα εκτός ελέγχου.
Iran is beautiful 🌹❤️😘#مهسا_امینی#Mahsa_Amini #OpIran #IranProtests2022 #IranProtests pic.twitter.com/cn0b5xBkx5
— 🖤MoReSi (@In_black_dress1) September 22, 2022
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, με χιλιάδες γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους. Μάλιστα, την Πέμπτη οι ιρανικές αρχές και μια κουρδική οργάνωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου ανέφεραν αύξηση του αριθμού των νεκρών, ενώ σε ισχύ τέθηκαν περιορισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
This is incredible – Iranians are fighting back like I’ve never seen before.pic.twitter.com/06zKSUBaeJ
— Gabriel Noronha (@GLNoronha) September 21, 2022
Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους 10.
Téhéran ce matin @IFazilaBaloch pic.twitter.com/SpoPR4EDsL
— L'important (@Limportant_fr) September 22, 2022
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι αρνούνται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντικαθεστωτικούς.
مهسا تورو کشتن هزار هزار مهسای دیگه رو هم دارن میکشن
خدا واقعا هستی ؟؟؟؟؟؟#Mahsa_Amini#Iran # pic.twitter.com/qykFt8dubl— dokhtare.noor (@khorshid1611) September 22, 2022
«Έπεσε» το internet, χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και πρόβλημα στην τηλεφωνία
Χωρίς σημάδια ύφεσης των διαδηλώσεων, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μαρτυρίες της Hengaw, κατοίκων και του παρατηρητηρίου NetBlocks.
Be Iranian people's voice #MahsaAmini #مهسا_امینی#Iran pic.twitter.com/vXHW9ksl5I
— k (@buka_chew) September 22, 2022
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναφορές, η ιρανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, με συνέπεια κάτοικοι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να μην μπορούν να περιηγηθούν.
Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές του Ιράν να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα.
«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και αλλού στον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.