Ανησυχία για πιθανές «ντρίπλες» της Φώφης

Για την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν τα σπουδαία για το Κίνημα Αλλαγής. Τότε στις 3 του Οκτώβρη προγραμματίστηκε η σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι  αφορά την εκλογή προέδρου στο κόμμα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η συνεδρίαση κρίνεται εξόχως σημαντική, καθώς θα αποφασιστούν η ημερομηνία του πρώτου και δεύτερου γύρου, ο τρόπος και το ποιοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές. Λογικά, θα υπάρξει κaι ενημέρωση από την Επιτροπή Δεοντολογίας που διεξαγάγει τις επαφές με τις εταιρείες που είναι υποψήφιες να αναλάβουν τον ρόλο του τεχνολογικού παρόχου. Μιλάμε φυσικά για το πότε θα είναι έτοιμες για τη διεξαγωγή των εκλογών και φυσικά ποια θα είναι η αμοιβή τους.

Για να πληρωθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την τεχνολογική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα προκύψουν από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, όπως είχε γίνει και το 2017. Τότε οι ψηφοφόροι πλήρωναν τρία ευρώ. Κάτι ανάλογο θα αποφασιστεί και τώρα.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι συνεργάτες των κ.κ. Λοβέρδου, Ανδρουλάκη και Καστανίδη είναι μήπως προσπαθήσει η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ να βάλει φρένο σε ποιους θα επιτραπεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Για παράδειγμα, η πλευρά Γεννηματά έχει δυσανεξία στο να μπορούν να ψηφίσουν και οι ομογενείς μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το 2017 όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούσαν τότε με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δοθεί η ευκαιρία της συμμετοχής και στους ομογενείς, αλλά αντιδρούσε η πλευρά Γεννηματά. Βλέπετε, οι μικρόμυαλοι σύμβουλοί της δεν κατανοούσαν το πόσο σημαντικό θα ήταν και η ίδια εάν εκλεγόταν από μία δεξαμενή μεγαλύτερη των 220.000 ανθρώπων που προσήλθαν στις κάλπες. Διότι όλοι εκτιμούσαν ότι μπορεί μέσω και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας οι ψηφοφόροι να ξεπερνούσαν τις 300.000 ή και τις 320.000.

Τώρα, λοιπόν, οι πληροφορίες που έχουν τα επιτελεία των τριών άλλων υποψηφίων είναι ότι η ηγετική ομάδα υπό τη Φώφη Γεννηματά ετοιμάζει «ντρίπλα» – έκφραση του ποδοσφαίρου, όταν κάποιος θέλει να ξεγελάσει τον αντίπαλό του.

κάποια μπαγαποντιά. Έτσι, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει επεισοδιακή συνεδρίαση, εάν υπάρξει εισήγηση για αποκλεισμούς. Είτε με τη δικαιολογία της πανδημίας, είτε με ό,τι άλλο σκαρφιστούν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα αντιδράσει και ο Γιώργος Παπανδρέου σε περίπτωση που δει κάτι που θα αποκλείει τη λαϊκή συμμετοχή. Εξάλλου, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε την ανοιχτή λαϊκή εκλογή της ηγεσίας από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.

 

Βγάζει φόβο η Γεννηματά

Θεωρητικά μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσει επισήμως και ο προεκλογικός αγώνας. Φυσικά οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες τους, συναντιούνται με στελέχη και υποστηρικτές τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιφέρειας κι έχουν έτοιμες τις ομάδες στήριξής τους. Τουλάχιστον οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης (εκτός απροόπτου αυτό θα είναι το δίδυμο του δεύτερου γύρου) είναι έτοιμοι, και τα επιτελεία τους ήδη έχουν συλλέξει και τις 5.000 υπογραφές που είναι απαραίτητες για να είναι υποψήφιοι. Ο Χάρης Καστανίδης είναι πιο πίσω, αλλά έχει και την εμπειρία και τη γνώση να τρέξει για να προλάβει τους άλλους.

Ήδη οι τρεις μετείχαν σε ένα άτυπο ντιμπέιτ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με θέμα «Η δημοκρατία σε δύσκολους καιρούς, κίνδυνοι και εγγυήσεις της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο». Στη συζήτηση (συντόνιζε ο Θεόδωρος Τσέκος), πέραν των τριών υποψηφίων, παρενέβησαν και οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης, ενώ την εισαγωγή έκανε ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Από την εκδήλωση απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, η οποία έλαβε μεν σχετική πρόσκληση, ωστόσο την απέρριψε «για θεσμικούς λόγους, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες», όπως απάντησε. Φυσικά, δεν ήταν αυτός ο λόγος, καθώς και οι τρεις έθεσαν ζητήματα για τη λειτουργία του κόμματος, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι η οργάνωση του ΚΙΝΑΛ είναι σε νηπιακή κατάσταση. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νομαρχιακές επιτροπές του ΚΙΝΑΛ είναι διορισμένες.

Οπότε η κα Γεννηματά θα αναγκαζόταν να απαντήσει σε όσα είπαν οι κ.κ. Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, σχετικά με την οργάνωση και τη στρατηγική του κόμματος. Διότι, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, με τη Γεννηματά στην εξουσία του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει ούτε οργάνωση, ούτε στρατηγική. Τι μπορούσε να απαντήσει στον κ. Λοβέρδο, που στην εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων πως «έχουμε καθήκον αλήθειας, εμείς οι κεντροαριστεροί και οι σοσιαλδημοκράτες, που μας ακούν οι πολίτες ζητώντας λογική και μετριοπάθεια – και, όταν δεν κυβερνάμε, ότι ο πολιτικός μας λόγος θα ήταν ουσιαστικός αν ήταν λόγος εξουσίας. Οι πολιτικές μας προτεραιότητες πρέπει να διαμορφώνονται από τις ανάγκες των πολιτών»;

Αιχμές άφησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε για την επόμενη ημέρα «αν θέλουμε να τα κάνουμε ζωντανά, πρέπει να εγγυηθούμε όλοι μας ότι την επόμενη μέρα η Δημοκρατική Παράταξη θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, θα σέβεται τα μέλη της και τις διαδικασίες – όχι μέσα από συγκεντρωτισμό, αλλά διάχυση της πληροφορίας». Ο δε Χάρης Καστανίδης ανέδειξε την ανάγκη εσωκομματικής δημοκρατίας, τονίζοντας πως «χρειάζεται και εσωκομματική δημοκρατία, που δεν είναι απλή άσκηση. Πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό, να αντέχουμε τη διαφωνία και όχι να απειλούμε με διαγραφές».

Τι μπορούσε να απαντήσει η κα Γεννηματά; Πιθανότατα τίποτα. Διότι θα άνοιγε το παιχνίδι και θα ήταν πολύ λογικό να της ζητήσουν εξηγήσεις οι άλλοι τρεις για τις διαρροές του γραφείου Τύπου προς τους φίλα προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφους ότι «ο Λοβέρδος είναι δεξιός και τον αβαντάρει το Μαξίμου», ή ότι «ο Ανδρουλάκης είναι άνοστος και ανούσιος», ή ότι «ο Καστανίδης είναι παλαιάς κοπής πολιτικός και λέει φανφάρες». Κι όμως οι εκλεκτοί της κας Γεννηματά ακόμη δεν έχουν δώσει μία πειστική εξήγηση για ποιον λόγο έχουν αποτύχει παταγωδώς στην επικοινωνία του κόμματος. Διότι το ΚΙΝΑΛ το ακούει ο κόσμος λόγω του ότι καλούνται  από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ οι κ.κ. Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης για να εκθέσουν τις απόψεις τους, και όχι επειδή κάνει καλά τη δουλειά της η επικοινωνιακή ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Στο επικοινωνιακό επιτελείο πανηγυρίζουν που το Κίνημα παραμένει καρφωμένο στο 7% και δεν το έχει περάσει ακόμη το ΚΚΕ. Και παραμυθιάζουν ημέτερους πως υπάρχει ποιοτική άνοδος του ΚΙΝΑΛ. Πού τη βλέπουν; Πιθανότατα στα όνειρά τους. Διότι όλοι αυτοί οι ειδικοί περί τη Φώφη Γεννηματά κοιμούνται όρθιοι και πληρώνουν ξενοδοχείο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα