Ανησυχούν στο Μαξίμου για τον δύσκολο χειμώνα

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και η οικονομική κρίση που χτυπάει ολοένα και περισσότερους πολίτες δημιουργούν ανασφάλεια

Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν κατaφέρει να διαχειριστούν με ικανοποιητικό τρόπο και την υγειονομική κρίση και την παρατεταμένη επιθετικότητα της Άγκυρας, αλλά και το πρώτο διάστημα της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία. Όμως ακόμη δεν ξεμπλέξαμε…

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Τουναντίον, όπως αποδέχονται και στο Μαξίμου, «η κυβέρνηση βρίσκεται μέσα στη φωτιά, καθώς και τα τρία μέτωπα είναι ανοιχτά». Κάτι που καθιστά οποιοδήποτε μακρόπνοο σχέδιο εκτός πραγματικότητας. Οπότε, αυτό που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο από τον έλεγχο των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται βήμα-βήμα τις δύσκολες καταστάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική κρίση με βασικό στόχο να βγούμε από αυτήν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και με μικρότερο κόστος», διαμηνύουν από το Μαξίμου. Και ο στόχος είναι να κατανοήσουν όλοι πως ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποθηκεύσει το μέλλον με το να σπαταλήσει το απόθεμα για το οποίο επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προτείνει να μοιραστεί εδώ και τώρα.

Οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, αλλά και οι κυλιόμενες που μελετούνται από το επιτελείο του Μαξίμου, συμφωνούν σε ένα στοιχείο. Ότι οι πολίτες επιβραβεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά, όπως και της πανδημίας, αλλά κρατούν επιφυλάξεις για την οικονομική κρίση. Στα μεν ελληνοτουρκικά υπάρχει συσπείρωση, όπως συμβαίνει πάντα γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει εθνικές απειλές, ενώ οι πολίτες επιβραβεύουν και τις διπλωματικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, παρά τις επιμέρους γκρίνιες που υπάρχουν για τους χειρισμούς της πανδημίας στη δεύτερη φάση της, με κυριότερη αυτή για τα σχολεία, το πρόσημο εξακολουθεί να είναι θετικό και δείχνει πως σε γενικές γραμμές οι πολίτες εκτιμούν την υπεύθυνη στάση που έδειξε η κυβέρνηση.

 Η οικονομία

Όμως, όπως τονίζουν και στο Μαξίμου, οι εξετάσεις για την κυβέρνηση θα δοθούν το επόμενο εξάμηνο, το οποίο θεωρείται πραγματικά πολύ δύσκολο. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει σε αυτό και το έχει χαρακτηρίσει κόλαση. Όλη η προσπάθεια που θα γίνει τους επόμενους έξι μήνες θα έχει στο επίκεντρο τη μείωση των επιπτώσεων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, δηλαδή τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Κι όπως λένε πηγές του Μαξίμου, «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, που να αντέξει ώστε να μην πέσουν στο κενό». Δηλαδή, να μην κλείσουν επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Καθημερινές είναι οι συσκέψεις στο Μαξίμου για την οικονομία

Τόσο οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θεωρούν το 2020 ως χαμένη χρονιά. Τουναντίον, ο στόχος είναι να κλείσει η σεζόν με όσο δυνατόν μικρότερη ύφεση και με μικρότερα ελλείμματα. Στο Μαξίμου έχουν αναλυθεί όλα τα σενάρια και όλα τα ενδεχόμενα και, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, όλα τα σενάρια καταλήγουν στην άνοιξη του 2021, όπου θα αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά τα πρώτα χρήματα που θα έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ετοιμαστεί το εμβόλιο, θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και θα έχουν αναπτυχθεί αντισώματα, ώστε να δημιουργηθεί αυτό που λέμε «ανοσία της αγέλης».

Αυτό το σχέδιο εννοείται ότι έχει αρχή στις 15 Οκτωβρίου, όπου θα κατατεθεί στην Ε.Ε. το σχέδιο που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις από το 2021 έως το 2023 με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εθνικής οικονομίας. Όμως καλά και άγια τα σχέδια, αλλά εδώ μιλάμε για έναν παράγοντα αστάθειας που είναι η εξάπλωση του ιού. Κάτι που δεν μπορεί να οδηγήσει σε ομαλή κατάσταση την οικονομία.

Το χαμένο τουριστικό εισόδημα του καλοκαιριού θα κάνει εξαιρετικά δύσκολο το φθινόπωρο και τον χειμώνα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Η ελληνική κοινωνία έχει πίσω της μία δεκαετία κρίσης και τώρα δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας της πανδημίας. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις, είναι φανερό όμως ότι για τους περισσότερους πολίτες τα πράγματα θα πάνε χειρότερα προτού αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση.

Ταυτόχρονα οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν ένα καθεστώς ανησυχίας, καθώς οι πληροφορίες από όλες τις χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Οι ντόπες του Κυριάκου

Το κλίμα ανησυχίας, λοιπόν, για το αύριο της οικονομίας ταλανίζει και τους Έλληνες και, παρά τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έκρινε πως ο λαός χρειάζεται μία ένεση αισιοδοξίας. Γι’ αυτό και το σύνθημα κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σάββατο ήταν η λέξη «αυτοπεποίθηση». Μία λέξη με διττό στόχο. Αφενός μεν για να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα παντού για τα εθνικά μας θέματα, αφετέρου δε για να καλμάρει τις αγωνίες όλων για την οικονομία. Κι όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, «οι Έλληνες κατάφεραν να περάσουν τους κρίσιμους κάβους το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα χρειαστούν ενέσεις αυτοπεποίθησης το επόμενο διάστημα, προκειμένου η χώρα να αντέξει την κρίση».

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «ακόμη και οι 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά θα αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων». Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και Ελευσίνας υπάρχει δέσμευση του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ότι σύντομα θα περάσουν στα χέρια Αμερικανού επενδυτή. Παράλληλα, θα αναμορφωθεί η ΕΑΒ, προκειμένου να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης.

Η καθημερινότητα των πολιτών υπό τις νέες συνθήκες της πανδημίας είναι ένα άλλο ζήτημα προβληματισμού στην κυβέρνηση

Η πανδημία και η καθημερινότητα

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, και για το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα, είναι και η διαχείριση της νέας καθημερινότητας λόγω κορωνοϊού.

Το άνοιγμα των σχολείων έγινε και η αγωνία όλων έχει κορυφωθεί.  Η νέα καθημερινότητα δεν αφορά μόνο τα σχολεία, αλλά έχει να κάνει με τις αστικές συγκοινωνίες, τον χώρο εργασίας, την καταναλωτική μας συμπεριφορά, ακόμη και την κοινωνική μας ζωή.

Η κοινωνία και η κυβέρνηση θα περάσουν μέσα από συμπληγάδες, γιατί μέχρι τώρα η διαχείριση της πανδημίας έγινε με όρους lockdown ή με όρους καλοκαιρινής χαλάρωσης. Θα είναι η πρώτη φορά που θα προσπαθήσουμε να συνυπάρξουμε με την πανδημία εκπληρώνοντας το σύνολο των επαγγελματικών, οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεών μας. Τα νέα εξάλλου δεν είναι καλά από το μέτωπο της πανδημίας, η οποία έχει μπει σε φάση ευρωπαϊκής έξαρσης.

Και πλέον ήδη στην Αττική επιβλήθηκαν νέα μέτρα σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας και να μην περάσουμε σε ένα δεύτερο κύμα, ανάλογο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.  Και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα, όπου τότε αναμένεται το κύριο σώμα του δεύτερου κύματος». Κι από την πλευρά του το μήνυμα που έχει ήδη στείλει το Μαξίμου είναι ότι πλέον καλούμαστε όλοι να τηρήσουμε μια πειθαρχημένη κοινωνική συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα