Άννα Ζαΐρη: Μετέθεσε τον δ/ντή που βρήκε τα «πακέτα» του Μανόλο!!!

Πιάνει θέση η κα Ζαΐρη για τον Άρειο Πάγο, όταν με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μυστικότητα» της έρευνας για τον Πετσίτη, και μεταθέτει τον δ/ντή της Αρχής για το Ξέπλυμα που βρήκε τα λεφτά στους λογαριασμούς του Πετσίτη …

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, της αντεισαγγελέως ΑΠ, Άννας Ζαΐρη-Αρκουλή, των όσων αποκαλύφθηκαν στους λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη.

Έτσι η κα Ζαΐρη, η οποία προαλείφεται από το Μαξίμου ακόμη και για να αντικαταστήσει την Ξένη Δημητρίου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Κι όλα αυτά μετά την καταγγελία ότι μετέθεσε αναιτιολόγητα τον επικεφαλής της διεύθυνσης των ερευνών, προφανώς –σύμφωνα με μερίδα ΜΜΕ– επειδή ανακάλυψε λαβράκια στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη, που στη ΣΥΡΙΖΑϊκή κοινωνία είναι πιο γνωστός ως ο «Μανόλο του Παππά».

Προηγήθηκε έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε να καταθέσει η κα Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Κάτι που ούτε η πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος θέλει, ούτε η κυβέρνηση. Διότι εκεί η κα Ζαΐρη θα υποστεί τη βάσανο των ερωτήσεων όχι μόνο από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση

Πριν το θέμα πάρει τεράστιες διαστάσεις, η κα Ζαΐρη με μία ανακοίνωση προσπάθησε να μπαλώσει το θέμα. Την ύπαρξη των ερευνών επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Αρχή, ενώ ως προς τα δημοσιεύματα, η ανακοίνωση της Αρχής δεν τα διαψεύδει, αλλά θεωρεί τις σχετικές πληροφορίες «διαστρεβλωμένες».

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τον Μανώλη Πετσίτη, επισημαίνεται εκ μέρους της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ότι:

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέπεται από μυστικότητα των ερευνών της, η οποία τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει παραβιαστεί. Οι υπαίτιοι των διαρροών ερευνώνται αρμόδια.

Οι διαρροές έχουν στόχο να εξαναγκάσουν την Αρχή σε αποκαλύψεις, που ασφαλώς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες.

Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ότι οσάκις εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προσώπων που εμπλέκονται στο έγκλημα, δεσμεύονται άμεσα και χωρίς εξαίρεση ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Ειδικότερα, για την υπόθεση ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι διαστρεβλωμένες, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ εστάλη προ μηνών ενημέρωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με όσα στοιχεία είχαν τότε συλλεγεί.

Εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, η Αρχή θα προβεί και πάλι άμεσα στις νόμιμες ενέργειές της και εφόσον εντοπισθούν ύποπτα χρήματα στους λογαριασμούς των ελεγχομένων θα δεσμευθούν.

Τέλος τονίζουμε ότι οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής».

Αλλαγή ρότας

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την πίεση της αντιπολίτευσης η κα Ζαΐρη επέλεξε να «τρέξει» την έρευνα, φοβούμενη ότι μέσα από την Αρχή θα διαρρεύσουν ποσά από λογαριασμούς, τα οποία πιθανά θα πλήξουν απ’ ευθείας την αυλή του Μαξίμου, όπου κατοικοήδρευε ο «Μανόλο του Παππά».

Έως τώρα και μέχρι να αποκαλυφθεί η παραίτηση του στελέχους της Αρχής που ερευνούσε τον Μανώλη Πετσίτη, η κα  Ζαΐρη-Αρκουλή, αν και είχαν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες οι έρευνες τόσο για τη Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, όσο και για τον Κώστα Σημίτη, όπου δεν είχε βρεθεί τίποτα, δεν έκλεινε τους φακέλους, με αποτέλεσμα να δέχεται σοβαρές επικρίσεις για μονομέρεια και έλλειψη αντικειμενικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να κλείσει τον φάκελο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για τον οποίο η ίδια είχε διατάξει έρευνα σε λογαριασμούς, τόσο του ίδιου όσο και συγγενικών του προσώπων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ευρήματα δεν υπήρξαν ούτε από τις έρευνες της Αρχής για τη Μαρέβα Μητσοτάκη, έρευνα που έμεινε ανοικτή για δέκα περίπου μήνες και τώρα, όπως όλα δείχνουν, κλείνει και αυτή.

Το ιστορικό

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πετσίτης, πρώην σερβιτόρος στο επάγγελμα, μπαινόβγαινε στο Μαξίμου ήδη από τις αρχές του 2015, και εμφανίζεται από το 2016 να παρέχει και «εξειδικευμένες» υπηρεσίες στον κ. Λαυρεντιάδη, και να εκπροσωπεί τον κολλητό φίλο του κ. Παππά και γκουρού των off-shore εταιρειών κ. Αρτέμη Αρτεμίου.

Ο κ. Αρτεμίου από την πλευρά του, αφού συνταξίδεψε με τον κ. Παππά στη Βενεζουέλα δήθεν για να προωθήσουν το εμπόριο ζαρζαβατικών, άρχισε κι εκείνος να μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να διαχειρίζεται εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη.

«Και όλα αυτά… όλως τυχαίως, συνέβαιναν ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε να απαλλάξει την ELFE  (συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη στην οποία εργαζόταν ο κ. Πετσίτης) από χρέη δεκάδων εκατομμυρίων προς τη ΔΕΠΑ. Η συνέχεια επί της οθόνης ή και των δικαστηρίων», καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ.

Η «παραίτηση»

Στην επιστολή του με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α΄ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταγγέλλει την επικεφαλής της Αρχής, Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, ότι εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων, όπως αυτή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β΄ Μονάδα, και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Όπως αναφέρει ο παραιτηθείς προϊστάμενος, η απομάκρυνσή του από την κα Ζαΐρη-Αρκουλή «λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος ΤτΕ για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κ.λπ.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α΄ Μονάδας της Αρχής (…), και την ποινική δικαιοσύνη. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι έπρεπε να με απομακρύνετε. Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».

Από το απόσπασμα της παραίτησης προκύπτει ότι ο προϊστάμενος έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά του για την ELFE στην κα Ζαΐρη-Αρκουλή, χωρίς εκ μέρους της να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκομένους. Ακόμα και ανώτερα στελέχη της Αρχής εξεπλάγησαν με τη μετακίνηση του προϊσταμένου, ο οποίος μάλιστα είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και από τον χρόνο λήψης της απόφασης από την κα Ζαΐρη-Αρκουλή, που είναι και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η αλλαγή χειριστή στις εν λόγω υποθέσεις θα καθυστερήσει τη διερεύνησή τους, ενδεχομένως και μετά τις εκλογές…

Ο δε προϊστάμενος που μετακινήθηκε δηλώνει σε άλλο σημείο της επιστολής παραίτησης ότι εξεπλάγη από την απόφαση, ιδίως αφού «εσείς η ίδια (σ.σ.: η κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή) αναγνωρίσατε (…) ότι έχω χειριστεί με επιτυχία ευαίσθητες υποθέσεις, κατά την αξιολόγησή μου η οποία υπήρξε άριστη (10)».

Το ότι η κα Ζαΐρη βρίσκεται σε δύσκολη θέση συνάγεται από το γεγονός ότι ενώ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μυστικότητα των ερευνών, όσον αφορά τα θέματα του Πετσίτη, ποιεί την νήσσαν για τους λόγους που μετέθεσε την έρευνα στην υπόθεση Πετσίτη-Λαυρεντιάδη.

Πλέον γίνεται εμφανές ότι η κα Ζαΐρη είναι η πλέον κατάλληλη για διάδοχος της κας Ξένης Δημητρίου ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα