Ανοιχτό το «180» που ζητά ο Καμμένος για το Σκοπιανό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει προς κύρωση από τη Βουλή η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές -κάτι που αποτέλεσε την τελευταία (μέχρι την επόμενη) θέση του Πάνου Καμμένου-, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αν και όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «το Σύνταγμα ορίζει ότι ανάγκη για υπερψήφιση συμφωνίας από 180 βουλευτές υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς και εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο, από εκεί και πέρα η πρόταση Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις». Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία. Το Σύνταγμα δεν το εκφράζει ούτε το απαγορεύει. Η πρόταση θα συζητηθεί στην ώρα της όπως και κάθε πρόταση που καταθέτει ο κυβερνητικός εταίρος στο υπουργικό συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, ο ίδιος είπε ότι «η χθεσινή επίσκεψη του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα επιβεβαίωσε το οριστικό τέλος της περιόδου των μνημονίων». Όπως ανέφερε, «είναι, πλέον, σαφές ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα εποχή, απαλλαγμένη από διαρκείς και -πολλές φορές- παράλογους εξωτερικούς καταναγκασμούς». «Οι θλιβεροί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, της περιόδου 2010-2014, βρίσκονται αυτές τις μέρες σε πανικό. Και χάνουν κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα, καθώς βλέπουν ότι το καταστροφολογικό τους αφήγημα, έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με τα μνημόνια», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάλυψη σε Μαυραγάνη

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλυψε τον υφυπουργό Μεταφορών, Νίκο Μαυραγάνη, ο οποίος νωρίτερα μέσα στην ημέρα δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ανίσχυρη επιχειρώντας να εξηγήσει ότι «ο κ. Μαυραγάνης, εννοεί ότι δεν έχει συγκεκριμένες νομικές συνέπειες, πέραν μιας που ορίζεται στη συνθήκη της Βιέννης και προβλέπει ότι η υποχρέωση από την υπογραφή του ΥΠΕΞ είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να μην αποστερήσει τη συμφωνία αυτή από το αντικείμενο και το σκοπό της». Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος ουσιαστικά έθεσε δίλημμα στην κυβέρνηση ή υπερψήφιση με 180 ή δημοψήφισμα και εκλογές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε μόνο στη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τρίτης και όχι στα όσα είχε πει το πρωί της ίδιας ημέρας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι συγκεκριμένες όπως και το καθεστώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. Στο παράρτημα της απόφασης του Eurogroup περιλαμβάνονται και τα υψηλά κατά τα άλλα τα πλεονάσματα που όμως είναι χαμηλότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μεγαλύτερο πεδίο άσκησης οικονομικής πολιτικής με τήρηση του στόχου 3,5% πλεόνασμα, όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Διαβάστε επίσης