Ανοίγει ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ στην αγορά ακινήτων

Η Ελλάδα από το 2025 σε πρώτη φάση και μέχρι το 2030 και μετά σε δεύτερη θα έχει την ευελιξία να μειώσει το ΦΠΑ σε ποσοστό έως και 30% στα νησιά

Η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η προτεραιοποίηση της ψηφιακής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι κλωστές που κίνησαν τις συνήθως δυσκίνητες σε ζητήματα φορολογικής χαλάρωσης Βρυξέλλες, και από το κονκλάβιο του Ecofin, του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., προέκυψε η απόφασης της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους συντελεστές ΦΠΑ.

Η εν λόγω αλλαγή θα προσδώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα μείωσης του σχετικού φόρου σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίας τα οποία σχετίζονται με την «καθαρή» οικονομία, με την προστασία της υγείας και με την ψηφιακή μετάβαση της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία των Ευρωπαίων ΥΠ.ΟΙΚ. να καταργηθούν έως το 2030 μερικοί από τους υφιστάμενους χαμηλούς συντελεστές σε ορυκτά καύσιμα ή άλλα προϊόντα που αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να επιτύχουν τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2050.

Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες είναι υψηλότερος από 15%, εκτός από μία λίστα εξαιρέσεων όπου ο μειωμένος συντελεστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 5%. Οι συντελεστές ΦΠΑ διαφοροποιούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των προϊόντων. Ορισμένες χώρες έχουν επίσης συμφωνήσει ειδικούς συντελεστές για συγκεκριμένα προϊόντα.

Η ξεκάθαρα κερδισμένη από τις παραπάνω εξελίξεις είναι η Ελλάδα που από το 2025 σε πρώτη φάση και μέχρι το 2030 και μετά σε δεύτερη θα έχει την ευελιξία να μειώσει το ΦΠΑ σε ποσοστό έως και 30% στα νησιά, στα λιπάσματα, στα αγροτικά μηχανήματα, στα φυτοφάρμακα, στο βαμβάκι κ.ά., στρώνοντας παράλληλα το χαλί για να… περπατήσει εν ευθέτω χρόνο η υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά των ακινήτων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα