Ανοίγει το πορτοφόλι ο Κυριάκος

Ποια είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας

Η ΔΕΘ μπορεί να ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας, όμως η Θεσσαλονίκη θα ζήσει για μία εβδομάδα έντονα, καθώς όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα την επισκεφθεί. Από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα γνωρίσει μεγάλες πολιτικές πιένες, έστω και εν μέσω υγειονομικών πρωτοκόλλων, ακόμη και εάν οι καθήμενοι στο Βελλίδειο θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τον διπλανό τους, έστω και εάν όλοι θα φορούν μάσκα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια, η πανδημία προκάλεσε πολλά δεινά. Κατ’ αρχάς, στην αίθουσα θα βρεθούν πολύ λιγότεροι έναντι άλλων χρόνων στην παραδοσιακή ομιλία του πρωθυπουργού. Θεωρείται βέβαιο ότι οικονομικοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και βουλευτές που θα είναι μεταξύ των τυχερών, θα αναγκαστούν να αφήσουν τις συζύγους τους στο σπίτι, ή στο ξενοδοχείο εάν μιλάμε για επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά της πόλης απώλεσε την ευκαιρία να δουλέψει, καθώς οι κυρίες των εκάστοτε κυβερνητικών αξιωματούχων επέλεγαν την αγορά της Θεσσαλονίκης για να είναι φιγουρίνια στις ομιλίες των πρωθυπουργών.

Τώρα εν μέσω επιλεγμένου ακροατηρίου ο πρωθυπουργός –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές– αναμένεται να αναφερθεί για όλα και όλους. Επίσης οι ίδιες πηγές τονίζουν πως εν προκειμένω ο κ. Μητσοτάκης «θα ανοίξει το πορτοφόλι». Στο μέτρο του δυνατού να προσθέσουμε εμείς, παρά το ότι ουκ ολίγα στελέχη της Ν.Δ. γυρίζοντας ανά την περιφέρεια φθάνουν και σε υπερβολές.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του θα ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και με νέα εργαλεία θα ενισχύσει κι άλλο τη ρευστότητα. Στόχος του πρωθυπουργού με άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις να δημιουργήσει μία όσο το δυνατόν ασφαλέστερη οδό διαφυγής έως την έξοδο από την υγειονομική κρίση. Είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί η ευελιξία σε ό,τι αφορά τις οφειλές των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και κάποια μόνιμα μέτρα, που θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η μείωση ή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα. Η δεύτερη φάση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις συστήνεται από αρμόδια στελέχη να ακολουθήσει αργότερα, λόγω των πιέσεων στα εταιρικά κέρδη που προκαλεί η πανδημία. Λόγω της υγειονομικής κρίσης, αμφίβολη θεωρείται επίσης και η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών τον επόμενο χρόνο. Πάντως, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε ισχύ –αν όλα πάνε καλά– τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τα μέτρα λίγο-πολύ είναι γνωστά: Θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν με δόσεις από τον Απρίλιο του 2021. Ανάλογες παρατάσεις ήδη προωθήθηκαν για το σχέδιο «Συν-Εργασία», για τις αναστολές συμβάσεων, ενώ ανακοινώθηκαν διευκολύνσεις και παράταση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον χώρο του θεάματος. Αυτές οι παρατάσεις, όπως λένε πηγές του Μαξίμου, θα κρατήσουον σίγουρα έως το τέλος του έτους και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα ληφθεί νέα απόφαση πριν από τα Χριστούγεννα.

Μπορεί η ΔΕΘ να ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού, αλλά από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και νέες παρεμβάσεις στην οικονομία

Οι φοροελαφρύνσεις

Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και φοροελαφρύνσεις, κι όπως εξηγούν από το Μαξίμου αυτό γίνεται με στόχο να δοθεί πραγματικό οξυγόνο στην οικονομία, αλλά και να βελτιώσει την ψυχολογία καταναλωτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Έτσι, όλα συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο του 2021 και την οριστική κατάργησή της στο τέλος του 2023.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, με πιθανότερο ενδεχόμενο η καταβολή να γίνει μαζί με τη σύνταξη Οκτωβρίου, δηλαδή τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα.

Όλες οι επιχειρήσεις το αναμένουν, ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι που θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Το πιθανότερο είναι να καλύπτει κι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

 

Και το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σίγουρο ότι θα αναφερθεί και στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξάλλου, αυτό αναμένουν και οι επιχειρηματίες. Ο σχεδιασμός, βέβαια, της ελληνικής κυβέρνησης επηρεάζεται από την ολοκλήρωση των νομικών κειμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτά θα κατατεθούν προς έγκριση  στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι το οποίο εκκρεμεί. Όπως εκκρεμεί και το εύρος των αναγκών που θα προκαλέσει στο σύνολό της η πανδημία, κάτι που σχετίζεται και με τα εν λόγω κονδύλια. Δηλαδή, εάν το ΕΣΠΑ, αλλά και μέρος του Ταμείου Ανάπτυξης, μπορούν να χρηματοδοτήσουν κι άλλα μέτρα στήριξης από την υγειονομική κρίση, αν αυτή συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της.

 

Και τα εθνικά

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα απουσιάσουν και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στην κρίση με την Τουρκία, όπου όλοι απεύχονται ένα θερμό επεισόδιο, ελπίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τότε θα έχει παραμείνει μόνο στις ακραίες παραληρηματικές δηλώσεις και δεν θα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα. Πάντως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα εξοπλισμών, καθώς λογικά θα έχει υπογραφεί η συμφωνία με τη Γαλλία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στο Βελλίδειο, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 13:00,  αλλά στην αίθουσα θα βρίσκονται μόλις 30 δημοσιογράφοι, όπως επιτρέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Για τους υπόλοιπους που θα θέλουν να υποβάλουν την ερώτησή τους, αυτό θα γίνει με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δηλαδή, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα υποβάλλεται η ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα