Ανοίγουν θυρίδες χωρίς προειδοποίηση για χρέη στο Δημόσιο

Ανοίγουν θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο αφού έρχονται – απροειδοποίητα- κατασχέσεις σε μετρητά, κοσμήματα και έργα τέχνης. Αυτό προβλέπει η νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι μισθωμένες περίπου οι 220.000 (ή το 70%).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εθνος» το υπουργείο Οικονομικών θα καταταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή σε νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιληφθεί και σειρά ρυθμίσεων φορολογικού χαρακτήρα που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται:

Ανοιγμα χωρίς προειδοποίηση και δέσμευση περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία. Θα δεσμεύονται έτσι, μετρητά, έργα τέχνης και τιμαλφή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται σε δύο περιπτώσεις: στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως “ανεπίδεκτης εισπράξεως”. Στη δεύτερη περίπτωση η δέσμευση διαρκεί για 10 χρόνια.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αύξηση του ορίου δαπάνης με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Τα ποσοστά είναι σήμερα στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

Επίσης θα προβλέπεται η μείωση στα 300 ευρώ από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα του ποσού πάνω από το οποίο θα πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε με κάρτα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα