«Ανοιχτή κόντρα» για τα κλειστά επαγγέλματα

Η επικείμενη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου δεν προκαλεί την αναστάτωση άλλων αντίστοιχων επισκέψεων-ελέγχων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι… ρόδινα στις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε.

Το… παραπονολόγιο των δανειστών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια κομβική ένσταση κι αυτή αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η τρόικα εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε τις διαρθρωτικές αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η απελευθέρωση της αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού ειδικά σε επιστημονικούς κλάδους επαγγελματιών όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί, οι ορκωτοί λογιστές, οι εκτιμητές κ.ά.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε σύσκεψη στελεχών της τρόικας με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε πλήρης απόκλιση απόψεων για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στο θέμα της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, με τους δανειστές να θεωρούν πως τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει ήδη ανοίξει (247 από τα συνολικά 343) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η τρόικα θεωρεί ότι η αποτυχία στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένας από τους λόγους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στην αγορά, την ώρα μάλιστα που το κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 20% από τις αρχές της οικονομικής κρίσης.

Το «πρόβλημα» είναι ότι με την τρόικα περίπου συμφωνεί και το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), το οποίο στις αρχές Μαΐου διαπίστωνε ότι «στα επαγγέλματα και τις οικονομικές δραστηριότητες με τους μεγαλύτερους βαθμούς ρύθμισης συγκαταλέγονταν επιστημονικά επαγγέλματα, όπως οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες, οι μηχανικοί, οι εταιρείες μηχανικών και οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι νόμιμοι ελεγκτές και οι ορκωτοί εκτιμητές, αρκετά επαγγέλματα και υπηρεσίες του κλάδου της υγείας, αλλά και ορισμένα άλλα επαγγέλματα, όπως του εκτελωνιστή, του οδηγού ταξί, του εφημεριδοπώλη και του φορτοεκφορτωτή».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως στο επόμενο διάστημα η πρόοδος θα είναι πιο εμφανής και οι αντιρρήσεις της τρόικας θα καμφθούν. Θεωρούν δε πως η κωδικοποίηση από τα αρμόδια υπουργεία της σχετικής νομοθεσίας και η έκδοση έως τα μέσα Οκτωβρίου σχετικών εγκυκλίων θα απλοποιήσουν τα πράγματα για τη διοίκηση και θα καταστήσουν απολύτως σαφής τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης κάθε επαγγέλματος.

Πάντως το πρώτο crash test για το οικονομικό επιτελείο θα είναι η αποσύνδεση των αμοιβών δικηγόρων και μηχανικών από συναλλαγές που φορολογούνται (πχ συμβόλαια ακινήτων) και ειδικά η αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων που μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ πελάτη και δικηγόρου και θα θεσπίζει «ενδεικτικές αμοιβές» σε περίπτωση μη ύπαρξης γραπτής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα