«Άντε γεια» ο Ιβάν στον Μάκη (που ρίχνει πυροτεχνήματα…)

Για ανύπαρκτο και ασήμαντο θέμα –αλλαγή θέσης κάποιου υπαλλήλου στην ΕΠΟ–, ο Μάκης Γκαγκάτσης, γνωρίζοντας το τέλος της θητείας του στον ΠΑΟΚ στο τέλος της σεζόν, επεδίωξε την απομάκρυνση του Εκτελ. Γραμμ. Ιάκωβου Φιλιππούση, εποφθαλμιώντας τη θέση του. Ωσεί παρών ο πρόεδρος Ζαγοράκης…

«Καμπούλ» θύμισε η ατμόσφαιρα στην ΕΠΟ, μετά τα τελευταία γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν πριν καλά-καλά τα μέλη της νέας διοίκησης καθίσουν στις καρέκλες τους.

Αφορμή για να πέσουν οι μάσκες και να εξωτερικευτούν οι υπόγειες σκέψεις και διαδρομές κάποιων εκ των συμβούλων της Ομοσπονδίας ήταν η εγκύκλιος του νέου Εκτελεστικού Γραμματέα Ιάκωβου Φιλιππούση. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος απλά προσδιόριζε τις θέσεις των υπευθύνων της Διεύθυνσης Οικονομικών, της Επιτροπής Προμηθειών, και τους υπευθύνους Εσωτερικών Ελέγχων στις παραπάνω διευθύνσεις.

Σε χρόνο ρεκόρ, εμφανίστηκε από το πουθενά ο Χρυσοστομάκης (Μάκης) Βασιλείου Γκαγκάτσης που με mail του χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή του Εκτελεστικού Γραμματέα ως υπέρβαση των καθηκόντων του!

Επίσης, σε χρόνο ρεκόρ, ακολούθησαν ανάλογα mail από τους συμβούλους του ΔΣ που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του ΠΑΟΚ, δηλαδή των κ.κ. Αντωνίου (Πέλλα), Μπουχλαριώτη (Λάρισα), Γαβριηλίδη (Έβρος), Χατζησαρόγλου (Δράμα), και Κουπτσίδη (Γρεβενά).

Η απάντηση του κ. Φιλιππούση στον Χρυσοστομάκη ήταν αποστομωτική:

Αγαπητέ Μάκη, 

Δυνάμει των εξής άρθρων του Καταστατικού: 

Α. 20, παράγραφος 4: «Η Γραμματεία είναι το Διοικητικό Όργανο»,  

Β. 55: «Η Γραμματεία θα εκτελεί όλες τις διοικητικές εργασίες της Ε.Π.Ο. υπό τη διεύθυνση του Εκτελεστικού Γραμματέα». 

Γ. 56, παράγραφος 3: «(….ο Εκτελεστικός Γραμματέας….) Θα είναι υπεύθυνος για τα ακόλουθα: 

η. Την οργάνωση της Γραμματείας, θ. Να εισηγείται στην Ε.Ε. τον ορισμό και την παύση προσωπικού που εργάζεται στη Γραμματεία, ι. Να προτείνει διοικητικό προσωπικό στον Πρόεδρο». 

Δ. 35 «Εξουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής», 

προκύπτουν τα εξής: 

Είμαι υπεύθυνος έναντι της Γενικής Συνέλευσης και της Εκτελεστικής Επιτροπής, και υπό την εποπτεία του προέδρου, να οργανώνω τη διοίκηση για την καλύτερη εκτέλεση των αποφάσεων της Γ.Σ. και τη Ε.Ε. και στα όρια αυτής της οργάνωσης δίδω εντολές, αναθέτω καθήκοντα, προσδιορίζω τη θέση καθενός εργαζομένου, σύμφωνα με το οργανόγραμμα και κυρίως τον κανονισμό εργασίας (όρα μεταξύ άλλων άρθρο 6-παράγραφος 2, άρθρο 21-παράγραφος 3, άρθρο 26-παράγραφος 1). 

Η μετακίνηση, λοιπόν, εντός του ιδίου τμήματος ενός εργαζομένου, και η αλλαγή καθηκόντων του αποτελεί δικαίωμά μου, ενώ δεν ανήκει στην εξουσία της Ε.Ε. κανένα από τα ανωτέρω (Καταστατικό: άρθρο 35). 

Αντιθέτως, ο (δι)ορισμός ή η παύση προσωπικού αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Ε.Ε. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας απλώς εισηγείται στον Πρόεδρο την πρόσληψη προσωπικού (Καταστατικό: άρθρο 56, παράγραφος 3ι). 

Έχω την πεποίθηση ότι κινούμαι εντός του καταστατικού πλαισίου διότι δεν διόρισα και δεν έπαυσα κανένα υπάλληλο της Ε.Π.Ο., αλλά προσδιόρισα καθηκοντολογία και ιεραρχία εντός Διεύθυνσης του διοικητικού οργάνου. 

Άλλωστε το ίδιο έπραξε, και ορθώς, με ανάλογες εγκύκλιες οδηγίες του ο προκάτοχός μου, χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί το δικαίωμά του αυτό. 

Είμαι στη διάθεσή σου για τη διευκρίνιση κάθε λεπτομέρειας και φυσικά για την άρση κάθε παρεξηγήσεως. 

(Σ.Σ. Δεν κοινοποιώ στο προσωπικό θέματα που αφορούν διευκρίνιση καταστατικών αρμοδιοτήτων και “άρση” παρεξηγήσεων).

Με εκτίμηση, 

Ιάκωβος Μ. ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ

Εκτελεστικός Γραμματέας Ε.Π.Ο.

Από την παραπάνω απάντηση, είναι εμφανής η αιχμή που αφορά ανάλογες ενέργειες του προηγούμενου Εκτελεστικού Γραμματέα, Αλέξη Δέδε, ενέργειες για τις οποίες ο επί 4 έτη σύμβουλος της ΕΠΟ Χρυσοστομάκης (Μάκης) ουδέποτε είχε εκφράσει την παραμικρή ένσταση.

Ο Χρυσοστομάκης (Μάκης) επανήλθε με ένα νέο κείμενο, στο οποίο ανέλυε τη νομική του ερμηνεία για τις διατάξεις του Καταστατικού που ανέφερε στην απάντησή του ο Φιλιππούσης.

Μετά από δύο περίπου εικοσιτετράωρα, διάφορα ΜΜΕ έκαναν λόγο για βέτο του προέδρου Ζαγοράκη, όσον αφορά την παραμονή του Φιλιππούση στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΠΟ, θέση που ενεκρίθη παμψηφεί με ψήφους 11-0, από την Εκτελεστική Επιτροπή και δυνάμει της οποίας άμεσα ο Θοδωρής Ζαγοράκης υπέγραψε τη σύμβαση της πρόσληψής του ως Εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΠΟ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα επιφανειακά στοιχεία της υπόθεσης. Ας προχωρήσουμε όμως στην ουσία της ξαφνικής αυτής έντασης, για ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί με ένα απλό τηλεφώνημα, στο οποίο θα μπορούσαν να διατυπωθούν οι όποιες ενστάσεις και να δοθούν οι ανάλογες επεξηγήσεις.

Τι κρύβεται, λοιπόν, «πίσω από την κουρτίνα» των παραπάνω ενστάσεων του κ. Χρυσοστομάκη (Μάκη) Γκαγκάτση, υιού του Βασιλείου Γκαγκάτση, κουμπάρου του προέδρου Θοδωρή Ζαγοράκη;

Προχωράμε, λοιπόν:

«Άντε γεια» ο Ιβάν στον Μάκη (που ρίχνει πυροτεχνήματα…)

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης, που έχει ρίξει πάνω από 150 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ (που σήμερα παλεύει για τη διεκδίκηση της τρίτης ή της τέταρτης θέσης για την έξοδο στην Ευρώπη), που ετοιμάζεται να φτιάξει γήπεδο-στολίδι για τον «Δικέφαλο του Βορρά», έχοντας πλήρως απογοητευτεί από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα (διοικητικά και ποδοσφαιρικά), έχει αποφασίσει στο τέλος της σεζόν να στείλει σπίτι του τόσο τον Χρυσοστομάκη (Μάκη) όσο και ολόκληρη την «αυλή» που έχει εγκατασταθεί στα γραφεία του ΠΑΟΚ, δίνοντας όλες τις αρμοδιότητες σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης του που δεν είναι άλλο από την στενή συνεργάτιδά του Μαρία Γκοντσάρεβα, μέλος του σημερινού ΔΣ της ΠΑΕ.

Στη δυσμενή αυτή εξέλιξη ο δικηγόρος Χρυσοστομάκης –που δεν έχει ακόμη ασκήσει ως μάχιμος το επάγγελμα, και που γνωρίζει τη διεύθυνση των δικαστηρίων μόνο από πληροφορίες…– θα πρέπει να αναζητήσει άλλον φορέα εργασίας, αν δεν θέλει να  μιμηθεί τον πατέρα του και να παραμείνει απασχολούμενος διοικητικά με ομάδες όπως ο Πανηλειακός, ο Πανιώνιος και τώρα ο Απόλλωνας…

Έτσι, με το επιχείρημα ότι η πλευρά Μελισσανίδη σάρωσε σχεδόν όλα τα προεδρεία των Επιτροπών της ΕΠΟ, επιτέθηκε χωρίς σοβαρό λόγο στον Φιλιππούση εποφθαλμιώντας τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας, μετά την απόλυσή του από τον ΠΑΟΚ.

Ο πρόεδρος Ζαγοράκης ήταν ενήμερος της επίθεσης αυτής και, θέλοντας να δείξει ότι δεν μπορεί να διοικήσει αν δεν έχει την εξουσία στην ΕΠΟ, εκμεταλλευόμενος τις ψήφους των συμβούλων του Βορρά και των αντιστοίχων του Ολυμπιακού (Τάκης Αγραφιώτης), του Παναθηναϊκού (Λεωνίδας Μπουτσικάρης) και βεβαίως του Χρυσοστομάκη (Μάκη), άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και προσδοκώντας τον εξοστρακισμό του Ιάκωβου Φιλιππούση, εξαφανίστηκε από την ΕΠΟ αναθέτοντας τις αρμοδιότητες του προέδρου στον αναπληρωτή πρόεδρο Παναγιώτη Δημητρίου.

Βέβαια, ο παραπάνω σχεδιασμός αναδύει άρωμα Βασιλείου Γκαγκάτση, χωρίς ωστόσο να προξενεί εντύπωση αφού οι φίλοι και οι κουμπάροι στην ανάγκη φαίνονται…

Με τη στάση του αυτή, ο Θ. Ζαγοράκης, στην έναρξη της θητείας του, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πρόεδρο με συμπτώματα τακτικής στρουθοκαμηλισμού… Αν στην πρώτη –και όχι μεγάλη– κρίση ο πρόεδρος κρύβεται, θα πρέπει να αναλογιστούμε ποια θα είναι η στάση του σε μια ενδεχόμενη μετωπική επίθεση του Αλαφούζου, του Μελισσανίδη, του Μαρινάκη και βεβαίως την αναπόφευκτη επίθεση –λόγω των προσφάτων συμμαχιών του– από τον Ιβάν Σαββίδη.

Εξαφανισμένος ο Ζαγοράκης – Παρόντες οι «αντ’ αυτού» συνεργάτες του…

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος έχει εξαφανιστεί δεν σημαίνει ότι έχει συμβεί το ίδιο και με μια ομάδα προσώπων τα οποία βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΠΟ, αλλά έχουν «κατσικωθεί» στα γραφεία της Ομοσπονδίας –καταλαμβάνοντας μάλιστα και ιδιαίτερο γραφείο–, και έχουν επιδοθεί σε συχνές επισκέψεις στα γραφεία των Διευθύνσεων της ΕΠΟ, χρησιμοποιώντας πάντοτε τη φράση «ο πρόεδρος είπε…».

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο μετακλητός υπάλληλος στην Ευρωβουλή, Γιώργος Αθανασιάδης, και η προσληφθείσα λίγες ημέρες προ των εκλογών της ΕΠΟ από τον Βαγγέλη Γραμμένο, κατόπιν αιτήματος του υποψηφίου τότε για την προεδρία Θοδωρή Ζαγοράκη, δικηγόρος κα Δόμνα Τσιόνη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βεβαίως, ο πρόεδρος Θοδωρής μόνο αχάριστος δεν είναι… Έτσι, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας, προέβη στην πρόσληψη της δικηγόρου κας Σίσκου, alter ego του Ευάγγελου –για τους φίλους του ΒάγγοςΓραμμένου, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι της Ομοσπονδίας –αν συνυπολογίσουμε και τους προσληφθέντες από την εποχή του τέως προέδρου, «εγώ δεν είμαι του τζάμπα» Γιάννη Δρόσου– να πλησιάζουν σε αριθμό τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής…

Ο κ. Γιώργος (Αθανασιάδης), λίγες ημέρες πριν είχε ενημερώσει τόσο τον Εκτελεστικό Γραμματέα Φιλιππούση, όσο και τον Ταμία Κλέαρχο Τζαφέρη ότι «επιθυμία του Προέδρου είναι να τοποθετηθεί στη θέση του Διευθυντού της Δ/νσης Οικονομικών ο Νικόλαος Κολιολιός».

Και από τους δύο εισέπραξε αρνητική απάντηση. Ο μεν Τζαφέρης του είπε ότι ως Ταμίας εκείνος θα κρίνει ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση αυτή, αφού η ευθύνη για τα οικονομικά πέφτει επάνω του.

Ο Φιλιππούσης ήταν πιο επεξηγηματικός… Είπε στον κ. Γιώργο (Αθανασιάδη) ότι δεν πρόκειται να αφήσει στη Δ/νση αυτή ούτε τον κ. Θεοφίλου ούτε τον κ. Κολιολιό, λόγω του ότι υπήρχαν ελεγκτέα περιστατικά όπως η διπλοπληρωμή για το Travel Plan και η αποδοχή των μεταχρονολογημένων επιταγών του Αλέξη Κούγια κατά τις μεταγραφικές περιόδους του Αυγούστου 2020 και του Ιανουαρίου 2021. Μάλιστα, ελέχθη ότι ακόμη και αν η εντολή για αποδοχή των παραπάνω επιταγών είχε δοθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο, Γραμμένο –ο οποίος δεν επιθυμούσε με τη λήξη της θητείας του να τον περιλάβει ο Κούγιας στα κιτάπια του…–, δεν έπρεπε να υπακούσουν στην εντολή του τ. προέδρου ως εκδήλως παράνομη.

Μάλιστα, είπε στον κ. Γιώργο ότι έχει συμφωνηθεί με τον πρόεδρο Ζαγοράκη να μην ανανεωθεί η σύμβαση  του κ. Θεοφίλου που λήγει στις 30/6/2021, ενώ για την ανανέωση της σύμβασης του Κολιολιού –εάν και εφόσον ανανεωθεί– θα αφορά άλλη Διεύθυνση.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κολιολιός είχε διοριστεί ως αναπληρωματικός οικονομικός διευθυντής με προσωπική απόφαση του πρώην Εκτελεστικού Γραμματέα Αλέξη Δέδε. Και μάλιστα, πέραν του διορισμού του αυτού, ήταν και υπεύθυνος εσωτερικός ελεγκτής των Προμηθειών και Δαπανών. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο κ. Κολιολιός ήταν και ελεγκτής και ελεγχόμενος…

Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεν Θεοφίλου αμείβετο με ποσόν της τάξεως των 10.000 ευρώ μηνιαίως, ο δε Κολιολιός με αντίστοιχο των 9.000 ευρώ μηνιαίως…

Ο κ. Γιώργος (Αθανασιάδης) απάντησε ότι αν υπάρξει άρνηση στην επιθυμία του προέδρου, τότε θα υπάρξει «πόλεμος», κάτι που έγινε ορατό δύο ημέρες αργότερα…

Ο «στρατός» του Ζαγοράκη και η γκάφα του με το «καλημέρα»

Όπως προείπαμε, ο Ζαγοράκης έφερε μαζί του και τον συνεργάτη του κ. Γιώργο (Αθανασιάδη), για τον οποίο απαίτησε να του παραχωρηθεί και ιδιαίτερο γραφείο!

Το γεγονός της στέγασης εξωτερικών συνεργατών του προέδρου στην ΕΠΟ είναι πρωτόγνωρο για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας, αφού κανείς πρόεδρος στο παρελθόν δεν είχε πράξει κάτι ανάλογο.

Μάλιστα, με περίσσιο θράσος ο κ. Γιώργος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους συμβούλους της ΕΠΟ κ.κ. Δανιήλ, Τζαφέρη, και Δημητρίου να αποχωρήσουν από το γραφείο που συνεδρίαζαν, και στη συνέχεια απεχώρησε κλειδώνοντάς το.

Όσον αφορά την κα Δόμνα Τσιόνη, η εν λόγω κυρία, αφού πρώτα ενημέρωσε τους πάντες στην ΕΠΟ ότι είναι η δικηγόρος του προέδρου, άρχισε να επισκέπτεται τα γραφεία της Ομοσπονδίας διαμηνύοντας στους διευθυντές και τμηματάρχες ότι ως εντολοδόχος του προέδρου πρέπει μέσω της ιδίας να εκτελέσουν τις εντολές του.

Βεβαίως, για τις εντολές αυτές του προέδρου δεν είχαν καμία γνώση ούτε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ούτε η Νομική Υπηρεσία, ούτε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΠΟ.

Όταν μάλιστα κάποια στιγμή απευθυνόμενη σε υπάλληλο της ΕΠΟ απαίτησε κάποια ενέργειά του, για την οποία έλαβε την απάντηση ότι «πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο Εκτελεστικός Γραμματέας», απάντησε λέγοντας ότι «να δούμε για πόσο καιρό ακόμη θα είναι Εκτελεστικός Γραμματέας».

Με όλη την παραπάνω εκτεθείσα αντίληψη για τον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ, ήταν αναμενόμενο αργά ή γρήγορα να γίνει η «στραβή».

Όταν από τον πρόεδρο του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη (SL2), υπεβλήθη τηλεφωνικό αίτημα στον πρόεδρο Ζαγοράκη για εναρμόνιση του Κανονισμού που αφορά τις Κάρτες για τα πλέι οφ, που ισχύουν στη SL1 –σωστό κατά τη γνώμη μας αίτημα–, η νομική υπηρεσία διά του δικηγόρου Σαράκη την Τρίτη 27/4, απάντησε στον πρόεδρο Ζαγοράκη και στον αναπληρωτή πρόεδρο Δημητρίου ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων. Πλην όμως, επειδή τα πλέι οφ άρχισαν την Τετάρτη, 28/4, έπρεπε η απόφαση αυτή να ληφθεί προ της ώρας 14:00΄, δηλαδή προ της ενάρξεως των πλέι οφ.

Η κα Δόμνα όμως, ως παντελώς άσχετη με τα ποδοσφαιρικά, δεν φρόντισε να προστατέψει το προεδρείο, και έτσι με απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 29/4, τις βραδινές ώρες, ελήφθη σχετική απόφαση, που είναι βεβαίως παράνομη και αναμένεται να ανακληθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, για να πειστεί ο Ταμίας και μέλος της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων Κλέαρχος Τζαφέρης, για τη νομιμότητα της απόφασης, επιστρατεύτηκε το νέο παραγοντικό αστέρι που ακούει στο όνομα Αστέριος Αντωνίου, για να τον διαβεβαιώσει ότι «πρόκειται για απόλυτα νόμιμη απόφαση».

Προφανώς, μετά τη γνώμη του συνταξιούχου υπαλλήλου Αστέριου Αντωνίου –ο οποίος επιδιώκει μία θέση στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ., για τον λόγο αυτό συχνά-πυκνά αναφέρεται στις συνομιλίες του με τον ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη– δεν χρειαζόταν η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας ούτε του Εκτελεστικού  Γραμματέα…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα στην ΕΠΟ, όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης Ντίνος Ηλιόπουλος, που θυμίζει τη μεσαιωνική εποχή όπου οι ραδιουργίες των Βοργίων έχουν γίνει συνώνυμο κάθε μορφής συνωμοσίας.

Η όλη πρακτική του προέδρου Ζαγοράκη, οι εμφανείς τακτικισμοί δύσκολα θα επιτρέψουν την άσκηση ορθής και σύννομης διοίκησης στη θητεία του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όντως έχει «σπάσει» η συμμαχία Ιβάν-«Τίγρη», ή αν η όλη ένταση έχει προκληθεί από τον Χρυσοστομάκη (Μάκη) για λόγους τους οποίους προαναφέραμε.

Όποια και αν είναι η απάντηση, αν ο Θοδωρής Ζαγοράκης εμπλακεί σε έναν δαίδαλο διοικητικών συνωμοσιών, τότε το μόνο σίγουρο για τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας του 2004 είναι η αποκαθήλωσή του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα