Αντεπίθεση Τσίπρα με Θάνου, άσυλο και… Βρούτση

Σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης

Δύσκολοι οι καιροί για τους… πρίγκιπες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία άχαρη λόγω θέρους περίοδο αναγκάστηκαν να ανεβάσουν στροφές στον αντιπολιτευτικό κινητήρα και να δημιουργήσουν συνθήκες καύσωνα στο κοινοβούλιο, που κορυφώθηκε με την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την ολομέλεια, όπου ψηφίστηκε το διυπουργικό νομοσχέδιο της Ν.Δ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Με τα μπάνια του λαού να βρίσκονται σε εξέλιξη, πράγμα που σημαίνει ότι η οποία αντιπολιτευτική δυναμική δεν κεφαλαιοποιείται εύκολα, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κερδίσουν πόντους απογυμνώνοντας στο μετρό του δυνατού την κυβερνητική νομοθετική υπερκινητικότητα. «Όπλα» τους το κυβερνητικό ξήλωμα της Βασιλικής Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η αντιπαράθεση που αναμένεται να συνεχιστεί για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και οι εμβόλιμες αλλαγές στα εργασιακά που πέρασε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Εργασίας και οδήγησαν στην… απασφάλιση σύσσωμης της αντιπολίτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης.

Θάνου όπως Πολάκης

Το γεγονός ότι με βάση σχετική διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου η Β. Θάνου είναι η μόνη ανάμεσα στους 22 επικεφαλής των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών που καλείται να απομακρυνθεί από τη θέση της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα πολλά επιχειρήματα που επικαλούνται στην πλατεία Κουμουνδούρου, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν τη θέση του κόμματος ότι στο πρόσωπο της πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεκίνησε μία επιχείρηση ρεβανσισμού.

Δια στόματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι η επιμονή Μητσοτάκη να παυθεί η κ. Θάνου σχετίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που –όπως λένε– θίγονται από έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου.

Πέρα από τον θεσμικό διασυρμό, όπως τον χαρακτηρίζουν, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» και νομικούς σκοπέλους που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «αποκρατικοποιήσει» (σ.σ. η έκφραση ανήκει στον Κυρ. Μητσοτάκη) την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ποιοι είναι αυτοί; Καταρχάς οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εγείρει η επίμαχη φωτογραφική διάταξη. Αφετέρου η νομολογία που «γεννά» προ ετών απόφαση (το 2014) του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κάνει λόγο για «υποχρέωση σεβασµού της θητείας των αρχών ελέγχου, εκτός και αν υπάρχει “σπουδαίος και αντικειμενικά εξακριβώσιµος λόγος” που υπαγορεύει τον πρόωρο τερματισμό της θητείας».

Ανεξάρτητα με το αν θα βρεθεί αυτός ο σπουδαίος και αντικειμενικά εξακριβώσιμος λόγος, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στην υπόθεση Θάνου υπάρχει μία επανάληψη –τηρουμένων των αναλογιών πάντα– με την περίπτωση της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Λένε δηλαδή ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σηκώνει επικοινωνιακή σκόνη για να καλυφθούν τόσο οι αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για το ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και κάποιες έρευνες-αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που όπως αποκάλυψε εσχάτως ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου φέρονται να ενόχλησαν την γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα καθώς το Παρίσι θεώρησε ότι θίγονται τα συμφέροντα γαλλικής εταιρείας.

Το «τετέλεσται» του ασύλου

Για το «τετέλεσται» του πανεπιστημιακού ασύλου, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν αυταπάτες ότι δεν θα επισυμβεί με τον ερχομό της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Επιμένουν, ωστόσο, να λένε ότι η νομοθέτηση δεν θα λύσει απολύτως κανένα πρόβλημα παραβατικότητας εντός των χώρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως δεν συνέβη και τα χρόνια που ίσχυαν οι διατάξεις του περιβόητου νόμου Διαμαντοπούλου.

«Δεδομένης της αύξησης των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, θα τολμούσε ποτέ κανείς να νομοθετήσει την κατάργηση του οικογενειακού ασύλου;» είπε σκωπτικά στην «Α» ένα από τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον ρωτήσαμε για το θέμα, θέλοντας όπως εξηγεί να καταδείξει ότι κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν λύθηκε με λογικές «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» ή με πρακτικές υπερ-αστυνόμευσης. Ειδικά για το τελευταίο, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν απρόσμενο σύμμαχο και το Κίνημα Αλλαγής, που όσο κι αν φάνηκε να πατά σε δύο βάρκες για το θέμα του ασύλου (σ.σ. επικριτική μεν η Φώφη Γεννηματά με τη Ν.Δ., αλλά και αναζητούσα συμβιβαστική λύση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) εκφράζει κι αυτό σοβαρούς φόβους ότι η κατάργηση του ασύλου θα δημιουργήσει φαινόμενα αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια που θυμίζουν παλαιότερες και σκοτεινές εποχές.

Θα πρέπει, πάντως, εδώ να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν προσεκτικοί με το θέμα, διότι δεν θέλουν επ’ ουδενί να «χρεωθούν» πολιτικά ενδεχόμενες έκνομες αντιδράσεις φοιτητών ή μπαχαλάκηδων. Αυτός είναι και ο λόγος που στις δύο πορείες που έχουν πραγματοποιήσει διάφορες φοιτητικές συλλογικότητες το κόμμα ήταν εξαιρετικά φειδωλό στις τοποθετήσεις του, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα «από μακριά κι… αγαπημένοι». Θεωρεί δε η Κουμουνδούρου ότι όταν τον Σεπτέμβρη οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα η αντικυβερνητική ενόχληση της νεολαίας θα γενικευτεί.

Οι τροπολογίες για τα εργασιακά

«Δεύτερο φάουλ της κυβέρνησης μετά το γραφείο Θεσσαλονίκης. Οι τροπολογίες Βρούτση στο παρά πέντε της ψηφοφορίας ακυρώνουν και τις υποσχέσεις περί καλής νομοθέτησης». Η διαπίστωση δεν βγήκε από χείλη στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι το δικτυακό σχόλιο γνωστού δημοσιογράφου που δεν διακρίνεται –το αντίθετο μάλιστα- για τα φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά του αισθήματα. Εκφράζει, ωστόσο, μία γενικότερη αίσθηση ότι πέρασαν χωρίς μεγάλη σπουδή τροπολογίες για τα εργασιακά και τις συντάξεις, που υπό άλλες προϋποθέσεις μπορεί να τύγχαναν ευρύτερων συναινέσεων όπως λ.χ. για η περίπτωση των λεγόμενων «χρυσών» συντάξεων που έχουν πλέον «ταβάνι» τα €4.608.

Οι πρόνοιες όμως των τροπολογιών του υπουργείο Εργασίας που αφορούν την κατάργηση του βάσιμου λόγου μίας απόλυσης και την ευθύνη των εργολάβων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, ήταν  η σημαία αντιπολιτευτικής ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, οι τροπολογίες καταργούν βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελούσαν πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, ιδίως για τις αιτιολογημένες απολύσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα