«Ανθρώπινο χέρι» πίσω από τη μεγάλη φωτιά τα ξημερώματα στη Νέα Μάκρη

Συναγερμό σήμανε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις 02.17 στην Πυροσβεστική  όταν ξέσπασε μεγάλη φωτι΄ά στην περιοχή Λίβισι στη Νέα Μάκρη.

Η ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οπία βρ΄΄ισκεται σε ύφεση,  είναι αυτή που έκανε στελέχη όπως ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Εσωτερικών και ο δήμαρχος Μαραθώνα να εκφράσουν υπόνοιες περί εμπρησμού.

Ακόμα πιο κατηγορηματικός ήταν ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Νίκος Σπάης ο οποίος μιλώντας στο OPEN λίγο μετά την έναρξη της φωτιάς είπε ότι το διπλό μέτωπο που εκδηλώθηκε σε απόσταση 700 μέτρων από τη μια αρχική εστία στην άλλη «είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».

Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβίσι ενώ λίγα λεπτά μετά, επεκτάθηκε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

ο δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει τις αρχές είναι το γεγονός ότι, όπως επισήμανε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «πρόκειται για την έβδομη πυρκαγιά σε εννέα ημέρες στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο γεγονός αυτο, ούτε αφορά την κλιματική αλλαγή. Βλέπω ότι επιμένουν στην περιοχή, δεν ξέρω γιατί. Χάσαμε στρέμματα πευκοδάσους αναγεννημένου».

“Aνθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά”

«Νομίζουμε ότι κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής θα έχει δουλειά. Υπάρχουν καταγγελίες για περίεργες κινήσεις ύποπτου ατόμου» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Εχουμε βάσιμες υποψίες για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων» δήλωσε, επίσης, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Αν και το μέτωπο, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, είναι σε ύφεση, οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή δεν επιτρέπουν στην Πυροσβεστική να εφησυχάζει όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι λίγο πριν τις 9 υπήρξε ενημέρωση για ενίσχυση των δυνάμεων.

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 43 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα από το ΜΕΤΠΕ και 7 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 49 πυροσβέστες. Συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά οχήματα και η ΕΛΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησαν οι καμπάνες και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του μετώπου, ενώ κάτοικοι που διέμεναν σε διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή, εκτός του κυρίως οικισμού, απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εστίες τους.

Βίντεο ντοκουμέντο

Πλήθος κατοίκων της περιοχής δηλώνουν από το πρώτο λεπτό πως η ισχυρή πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς έκαναν λόγο για ύποπτα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα να κινούνται στο Λιβίσι την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά, κρίνοντας πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως και τα μέτωπα από τα οποία ξεκίνησε η φωτιά ήταν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα