Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2,9 εκατ. δολάρια των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Τι δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2,9 εκατομμύρια δολαρίων θα προσφέρουν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

Αυτό δήλωσαν, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης Κουμουτσάκος και Πάιατ συμφώνησαν να εξεταστεί η δυνατότητα κατεύθυνσης της αμερικανικής συνδρομής στους τομείς: α) της θωράκισης των υποδομών στα νησιά έναντι της πανδημίας του Covid-19 και β) της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας.

Κουμουτσάκος: Επιβεβαίωση των στενών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με ΗΠΑ

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη συγκεκριμένο βήμα, που επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνεισφορά ύψους 2.9 εκατομμυρίων δολαρίων στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας θα αξιοποιηθεί πλήρως και αποτελεσματικά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Συμφωνήσαμε να κατευθυνθεί προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων, όσον αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα και τον συνδυασμό Covid-19 και μεταναστευτικού στα νησιά. Ελλάδα και ΗΠΑ θα πράξουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου το μεταναστευτικό να μη γίνει πηγή και εργαλείο αστάθειας στην περιοχή μας».

Πάιατ: Μεγάλη πρόοδος της Ελλάδας στο ζήτημα των ασυνόδευτων

Από την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σημείωσε ότι έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος στα θέματα μετεγκατάστασης. «Άδραξα την ευκαιρία να συγχαρώ τον κ. Κουμουτσάκο για τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει πρόσφατα η Ελλάδα σε θέματα σχετικά με τη μετεγκατάσταση, πρωτίστως, των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είχαμε επίσης μια καλή συνομιλία σχετικά με την αμερικανική κρατική βοήθεια, ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων δολαρίων, προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τα βάρη που φέρει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού και την ανάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί. Έχω επαινέσει τον κ. Κουμουτσάκο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα στη μετεγκατάσταση κυρίως ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και υπογράμμισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα φέρει ένα βάρος για λογαριασμό της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας και αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορούμε να παρέχουμε. Σας ευχαριστώ λοιπόν, κύριε Υπουργέ, και επίσης ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνεργάτες μας στον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία».

Σημειώνεται τέλος, ότι στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκκο.

Διαβάστε επίσης