Αντί για Γαλλία θα μιλάει για τις ΗΠΑ ο Αλέξης

Διχασμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και την αγορά τριών φρεγατών

Για μία ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπλέξει τις γραμμές τους. Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και η αγορά των τριών φρεγατών που θα κυρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη έχoυν δημιουργήσει νέους πονοκέφαλους στον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι ήδη έχουν σχηματιστεί δύο τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως σημαντικά στελέχη του κόμματος τάσσονται υπέρ της άποψης να υπερψηφίσει τη συμφωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ, και να σταλεί έτσι το μήνυμα πως στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικά παιχνίδια. Όμως η πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου τάσσεται υπέρ του να δηλώσει «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ. Και να επισημανθούν τα πολλά γκρίζα σημεία στη συμφωνία.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν παλινωδίες, καθώς πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει την αγορά των γαλλικών φρεγατών ως πολύ ακριβές. Μάλιστα, καταγγέλλουν τον κ. Μητσοτάκη πως εξαγγέλλει αγορές που δεν έχουν πάρει την προβλεπόμενη θεσμικά πορεία έγκρισης (ανώτατα συμβούλια Κλάδων, ΓΔΑΕΕ, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων). Οπότε, στο συμπέρασμα που καταλήγει ένας νοήμων άνθρωπος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Πέμπτη θα δηλώσει «παρών» στην κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Πάντως, αυτό που διαμηνύουν από τώρα στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, όποτε αυτή υπογραφεί και όποτε έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως ναι μεν είχαν συμφωνήσει επί κυβέρνησης Τσίπρα με τις ΗΠΑ, αλλά είχαν αρνηθεί στο να έχει πενταετή διάρκεια. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας θα είναι επ’ αόριστον, σκλήρυνε πιο πολύ τη στάση της Κουμουνδούρου, αναφέροντας πως «επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση». Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Κι όπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτό θα επιμείνει κατά κύριο λόγο στην ομιλία του την ερχόμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για μία ακόμη φορά αναμένεται να χαρακτηρίσει τον κ. Μητσοτάκη ως επικίνδυνο για τη χώρα. Οπότε το μόνο που μένει είναι εάν επαναλάβει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο αναπαράγεται από τα troll του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το «άφραγκοι θωρακισμένοι».

 Επιμένει επιθετικά

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπολείπεται σημαντικά του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί την τακτική τής φουλ επίθεσης, μπας και κοντύνει τον πρωθυπουργό. Προς ώρας, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να φανατίσει τον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του και των ψηφοφόρων του, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ακούν Ν.Δ. και Μητσοτάκης και βγάζουν σπυράκια.

Όμως ο κ. Τσίπρας και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ είτε αδυνατούν, είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν το τι ακριβώς ζητά πλέον η κοινωνία από τους πολιτικούς το 2021, μετά από μία υπερδεκαετή κρίση και εν μέσω πανδημίας. Ακόμη και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών το διαβάζουν λάθος. Το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, το «Die Linke», καταποντίστηκε ακριβώς επειδή αρνήθηκε να κατανοήσει τα «θέλω» των Γερμανών ψηφοφόρων. Ακόμη και τα πανηγύρια στην Κουμουνδούρου για τη νίκη του Όλαφ Σολτς δεν ευσταθούν, διότι πολύ απλά ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δεν στηρίχθηκε τόσο στο πρόγραμμά του και τις παροχές του, αλλά είχε ως βασικό σύνθημα το «σεβασμός προς όλους». Και σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές τάξεις και σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα και σε ό,τι αφορά τη μόρφωση. Αυτό ήταν το μυστικό για την επικράτηση του Σολτς, όπως επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί, και όχι η ανάλυση που κάνουν στην Κουμουνδούρου ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Ο Σολτς κέρδισε διότι ανέδειξε τον εκσυγχρονισμό στον λόγο του, μακριά από αντιλήψεις που όζουν ναφθαλίνη. Μακριά από ξεπερασμένες ιδέες και συνθήματα και δίχως να βγάζει εχθροπάθεια και μίσος για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

 Περί συμμαχιών

Φυσικά, από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αναδεικνύεται η κουλτούρα των συνεργασιών. Αλλά και το ότι οι Σοσιαλιστές και Πράσινοι, που υποτίθεται είναι όμορα με τον ΣΥΡΙΖΑ κόμματα, ούτε καν θέλουν να ακούσουν τα περί συνεργασίας με το «Die Linke», αλλά προτιμούν να βρουν λύση με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι επιμένουν σε σκληρή γραμμή στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος Βαρουφάκη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά για τη συγκρότηση Προοδευτικής Κυβέρνησης καταρρίπτει το αφήγημα της Κουμουνδούρου ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση.  Και βέβαια επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ανάλογη κουλτούρα, όπως στη Γερμανία, όπου οι ηττημένοι Χριστιανοδημοκράτες έκαναν πίσω και δεν ψάχνονται να πρωταγωνιστήσουν στη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορυφαία στελέχη των συντηρητικών επέπληξαν τον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος τις πρώτες ημέρες επέμεινε ότι μπορεί να γίνει καγκελάριος αν και κατετάγη δεύτερος. Εν συνεχεία κι αυτός έκανε πίσω.

Το χειρότερο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι έχει αρχίσει να συζητείται ακόμη και σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ πως ίσως πρέπει το κόμμα να βάλει νερό στο κρασί του για να καταφέρει να πείσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο συμπόρευσης μετά τις εκλογές για να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση, όπου θα αφήνει εκτός τη Νέα Δημοκρατία εκμεταλλευόμενοι την απλή αναλογική. Και όταν λέμε «νερό στο κρασί του» εννοούμε να αναζητηθεί ένας άλλος πρωθυπουργός, εκ των προσωπικοτήτων, και να μην ηγηθεί ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος και οι δικοί του ούτε καν το συζητούν. Όμως έχουν αυξηθεί οι σκεπτικιστές στην Κουμουνδούρου, που υποστηρίζουν πως εάν το κόμμα ηττηθεί στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα εξουσίας να μετατραπεί σε καρπαζοεισπράχτορα, με συνέπεια την αποδόμησή του ημέρα με την ημέρα. Το γεγονός, μάλιστα, πως ορισμένοι εκ των παλαιοτέρων στο κόμμα, όπως είναι ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης έχουν αρχίσει να μιλάνε για πολιτική αλλαγή και να περιγράφουν τις κάλπες ως καλοδεχούμενες, μάλλον έχει να κάνει με τις εσωκομματικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Κι όπως σχολιάζουν οι κακεντρεχείς, «προφανώς τους έχει ανοίξει η όρεξη και θέλουν να γευθούν την –κατά τη ρήση του Μητσοτάκη– γαλοπούλα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα