Αντί να το «μαζέψει» το έκανε χειρότερο ο Ζάεφ

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιμένει ότι «υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών»

Αν με το “φρέσκο” ποστάρισμά του στα social media ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε σήμερα Τετάρτη να «μαζέψει» τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Αθήνα η στάση του ιδίου και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του που λανσάρονται ως «βέροι Μακεδόνες» στο EURO 2020, είναι βέβαιο ότι πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, εμμένοντας σε αλυτρωτικές τοποθετήσεις.

Ως γνωστόν στη Αθήνα είναι κοινό μυστικό ότι η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας –  Βόρειας Μακεδονίας που εκκρεμούν βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών μπαίνει στην «κατάψυξη» μέχρι νεοτέρας. Αυτό είναι ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης του Μαξίμου στην δίχως άλλο προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων αλλά και προσωπικά του Ζάεφ ο οποίος ενώ τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωνε την ελληνική κυβέρνηση ότι θα δοθεί ένα τέλος στην ανιστόρητη ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα «τιτίβισε» τη Δευτέρα ότι βρισκόταν στο στάδιο του Άμστερνταμ και έδωσε την ισχυρή του υποστήριξη «στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας».

Κάπως έτσι κι έχοντας φτάσει στα αυτιά του Ζάεφ η ρελάνς της ελληνικής  κυβέρνησης με τα τρία προς επικύρωση μνημόνια, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός  από το βήμα του 1ο Διαδικτυακού Οικονομικού Φόρουμ των Σκοπίων (σ.σ. είχε τον τίτλο «Μία νέα εποχή: Θέτοντας τα θεμέλεια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία») εμφανίστηκε διαλλακτικότερος μεν προκλητικότερο δε.

«Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο EURO,είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες» είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ και συνέχισε: «Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών».

Μάλιστα μετά από αυτό ο Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το συμβάν «δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο» προσθέτοντας… μεγαλόθυμα ότι η χώρα του περιμένει δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο «και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα».

Το θέμα είναι πόσο μπορεί να υπομένει η ελληνική κυβέρνηση τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Σκοπιανών  αξιωματούχων όταν είναι πλέον ορατό και τους… αόμματους  ότι η Συμφωνία των Πρεσπών  που μερικά χρόνια πριν χαρακτηρίστηκε από συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού ως «διπλωματικό αριστούργημα» παράγει… τερατουργήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα