Αντιδρά η αντιπολίτευση για τους μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή για την «Λίστα Πέτσα»

Τι απαντά η ΝΔ

Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της διαφημιστικής καμπάνιας για τον κορωνοϊός και τις δημοσκοπήσεις, η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην κληθούν ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα.                                                      Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση να κληθούν να καταθέσουν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο που «ξέσπασε» η πανδημία, Στέλιος Πέτσας, ως ο υπεύθυνος υπουργός για την καμπάνια ενημέρωσης, καθώς και άλλοι υπουργοί που σχετίζονται με την καμπάνια, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για «ακρωτηριασμό της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να νοθεύσει το αντικείμενο της έρευνας. «Δεν μπορείτε να λέτε δεν θα βάλεις αυτόν τον μάρτυρα, στην πραγματικότητα ακρωτηριάζετε την αντιπολίτευση και τα συνταγματικά της δικαιώματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία», τόνισε.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ. Ο Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μην προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα, μιλώντας για «ευνουχισμό της επιτροπής», ενώ η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ ανέφερε ότι η επιτροπή είναι είναι πολιτικό όργανο που εξετάζει πολιτικές ευθύνες. «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε ουδέτερα τα πράγματα, χωρίς να εξετάζουμε τον υπεύθυνο», ανέφερε.

Τι απάντησε η ΝΔ

Η ΝΔ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο Στέλιος Πέτσας έχει απαντήσει πολλές φορές για το ζήτημα της διαφημιστικής δαπάνης.

«Στόχος σας είναι να κάνουμε πολιτική δίκη», δήλωσε η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει κανένας ακρωτηριασμός του δικαιώματος της μειοψηφίας». Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως αντιδημοκρατική τη φράση του Γιάννη Ραγκούση ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η λίστα μαρτύρων μας».

Η ΝΔ πρότεινε να έρθει εκπρόσωπος του υπουργείου, που ήταν υπεύθυνος για την καμπάνια ενημέρωσης.

Παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων, η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν κατάλογο με 18 μάρτυρες, αρχής γενομένης με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου, Αλ. Σκαναβή.

«Να προστατεύσουμε τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης:

«Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις, που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες, που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η Επιτροπή.

Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία, που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

«Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή ανέφεραν:

«Η ΝΔ έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπό της σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης.

Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για τη Δημοκρατία».

Η οργισμένη ανάρτηση Τσίπρα

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα», σχολίασε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει:

«Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τη Δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα