Αντιδρούν οι δήμαρχοι για τις συγχωνεύσεις

Στην κατάργηση ή συγχώνευση 86 Νομικών Πρόσωπων είτε Ιδιωτικού είτε Δημοσίου Δικαίου από τα 126 που ανήκουν σε δήμους της Αττικής, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Πρόκειται για Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Συνδέσμους, Πολιτιστικά Κέντρα, Ανώνυμες Εταιρείες, Δημοτικές Επιχειρήσεις ΜΜΕ, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Οργανισμοί, Δημοτικές Κατασκευαστικές Εταιρείες.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως πλάνο την μείωση, συνολικά, των Νομικών Προσώπων των Δήμων σε περίπου 700 από 1.000 και πλέον, που είναι σήμερα. Για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί και έχουν αποσταλεί στοιχεία από κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα οποία και εξετάζονται αναλυτικά από τους επιτελείς της κυβέρνησης.

Είναι εξάλλου το ίδιο νομοσχέδιο Μανιτάκη που παρέχει τη δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης αλλά και μετατροπής ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με Προεδρικά Διατάγματα. Το υπουργείο όμως δεν μπορεί να λογαριάζει χωρίς τους… ξενοδόχους. Και στην περίπτωση αυτή είναι φυσικά οι δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει σοβαρές αντιδράσεις για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις.
Όσο για τους πίνακες με τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων στην κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει να τους μελετούν προκειμένου να πάρουν τις πρώτες αποφάσεις ως προς το ποια από αυτά μπορούν να οδηγηθούν σε κατάργηση ή συγχώνευση.

Στην επιχειρηματολογία των δημάρχων αυτό που βασικά προέχει είναι ότι «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Επί τούτου, είναι αλήθεια πάντως ότι ως προς στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από τα 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520. Η μείωση δηλαδή υπολογίζεται σε 88%, ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, με μείωση 64%».

Βέβαια στην κυβέρνηση δεν παύουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για μείωση των Νομικών Προσώπων των δήμων από περίπου 1000 που είναι σήμερα (χωρίς τις σχολικές επιτροπές που δεν απασχολούν υπαλλήλους) σε περίπου 700.

Προτεραιότητα σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις θα έχουν τα ΝΠΙΔ, ιδιαίτερα αυτά που δεν παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες (Παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο σπίτι κλπ). Μαζί  πάντως με τις σχολικές επιτροπές τα νομικά πρόσωπα των δήμων (πλην της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που ακόμη δεν έχει αποστείλει σχετικά στοιχεία) είναι σήμερα 1.145 με τα περισσότερα (224) να βρίσκονται στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ακολουθεί η Μακεδονία – Θράκη με 212, η Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια με 173, το Αιγαίο (Βόρειο και Νότιο) με 176, η Κρήτη με 131 η Αττική με 126 και η Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία με 103.

ΣΩ.ΛΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα