Αντιμέτωπος με κατηγορίες για προδοσία ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο

Δυτικοί διπλωμάτες έκαναν έκκληση για πολιτική ενότητα στην Ουκρανία πριν από την άφιξη του Ποροσένκο

Στο Κίεβο μετέβη σήμερα Δευτέρα (17/1) ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για προδοσία στο πλαίσιο μιας ποινικής υπόθεσης.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι κατασκευασμένη από συμμάχους του διαδόχου του, του προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια σύντομη αντιπαράθεση στο συνοριακό έλεγχο μετά την άφιξή του με πτήση από τη Βαρσοβία, ο Ποροσένκο κατηγόρησε τους συνοριοφύλακες ότι του πήραν το διαβατήριό του. Αργότερα εμφανίσθηκε μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του που κρατούσαν σημαίες έξω από το αεροδρόμιο.

Η επιστροφή του Ποροσένκο στη χώρα, έπειτα από ένα μήνα απουσίας και παρά την απειλή να συλληφθεί για «εσχάτη προδοσία», υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πολιτική κρίση σε μια περίοδο εντάσεων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δυτικοί διπλωμάτες έκαναν έκκληση για πολιτική ενότητα στην Ουκρανία πριν από την άφιξη του Ποροσένκο.

Σε βάρος του Ποροσένκο διεξάγεται έρευνα για προδοσία σε σχέση με τη χρηματοδότηση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών μαχητών μέσω παράνομων πωλήσεων άνθρακα στο διάστημα που ήταν στην εξουσία, το 2014-15. Το κόμμα του κατηγόρησε τον Ζελένσκι για ριψοκίνδυνη απόπειρα να φιμώσει την πολιτική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι υποστηρίζει πως οι εισαγγελείς και το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητοι και κατηγορεί τον Ποροσένκο ότι πιστεύει πως είναι υπεράνω του νόμου.

«Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον Ποροσένκο, αλλά για να ενώσουμε και να προστατεύσουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Ποροσένκο απευθυνόμενος στο πλήθος.

Οι αρχές «μας φοβούνται τόσο», πρόσθεσε. «Κατηύθυναν όλες τις προσπάθειές τους, όχι προς την προστασία του κράτους έναντι του (ρώσου) επιτιθέμενου, αλλά προς τη μάχη εναντίον της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια ενημέρωσης, η Τετιάνα Σαπιάν, εκπρόσωπος του Κρατικού Γραφείου Ερευνών (DBR), δήλωσε πως στον Ποροσένκο επιδόθηκε κλήτευση για να εμφανιστεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

«Ωστόσο ο Πέτρο Ποροσένκο αρνήθηκε να παραλάβει τα διαδικαστικά έγγραφα, αγνόησε τις νόμιμες απαιτήσεις του ερευνητή και ταυτόχρονα τα πρόσωπα που ήταν μαζί του προέβαλαν φυσική αντίσταση, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο».

Ηλικίας 56 ετών, ο Ποροσένκο είναι ο κύριος αντίπαλος του σημερινού προέδρου και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας. Οι αρχές τον υποπτεύονται ότι στη διάρκεια της προεδρίας του διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που θα αποτελούσε πράξη «εσχάτης προδοσίας».

Η περιουσία του Ποροσένκο υπολογίζεται σε 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια από το εξειδικευμένο περιοδικό Forbes.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα