Αντιμνημονιακή και… Αριστερή

Ακρως αριστερή με επιστροφή στις βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η Ελιά. Σε εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις για τέσσερις βασικούς τομείς και μέσα από αυτές μπορεί κανείς να διακρίνει πως στην Χαριλάου Τρικούπη κατάλαβαν έστω και καθυστερημένα πως η δεξιά στροφή με την δικαιολογία της κρίσης δεν τους… ταιριάζει!

Μέσω των θέσεων αυτών η Ελιά ούτε λίγο ούτε πολύ… σκίζει τα μνημόνια καθώς οι προτάσεις της έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ζητά η Τρόικα για την οποία βέβαια ζητά την κατάργησή της! Επίσης γίνεται ξεκάθαρο ότι επιχειρείται άνοιγμα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς συγκεκριμένες προτάσεις είναι πάγιες θέσεις της Αριστεράς. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Για το Κράτος
1.    Να αναβαθμιστεί το κράτος δικαίου, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, με αποδοχή του «διαφορετικού», με αντιμετώπιση της βίας που διαχέεται στην κοινωνία.
2.    Να θωρακιστεί το κοινωνικό κράτος με καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας και παιδείας προς τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς και με πλήρη κάλυψη των ανασφαλίστων. Να υπάρξει εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ως ανάχωμα στην απόλυτη φτώχεια.
3.    Να κατοχυρωθεί η αξιοκρατία στην πρόσληψη και την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Να καταστεί το ΚΕΠ κύριο σημείο επαφής των πολιτών με το κράτος.
4.    Να ενισχυθεί η λειτουργία και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.
5.    Να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
6.    Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα ώστε να συνδυάζεται η ανάγκη της αναλογικής εκπροσώπησης με την εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας. Να τροποποιηθεί ριζικά ο Νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
7.    Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος στο “πόθεν έσχες”.Να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία και η διαφάνεια των Μ.Μ.Ε.
8.    Να θεσμοθετηθεί η πολιτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
9.    Να αναβαθμιστεί το νομοθετικό έργο της Βουλής. Να περιοριστούν δραστικά τα φαινόμενα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, των άσχετων τροπολογιών, των υπερβολικών νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων στην Κυβέρνηση.
10.    Να δοθεί δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Για την οικονομία
1.    Να οικοδομηθεί ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, για μια νέα πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο στη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών πόρων. Που αξιοποιεί τους ανθρώπους μας, την ενεργητικότητά του ελληνικού λαού. Να επιδιωχθεί η συνέργεια όλων των παραγωγών πλούτου αυτής της χώρας, από τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον μικρομεσαίο, τον αγρότη, μέχρι το στέλεχος και τον επιχειρηματία.
2.    Να εξασφαλιστεί ένα νέο πρότυπο διαχείρισης της οικονομίας χωρίς ελλείμματα.
3.    Να ανακτηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα με όρους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, χωρίς συνέχιση της λιτότητας.
4.    Να βελτιωθεί το επενδυτικό/επιχειρηματικό περιβάλλον με διαρθρωτικές αλλαγές στον επιτελικό ρόλο του κράτους, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία και καθιερώνοντας σταθερούς κανόνες και σταθερό πλαίσιο για μια δεκαετία ως προς τους φόρους και τις εισφορές, με δίκαιο και αναπτυξιακό στοχευμένο φορολογικό σύστημα, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή κάθε είδους και μεγέθους.
5.    Να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της ανάπτυξης, που αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
6.    Να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, με ενθάρρυνση της κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης λειτουργίας τους, με νέα ευέλικτα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και μηχανισμούς εγγυοδοσίας, με διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη νέα γνώση, σε νέες αγορές και σε επιχειρηματικά κεφάλαια, με τη συγκρότηση δικτύου ευέλικτων και λειτουργικών Κέντρων Υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
7.    Να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες.
8.    Να αξιοποιηθούν οι νέες ευρωπαϊκές πολιτικές ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής και να στηριχθεί η ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων του ενεργειακού τομέα, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η έρευνα και εκμετάλλευση νέων ενεργειακών αποθεμάτων. Να αξιοποιηθούν οι μεγάλες ευκαιρίες στην πολιτιστική βιομηχανία, στην πράσινη επιχειρηματικότητα της ανακύκλωσης και του οικολογικού αναπροσανατολισμού των προϊόντων και στην μπλε οικονομία της ναυτιλίας, του θαλάσσιου τουρισμού και των άλλων δραστηριοτήτων στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές.
9.    Να αναζωογονηθούν η αγροτική παραγωγή και τα παγκόσμιας αναγνώρισης ποιοτικά πλεονεκτήματα του αγροδιατροφικού μας τομέα, με βάση την ποιότητα, την ποικιλία, τη βιολογική παραγωγή, τα εκατοντάδες πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη και ονομασία προέλευσης. Να στηριχθεί στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής ο ισχυρός αλιευτικός και ιχθυοκαλλιεργητικός τομέας.
10.    Να επιδιωχθεί μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των κοινωνικών εταίρων και του κόσμου της γνώσης, της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς και με την υποστήριξη ενός Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

Για την κοινωνία
1.    Να δημιουργηθεί εθνικό σύστημα κοινωνικής φροντίδας, που θα προστατεύει τους αδύναμους και θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.
2.    Να θεσμοθετηθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με μηνιαία ενίσχυση για κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
3.    Να εξασφαλιστεί ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη στους ανέργους.
4.    Να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των ανέργων, με αιχμή τις οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και τους νέους ανέργους.
5.    Να χορηγηθεί ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας χωρίς ηλικιακό όριο, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις τις σχετικές με τα εισοδηματικά κριτήρια. Να δοθεί σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, με την επαναφορά του βασικού πλαισίου για την απονομή προνομιακής σύνταξης, εφόσον έχουν συμπληρώσει πέντε έτη μόνιμης και νόμιμης παραμονής στη χώρα (και όχι εικοσαετία, όπως προβλέπει ο νόμος 4093/2012).
6.    Να στηριχθούν οι νέοι άνεργοι με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και τη στροφή προς τον πρωτογενή τομέα.
7.    Να καθιερωθεί ο θεσμός της κοινωνικής επιταγής. Η κοινωνική επιταγή θα έχει συγκεκριμένη οικονομική αξία και να δίνεται σε άτομα που έχουν απόλυτη ανάγκη με εισοδηματικά κριτήρια (ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άποροι). Για παράδειγμα, να μπορεί μια μητέρα να χρησιμοποιεί την επιταγή ως επιδότηση για να βρει εργασία ή για να εξασφαλίσει τη φύλαξη των παιδιών της σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ένας απειλούμενος από φτώχεια να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σε κοινωνικό παντοπωλείο, ένας ηλικιωμένος να μπορεί με την επιταγή να εξασφαλίσει φιλοξενία σε Κέντρο Διημέρευσης Ανοιχτής Φροντίδας, ή τις υπηρεσίες μιας σύμπραξης για το «Βοήθεια στο σπίτι».
8.    Να υπάρξει μέριμνα για τους άστεγους.
9.    Να λειτουργήσει Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης ως κυβερνητικού οργάνου που θα συντονίζει το σύνολο των υπηρεσιών, πρωτοβουλιών και πόρων από όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Να ενισχυθεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΟΚΕ για νέες δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας και να στηριχθούν κοινές πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.
10.    Να μεταρρυθμιστεί ο ΟΑΕΔ και να καθιερωθεί υποχρεωτική πρώτη ευκαιρία για είσοδο στην αγορά εργασίας.

Για την Ευρώπη
1.    Να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης μέσω της έμφασης στα κοινωνικά δικαιώματα και όχι μόνο στις οικονομικές ελευθερίες.
2.    Να εγκαταλειφθεί η πολιτική της λιτότητας και να υπάρξει στροφή προς την πολιτική της ανάπτυξης.
3.    Να καταστεί η ΟΝΕ γνήσια οικονομική και όχι απλώς νομισματική ένωση, με την τραπεζική, δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης.
4.    Να ανακτήσει η Ευρώπη την παγκόσμια πρωτοπορία στην πράσινη οικονομία.
5.    Να καταπολεμηθεί η φορολογική απάτη, που ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
6.    Να προωθηθούν η καινοτομία, η έρευνα, η κατάρτιση, η «έξυπνη» εκβιομηχάνιση.
7.    Να εξασφαλιστεί η ισότητα και να ενδυναμωθούν τα δικαιώματα της γυναίκας και η ισότητα των φύλων.
8.    Να κατοχυρωθεί η Ευρώπη της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας.
9.    Να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή φωνή και διακριτό ρόλο στη διεθνή πολική, ώστε να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
10.    Να καταργηθεί η Τρόικα και να αναλάβουν τον ρόλο της τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα