Αντίστροφη μέτρηση για να μάθουμε τον «ένοικο»

Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από το υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία της ανασκαφής στην Αμφίπολη, με την αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μυστικού να έχει ήδη ξεκινήσει.

Προς το παρόν, ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει σε καμία νεότερη ενημέρωση για νέα ευρήματα. Σε ερώτηση για τις φήμες, που κατά καιρούς -ακόμα και χθες- κυκλοφορούν για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστάν, ο Κώστας Τασούλας απάντησε πως «το υπουργείο Πολιτισμού και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Εγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Την ίδια ώρα, οι εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων και της άμμου από τον τρίτο, αλλά και από τον δεύτερο θάλαμο συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον δεύτερο θάλαμο οι αρχαιολόγοι έχουν απομακρύνει χώματα σε ένα ύψος σχεδόν τριών μέτρων κάτω από το θόλο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούν χώματα και από τον τρίτο θάλαμο με ταυτόχρονη υπσοστύλωση και αντιστήριξη του μνημείου γίνεται προκειμένου να υπάρχει εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται η στατική του επάρκεια.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως η είσοδος των αρχαιολόγων στο δεύτερο θάλαμο, γίνεται από την οπή του διαφραγματικού τοίχου στο πάνω τμήμα αριστερά, ενώ το ίδιο θα επιχειρηθεί και για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο. Μάλιστα, για αυτό έχει ήδη αφαιρεθεί μια επιπλέον λίθος, που δεν δημιουργεί στατικό πρόβλημα, ώστε να βοηθηθεί η είσοδος των αρχαιολόγων και των εργατών.

Να σημειώσουμε, πως η ανασκαφή βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Τα χώματα αφαιρούνται μόνο με τα χέρια των εργατών και μεταφέρονται με «ζεμπίλια», ενώ στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε ταινιόδρομο και καταλήγουν σε κόσκινο. Τα κομμάτια που συγκεντρώνονται ταυτοποιούνται από τους συντηρητές. Ετσι ελπίζουν και ότι θα βρουν και τα κομμάτια που λείπουν από τις Καρυάτιδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα