Αντώνιος Κουνάδης: «Να δώσουμε στη νεολαία μας όραμα, ελπίδα και πρότυπα»

Συμβουλές από έναν διαπρεπή Ακαδημαϊκό και αθλητή για τα νιάτα της πατρίδος μας

Οδηγίες και συμβουλές για την ενασχόλησή τους, παράλληλα με τη μάθηση, και στον υγιή αθλητισμό για να διαπρέψουν, δίνει στα νέα παιδιά, μαθητές και φοιτητές, ο διαπρεπής ακαδημαϊκός, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, παλιός  πρωταθλητής, ρέκορντμαν και βαλκανιονίκης στο αγώνισμα  της δισκοβολίας, Αντώνιος Κουνάδης.

Τις απόψεις του αυτές θα πρέπει να ενστερνισθούν πρωτίστως οι γονείς  και οι κηδεμόνες των παιδιών, αλλά και οι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και όλοι όσοι ασχολούνται με την επιμόρφωση και καθοδήγηση των νέων μας.

Ο κ. Κουνάδης σε κάθε ομιλία του δεν παραλείπει να απευθύνει νουθεσίες στους νέους μας για να έχουν μια λαμπρή καριέρα στα γράμματα, αλλά ταυτοχρόνως και μια θετική παρουσία στην κοινωνία μας που τόσο χρειάζεται στη σύγχρονη εποχή, με την πληθώρα των προβλημάτων. Οι συμβουλές, νουθεσίες και οδηγίες που απευθύνει στους νέους μας,  διατυπώνονται στο κείμενο πρόσφατης ομιλίας του σε αθλητές:

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η παιδιόθεν ενασχόλησή μου  με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με προίκισε με σπάνιες δεξιότητες, πνευματικές, ψυχικές και ηθικές αρχές  (υπομονή, επιμονή, αγωνιστικότητα αυτοπειθαρχία, εγκράτεια κ.λπ.), οι οποίες έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο, όχι μόνο στην αθλητική μου ανέλιξη, τη διοικητική μου ανάδειξη σε υψηλά αξιώματα, αλλά και στον μετέπειτα στίβο της ζωής μου. Και κάτι ακόμη: Η οποιαδήποτε αποτυχία μου να γίνεται αφορμή για μια νέα προσπάθεια.

»Με την ευκαιρία αυτή, λόγω και της μακράς εκ της ηλικίας μου εμπειρίας θα ήθελα να τονίσω ότι η ενασχόληση της νεολαίας μας με τον υγιή αθλητισμό, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε στη σημερινή περίοδο, με τη βαθειά και πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, οικονομική, πολιτική, υπαρξιακή και κοινωνική. Κρίση θεσμών και αξιών  οφειλόμενη προερχόντως στο σοβαρό έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας, στην οποία εμπεριέχεται και η αθλητική παιδεία. Κρίση εν πολλοίς εισαγόμενη από το εξωτερικό.

»Με την αθλητική παιδεία μπορούμε να εφοδιάσουμε τη νεολαία μας με τα απαραίτητα αντισώματα προκείμενου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μάστιγες, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας, της διαφθοράς, της κατάθλιψης, της απογοήτευσης, της μετανάστευσης, συγχρόνως δε να δώσουμε στους νέους και τις νέες μας ΟΡΑΜΑ, ΕΛΠΙΔΑ και ΠΡΟΤΥΠΑ.

Συνιστώ εκ βάθους καρδίας  στους γονείς και κηδεμόνες να έχουν ως πρώτιστο μέλημα τους την ενασχόληση των παιδιών τους με τον υγιή αθλητισμό ως μόνη διέξοδο στη σημερινή περίοδο ηθικής παρακμής. Εύχομαι, δε, η παρότρυνσή μου αυτή προς τους γονείς και κηδεμόνες, τύχει της ανταποκρίσεώς τους».

Διαβάστε επίσης