Αντώνης Σαμαράς: Ετοιμάζει διπλό χτύπημα για ΠΓΔΜ και οικονομία

«Από εδώ, από τη Μακεδονία μας, που ούτε χαρίζεται ούτε ξεπουλιέται, πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη». Με αυτά τα λόγια, πριν από περίπου ένα μήνα καθώς προσερχόταν στην 83η ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε διπλό μήνυμα. Αφενός μεν της συμπόρευσης για την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ., αφετέρου ότι θα συνεχίσει τον ανένδοτο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το Σαββατοκύριακο, θα βρίσκεται στην Καβάλα αποδεχόμενος πρόσκληση του Επιμελητηρίου της πόλης, ενώ το Σάββατο θα επισκεφθεί και την έκθεση Kavala Expo, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει το Επιμελητήριο. Πρόκειται για μία επίσκεψη που γίνεται με φόντο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και με τον λαό της ΠΓΔΜ να αποδοκιμάζει –μέσω της αποχής από το δημοψήφισμα– τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία επαίρονται οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Στις 11:30΄ το πρωί της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει με θέμα «Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις», στο ξενοδοχείο Airotel Galaxy. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να παρέμβει στις εξελίξεις στο Σκοπιανό, σε συνέχεια της λιτής αλλά περιεκτικής δήλωσης που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη.

Στην παρέμβασή του, ο Μεσσήνιος πολιτικός αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση του, ότι «δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός». Αυτήν τη φορά, μάλιστα, θα έχει στα χέρια του και αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος-παρωδία στην ΠΓΔΜ, στο οποίο καταγράφηκε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο η απογοήτευση των περισσότερων Σκοπιανών. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την «ιστορική συμφωνία». Μία συμφωνία πράγματι ιστορική, αλλά με τους κυβερνώντες να λησμονούν ότι πολλές φορές η ιστορία γράφεται (και) από αρνητικούς πρωταγωνιστές. «Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου», είχε αναφέρει σε τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς και αναμένεται να επανέλθει σε αυτό.

Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, εκτιμά ότι τα Σκόπια δεν έχουν κατέβει από το όχημα του αλυτρωτισμού, την ίδια ώρα που η Ελλάδα –διά μέσου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ– παραχωρεί το όνομα, την εθνότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας. «Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, που αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο τους τόνους με το κυβερνών κόμμα.

Για την οικονομία

Έχοντας ως παρακαταθήκη τα εγκωμιαστικά σχόλια του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ –είπε ότι οι Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι και Νίκος Αναστασιάδης έσωσαν το ευρώ–, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει εκτενώς και για την οικονομία. Οι άξονες που αναμένεται να κινηθεί είναι οι εξής:

** Στα τέλη του 2014 βγαίναμε «καθαρά» από τα μνημόνια και μπαίναμε σε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης. Χωρίς αυστηρή επιτήρηση τότε, και χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Σήμερα, με το τρίτο μνημόνιο να έχει τελειώσει, συνεχίζουμε την ασφυκτική λιτότητα για άλλα πέντε χρόνια, μαζί με πρόσθετη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου.

** Στα τέλη του 2014 οι δανειστές ζητούσαν «πρωτογενή πλεονάσματα» ως το 2022. Σήμερα ζητούν πρωτογενή «πλεονάσματα» ως το 2060! Και δεν φτάνουν.

** Στα τέλη του 2014 το ελληνικό χρέος ήταν πλέον βιώσιμο κατά τους δανειστές και επρόκειτο να πέσει στο 110% του ΑΕΠ ως το 2022! Μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο μακροχρόνια παρά τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν.

Διεθνής αναγνώριση

Χρήζει αναφοράς το γεγονός πως την ώρα που στην Ελλάδα οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιχειρούν να μειώσουν την προσφορά του στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, οι «New York Times» –στην περίφημη «σελίδα 7»– φιλοξενούν κοινή διακήρυξη-κάλεσμα για τη διαφύλαξη της διατλαντικής συμμαχίας και της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για κείμενο που υπογράφουν 31 προσωπικότητες της Δύσης, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός. Η υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται μαζί με αυτές προσωπικοτήτων όπως ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλαιρ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα