Απαγόρευση εξόδου (με πρακτικές… Ερντογάν)

Με σπονδυλωτή –και κακοσκηνοθετημένη ως προς ένα μεγάλο μέρος της– ταινία επιστημονικής φαντασίας, που όμως οι φαινομενικά διαφορετικές ιστορίες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα και γεννούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, μοιάζουν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις δικαστικές εκκρεμότητες του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα με την πιο πρόσφατη διάταξή της, οι κοινοί θνητοί πληροφορηθήκαμε (μαζί τους και ο επιχειρηματίας) ότι του επιβλήθηκε extra bonus περιοριστικός όρος: αυτός της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα!

Αλλά για να καταλάβουν οι αναγνώστες το… ακαταλαβίστικο της εισαγγελικής πρεμούρας, θα χρειαστεί μία περίληψη των προηγουμένων «επεισοδίων». Επομένως, καθίστε αναπαυτικά στο κάθισμά σας, απενεργοποιήστε τα κινητά σας (που λένε και στο θέατρο) και απολαύστε την… παράσταση.

Πρωταπριλιάτικο αλλά όχι αστείο

Έχοντας αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο –καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη σχετική αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντιεισαγγελέας Χ. Βουρλιώτης–, ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνέχιζε να «κουβαλά» μόνο τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα (δύο φορές τον μήνα, στη συνέχεια μία φορά) που του είχε επιβληθεί για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Έναν όρο που από τον Ιούνιο του 2015, οπότε και του επιβλήθηκε, ο εφοπλιστής δεν παραβίασε ποτέ.

Αυτό έκανε και την Πρωταπριλιά επιστρέφοντας στην Ελλάδα από το εξωτερικό, όπου βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους. Με τη διαφορά ότι τώρα είχε προηγηθεί μία εισαγγελική «μπαλωθιά» –που λένε και στην πατρίδα του– άνευ λόγου και αιτίας. Και δεν θα ήταν η μόνη…

Συγκεκριμένα, στις 23 Μαρτίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Β. Μαρινάκη και 3 συνεργατών του εφοπλιστή, για την υπόθεση του Noor 1. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά την επιστροφή Μαρινάκη στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 2 Απριλίου, η εισαγγελέας Τζίβα «ξαναχτύπησε»: Εξέδωσε διάταξη με την οποία απαγόρευε την έξοδο από τη χώρα στον επιχειρηματία, θεωρώντας τον ύποπτο φυγής!

Παράλογο…

Κάπου εδώ αναφύονται τα πρώτα ερωτηματικά που υπογραμμίζαμε στον πρόλογο, καθώς ούτε για νομικούς λόγους, ούτε με όρους λογικής δικαιολογείται μια τέτοια απόφαση. Αν ο Β Μαρινάκης ήθελε να διαφύγει στο εξωτερικό είχε κάθε ευκαιρία να το κάνει, αφού το τελευταίο αρκετό διάστημα από τις 30 ημέρες του μήνα μόλις τη μία βρίσκεται στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες 29 βρίσκεται εκτός συνόρων. Εκεί δηλαδή που θα «χανόταν», αν όντως ήθελε να διαφύγει.

Αλλά ακόμη και το μυθιστορηματικής φαντασίας σενάριο να γινόταν πραγματικότητα, δηλαδή να μην επέστρεφε ποτέ ο Μαρινάκης στην Ελλάδα, όντας ήδη στο εξωτερικό όταν του ασκήθηκε η ποινική δίωξη για συμμετοχή στην υπόθεση Noor 1, οι ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές δεν θα είχαν απολέσει όλα τα όπλα από τη φαρέτρα τους. Θα αρκούσε η απλή έκδοση ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης  –αν ο εφοπλιστής δεν παρουσιαζόταν στο αστυνομικό τμήμα– το οποίο θα «κοσμούσε» όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου κάθε κράτους της υφηλίου, και τότε ο Β. Μαρινάκης θα μπορούσε να βρει καταφύγιο μόνο σε καμιά ζούγκλα του Αμαζονίου ή σε τίποτα χαλάσματα στο Αφρίν της Συρίας.

Αν κάτι ή/και κάποιους μπορεί να εξυπηρετεί η παραπάνω εξέλιξη, αυτό δεν είναι άλλο από την τεχνητή ομηρεία –προσφιλής εσχάτως ο όρος στην κυβερνητική πλειοψηφία– του Β. Μαρινάκη. Σκεφτείτε το: Για έναν άνθρωπο του διεθνούς επιχειρείν, που το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών του γίνεται στο εξωτερικό και που οι κατά καιρούς συμφωνίες εκατομμυρίων απαιτούν την αυτοπρόσωπη παρουσία του, η απαγόρευση εξόδου έστω και για τις επόμενες λίγες ημέρες (σ.σ. η εισαγγελική διάταξη της κας Τζίβα πρέπει να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Πειραιά εντός 15νθημέρου) ισοδυναμεί με ελεγχόμενη οικονομική ασφυξία του επιχειρηματία.

Σημειωτέον ότι η δικαστική ομηρεία Μαρινάκη δύναται να παραταθεί με… ερντογανικούς όρους και με το «έτσι θέλω». Από πού προκύπτει αυτό; Την ανακριτική έρευνα σχετικά με τη δικογραφία της υπόθεσης του Noor 1 ανέλαβε η πρόεδρος Πρωτοδικών, Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία έχει εκ του νόμου χρονικό περιθώριο 4 μηνών να περατώσει την ανάκριση και να συντάξει σχετικό πόρισμα. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Εφετών στο οποίο επανήλθε ο φάκελος για την εγκληματική οργάνωση έχει περίπου 5 μήνες περιθώριο για να εκδώσει το αναμενόμενο απαλλακτικό βούλευμα. Οπότε, ακόμη και αν η κα Αλεξακίδου αποφανθεί για την αθωότητα του εφοπλιστή, εκείνος πάλι δεσμεύεται νομικά μία φορά τον μήνα να δηλώνει «παρών» στο αστυνομικό τμήμα.

Μονά-ζυγά «δεμένος» ο Βαγγέλης, δηλαδή, όσο ο ντόρος για το κυνήγι και την πάταξη των νέων και των παλαιών τζακιών της διαπλοκής καλά θα κρατεί…

Ήξερε η εισαγγελέας 

Η κα Τζίβα στις 23 Μαρτίου δεν υπέγραψε διάταξη για απαγόρευση εξόδου του Βαγγέλη Μαρινάκη, διάταξη που θα συνόδευε τον φάκελο με την άσκηση δίωξης. Γιατί;

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή, αλλά συγχρόνως γεννά απορία για το μένος της εισαγγελέως εις βάρος του εφοπλιστή. Επειδή η εν λόγω διάταξη θα έπρεπε να επικυρωθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά συγχρόνως επειδή ετίθετο σε άμεση εφαρμογή –δηλαδή κλείσιμο όλων των πυλών εξόδου από την Ελλάδα – έπρεπε το «θήραμα» –συγγνώμη, ο κ. Μαρινάκης– να βρίσκεται εντός Ελλάδος. Ο εφοπλιστής όμως –όπως γνώριζε η κα Τζίβα– θα επέστρεφε για να δώσει το «παρών» την 1η Απριλίου στο αστυνομικό τμήμα, ημέρα Κυριακή. Άρα –κατά τη λογική της κας Τζίβα– υπήρχε ενδεχόμενο να μην επιστρέψει αν γινόταν γνωστή στις 23/3 η διάταξη απαγόρευσης εξόδου του. Φυσικά, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπήρχε, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα εκδίδετο, όπως προαναφέρθηκε, διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Για να υπάρχει όμως άμεση ισχύς της απαγόρευσης εξόδου, η κα Τζίβα πήγε πρωί-πρωί τη Δευτέρα 2 Απριλίου και σε χρόνο ρεκόρ λίγων ωρών έκλεισαν όλες οι πύλες εξόδου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κα Τζίβα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, δηλαδή τον «εγκλωβισμό» του Βαγγέλη Μαρινάκη –κάτι που θα επέφερε και την επικοινωνιακή διαπόμπευσή του– άλλοτε δραστηριοποιείται στις 8 το πρωί και άλλοτε στις 2 τα μεσάνυχτα, ώρα που επισκέφθηκε τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη, για να του πάρει –μάταια όμως– κατάθεση σε βάρος του εφοπλιστή.

Με τόσο έντονη δραστηριότητα, δεν αποκλείεται να τη δούμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κάτι που ψιθυρίζεται εντόνως στους δικαστικούς κύκλους…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα