Απαντάμε σε Ελλάδα και Κύπρο χωρίς δισταγμό, λέει ο Τσαβούσογλου

Συνεχίζει να προκαλεί για ακόμα μια φορά με τις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. χαρακτηρίζοντας “τουρκική” τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει  αμφισβητούμενες κινήσεις όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Μιλώντας σήμερα στην επιτροπή προϋπολογισμού της Bουλής, ισχυρίστηκε ότι τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων προασπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και συνέχισε λέγοντας ΄΄ότι «η Τουρκία απαντά στις ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίς δισταγμό».

«Απαντήσαμε και απαντούμε στα βήματα που γίνονται εναντίον μας από το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου χωρίς δισταγμό. Από την άλλη πλευρά, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιεκτική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι στο τραπέζι. Επανεκκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές (διαβουλεύσεις) με την Ελλάδα με την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Έχουμε πραγματοποιήσει 3 γύρους συναντήσεων», είπε, σύμφωνα με το sigmalive.

O κ. Τσαβούσογλου  αναφέρθηκε επίσης και στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, υποστηρίζοντας ότι είναι για την Τουρκία «κόρη οφθαλμού», ενώ την αποκάλεσε «τουρκική».

«Οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια αποτελούν κόρη οφθαλμού για εμάς. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των ομογενών μας σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, τους Τατάρους της Κριμαίας, τους Τούρκους στη Γεωργία, τους Τούρκους Ουιγούρους, τους Τούρκους στη Μολδαβία, τους Τουρκομάνους στο Ιράκ και τη Συρία».

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε κινήσεις όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων»
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την τουρκική θέση για «λύση» δύο κρατών. «Τα βήματα της ΤΔΒΚ, που ανατρέπουν τα δεδομένα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία», δήλωσε προκλητικά.

Βέλη κατά ΗΠΑ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, τις κατηγόρησε για τη στήριξή τους στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η παρουσία Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν αρμόζουν στο πνεύμα συμμαχικής χώρας.

«Η συνεργασία των ΗΠΑ με το PKK/ PYD/ YPG, η παρουσία των Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον που συνδέονται με τους S-400 δεν αρμόζουν στο πνεύμα συμμαχικής χώρας. Ο πρόεδρος μας αυτά τα τόνισε ξεκάθαρα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε σε συνεργασία σε πολλές περιοχές από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Καραμπάχ. Έχουμε διαφορές απόψεων, αλλά διατηρούμε τον εποικοδομητικό διάλογο λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ευαισθησίες. Η Ουκρανία είναι ένα από αυτά. Δεν αναγνωρίσαμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ασφάλεια και την ευημερία των Τατάρων συμπατριωτών μας στην Κριμαία», είπε σχετικά με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα