Απάντηση με αιχμές και «πράσινες τρικλοποδιές»

Έστω και με καθυστέρηση η Φώφη Γεννηματά πήρε θέση για το περιβόητο δείπνο στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, προκειμένου να πιεστεί ο Γιάννης Στουρνάρας να ηγηθεί της νέας Κεντροαριστεράς.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Όταν αποκαλύφθηκε το θέμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –αλλά και οι συμμετέχοντες με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Σημίτη– δεν τοποθετήθηκε, αλλά αποφάσισε να απαντήσει με τον δικό της τρόπο. Οι αιχμές σαφέστατες: «Η μεγάλη Κεντροαριστερά ή θα είναι η Κεντροαριστερά των πολιτών ή δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ούτε η χώρα έχει ανάγκη ούτε οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν μια Κεντροαριστερά που θα κατασκευαστεί στον δοκιμαστικό σωλήνα οποιασδήποτε ελίτ. Για αυτό και παρόμοια εγχειρήματα δεν έχουν καμία τύχη. Τα κόμματα και οι ηγεσίες γεννιούνται στη μήτρα της κοινωνίας, όχι σε παρασυναγωγές και κλειστά δείπνα».

Η ίδια κάνει, επίσης, λόγο για καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία, οι οποίοι –όπως λέει– θα αφεθούν στην άκρη. Άλλωστε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πιστεύει στο εγχείρημα της ενοποίησης των κομμάτων και των κινήσεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Γι’ αυτό και δηλώνει ότι «παράλληλες πορείες δεν οδηγούν στον στόχο που έχουμε θέσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες επιλογές. Τέλος Αυγούστου γίνονται οι τελικές συζητήσεις και συνεννοήσεις χωρίς κανένα περιθώριο αναβολών και καθυστερήσεων».

Αισιοδοξία…
Αναμφίβολα οι δυσκολίες του εγχειρήματος –ακόμη και εντός του ΠΑΣΟΚ– είναι πολλές, όμως η Φ. Γεννηματά αισιοδοξεί. «Δεν ζούμε σε μια φυσιολογική πολιτική περίοδο. Ούτε χτίζουμε μια παράταξη με εξασφαλισμένο εκ των προτέρων πρωταγωνιστικό ρόλο», τονίζει η ίδια και συνεχίζει:

«Αυτόν τον ουσιαστικό, αυτόνομο παρεμβατικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις διεκδικούμε να ξανακερδίσουμε, παρ’ όλα τα χτυπήματα από δεξιά και αριστερά. Είναι μια προσπάθεια που δεν έχει να μοιράσει ρόλους, αλλά ευθύνες. Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών. Να ενώσουμε ξανά τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η λεηλασία του χώρου τελείωσε. Ότι από εδώ και πέρα η παράταξη μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει. Και μαζί της και η Ελλάδα (…) Εμείς πρέπει άμεσα να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις, μαζί με όλους όσοι θα συμμετάσχουν τελικά στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος, για τα επόμενα βήματα.

»Άμεσα πρέπει να γίνει παρουσίαση, συζήτηση του πορίσματος θέσεων της επιτροπής διαλόγου μέσα από μια ανοικτή διαδικασία στην κοινωνία και στους φορείς της, και θα ακολουθήσει εκλογή του επικεφαλής από ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που θα συγκροτήσουν και τη βάση του νέου σχήματος. Ο εκλεγμένος επικεφαλής και ένα αναλογικής σύνθεσης συντονιστικό πολιτικό όργανο θα οδηγήσουν το νέο σχήμα σε ένα συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη. Το συνέδριο, με δεδομένη σε πρώτη φάση την αυτονομία των κομμάτων, θα αποφασίσει για την οργάνωση, τη λειτουργία του και θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του νέου σχήματος».

Το κρίσιμο σημείο
Ο διάολος –λένε– κρύβεται στις λεπτομέρειες, κι αυτό ισχύει και για τη Φ. Γεννηματά, η οποία ισχυρίστηκε πως το νέο πολιτικό όργανο πρέπει να έχει αναλογική σύνθεση. Αυτή είναι, όπως λένε οι συνεργάτες της, η απάντηση της Φώφης στις εσωκομματικές τρικλοποδιές. Στο επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως όταν αποφασιστεί να διεξαχθούν εκλογές για τον ηγέτη του νέου φορέα η κα Γεννηματά δεν θα είναι η μόνη από το ΠΑΣΟΚ που θα είναι υποψήφια. Επίσης εκτιμούν πως το μεγαλύτερο μέρος του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, που ήκμασε επί εποχής Σημίτη, θα της γυρίσει την πλάτη και το πιθανότερο είναι να κατευθυνθεί προς τον Στ. Θεοδωράκη, από τη στιγμή που ο Στουρνάρας επιλέγει την παραμονή στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.

Οπότε η κα Γεννηματά επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις απώλειες από το κόμμα της με το να έχει τον έλεγχο του συντονιστικού οργάνου, από τη στιγμή που θα είναι αναλογικό με βάση τη δύναμη των κομμάτων.

Τα θολά σημεία
Όπως γίνεται αντιληπτό η επιδίωξη της κας Γεννηματά είναι ένα από τα θολά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν στο τετ-α-τετ με τον Στ. Θεοδωράκη. Ένα modus vivendi έχει βρεθεί στο θέμα της Συνδιάσκεψης που ήθελε το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν συζητούσε καν το Ποτάμι πριν από την εκλογή αρχηγού. Η δυσκολία εδώ ξεπεράστηκε με συμφωνία σε μια πανηγυρική συνάντηση των Κεντρικών Επιτροπών όλων των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Δεν ήταν όμως το ίδιο εύκολο να ξεπεραστούν άλλα θέματα. Το Ποτάμι ζητά λ.χ. να γίνουν 4 ή 5 περιφερειακά ντιμπέιτ, κάτι που βρίσκει σφόδρα αντίθετη τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο ίδιο πλαίσιο, μακρά προεκλογική περίοδο και όσο το δυνατόν περισσότερες υποψηφιότητες για την αρχηγία επιθυμεί το Ποτάμι, αγγίζοντας ίσως το πιο «ευαίσθητο σημείο» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κατά τα λοιπά, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν έχουν καν την ίδια εκτίμηση περί εκλογών. Στην ηγεσία της Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές μέσα στο 2016, για αυτό και δεν βιάζονται για τα οργανωτικά της εκλογής προέδρου στον νέο φορέα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάλι, εκτιμούν ότι κανένας δεν πρέπει να αποκλείει τυχόν αιφνιδιασμό εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποστήριξε ότι «σε μία τέτοια περίπτωση θα πρότεινε συνασπισμό όλων των κομμάτων και κινήσεων του προοδευτικού χώρου, με κοινό ψηφοδέλτιο και εφικτό στόχο το διψήφιο ποσοστό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα