Η «απάντηση» του Κυριάκου στους επικριτές για το lockdown

Εν αναμονή για το εμβόλιο, παίζει καθυστέρηση, μειώνοντας τους θανάτους και τα κρούσματα, έστω και με κάποιες υπερβολές που πλήττουν την οικονομία

Την τρίτη ημέρα του lockdown διανύει η Ελλάδα και πέρα από τον αχό που σήκωσε το πρωί της Δευτέρας το «κρασάρισμα» της τηλεκπαίδευσης, συνεχίζεται με ένταση η συζήτηση για το αν τελικά ήταν αναπόφευκτο να παρθεί το ύστατο μέτρο της ολικής απαγόρευσης που μερικά 24ωρα νωρίτερα ξόρκιζε η κυβέρνηση.

Στην αντιπολίτευση περιορίζονται στην μάλλον εύκολη κριτική ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το μεσοδιάστημα από το τέλος της προηγούμενης καραντίνας τον Μάιο μέχρι και σήμερα προκειμένου για να θωρακίσει το ΕΣΥ και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές (συγκοινωνίες εκπαίδευση) ώστε το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρει πάνοπλη τη χώρα.

Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ενίστανται ακόμη και για το γεγονός ότι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου –προεξάρχοντος του πρωθυπουργού– επικαλούνται τις συγκριτικά καλύτερες επιδημιολογικές επιδόσεις της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες. Κι εδώ όμως είναι εύκολη η κριτική τους, διότι τελικά ακόμη και αυτή η σύγκριση αρκεί από μόνη της για να δικαιώσει την απόφαση του Κυριάκου να κατεβάσει τώρα τα… ρολά πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσει συνθήκες Μπέργκαμο. Ο παρακάτω πίνακα αρκεί

 

Χώρες με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα όπως για παράδειγμα η Τσεχία μετράει σχεδόν 8πλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ακόμη και η Ουγγαρία που συγκριτικά με χώρες όπως το Βέλγιο, η Τσεχία, η Σουηδία και η Πορτογαλία είναι η χώρα με τα λιγότερες λοιμώξεις από κορωνοϊό (109.616 το βράδυ της Κυριακής) «γράφει» διπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα.

Όσο για την «μαύρη λίστα» των ανθρώπινων απωλειών από τον κορωνοϊό η Ελλάδα έχει να επαίρεται ότι ανάμεσα στις 5 χώρες με σχεδόν ίδιο πληθυσμό, παραμένει ακόμη σε τριψήφιο αριθμό νεκρών (784 το βράδυ της Κυριακής) ενώ οι υπόλοιπες μετρούν 4ψήφιους και 5ψήφιους θανάτους.

Με την «απαίτηση» των σοφών της υγείας για άμεσο λουκέτο εδώ και τώρα στην οικονομία αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονταν εκθετικά και με τον παραπάνω πίνακα  ανά χείρας, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μόνο μία «απάντηση» να δώσει στο δίλημμα που του τέθηκε: ή αφήνουμε τον ιό να ξεφύγει (κι όποιον πάρει ο Χάρος) ή μπαίνουμε στα χαρακώματα και ξανανοίγουμε στις 10 Δεκέμβρη όπως έγραψε στην έντυπη έκδοσή της η «Α». Και διάλεξε -ευτυχώς- την… ¨κουρτίνα 2.

Τώρα, αν θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα λιγότερο επώδυνα για την Οικονομία, κίνηση αυτής της μορφής μάλλον θα εξαρτηθεί από την υπεύθυνη στάση των πολιτών. Και βέβαια, όχι εκείνων που έκαναν πάρτι στα ξενοδοχεία και εκείνων που έστειλαν sms (1.000.000 παρακαλώ!) για σωματική άσκηση, μετά τις 9 το βράδυ χθες Κυριακή… Μάλλον θα έχουμε πολλούς υποψηφίους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021. Αν γίνουν…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα