Απαραίτητη για το ΔΝΤ η περικοπή συντάξεων

Την άποψη ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι θέσεις που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ από το καλοκαίρι για το ζήτημα της νέας περικοπής των συντάξεων δεν έχουν αλλάξει. Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ, ο κ. Ράις ανέφερε πως κατά τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές Αρχές το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας των Ευρωπαίων, εξετάσθηκαν η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Ήταν μια επίσκεψη που αποσκοπούσε στο να ενημερωθούμε για τα νεώτερα δημοσιονομικά στοιχεία» είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκαθαρίζοντας πως η αξιολόγηση αφορούσε στην μεταπρογραμματική επιτήρηση της ευρωζώνης και όχι του ΔΝΤ. Για τα ευρήματα της αποστολής είπε πως διαπιστώθηκε πως «η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο» και ξεκαθάρισε πως η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα εκδοθεί στις αρχές του 2019.

«Θα είναι σήμα προς τις αγορές»

Ερωτηθείς για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων ο τζέρι Ράις απάντησε με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα στείλει ένα καθαρό σήμα ότι η Ελλάδα παραμένει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε. Αλλά δεν στάθηκε μόνον σε αυτό.

Ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο πως η περικοπή των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο για το ΔΝΤ. Όπως σημείωσε με έμφαση, ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα