«Απειλείται η συνοχή της Ευρώπης»

«Είναι απολύτως αναγκαίο για την Ευρώπη να ανοίξει ξανά την πολιτική συζήτηση, γιατί δεν μπορεί να κάνουμε μόνο βήματα στη διαχείριση της κρίσης και μάλιστα της δημοσιονομικής και της χρηματοοικονομικής κρίσης, χωρίς να βλέπουμε τι γίνεται πολιτικά, τι γίνεται από πλευράς κοινωνικής συνοχής, χωρίς να βλέπουμε τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Αυτό ξεκαθάρισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Voice of America. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί: «Έχει διαμορφωθεί μετά από χρόνια σκληρής πολιτικής στην ευρωζώνη, σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, ένα μεγάλο κύμα ευρωσκεπτικισμού. Άρα πρέπει να πολιτικοποιήσουμε και πάλι την πανευρωπαϊκή συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω κανένα επίπεδο. Ούτε το πολιτικό, ούτε το κοινωνικό, ούτε το πολιτιστικό, ούτε το θεσμικό. Βεβαίως ο σκληρός πυρήνας είναι πάντα τα οικονομικά, τα δημοσιονομικά, τραπεζικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να διατηρήσουμε την ιστορική φυσιογνωμία της Ευρώπης και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη επιδρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ότι υπάρχει ένας ευρωατλαντικός άξονας. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βεβαίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι ευρωατλαντικό, έτσι και το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας είναι ευρωατλαντικό».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει την ύπαρξη μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων τονίζοντας πως αυτό πρέπει να ξεπεραστεί. «Υπάρχει και ο διαχωρισμός ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης και τις 27 τώρα 28 με την Κροατία, της ευρωζώνης. Άρα πρέπει να αποφύγουμε ακριβώς την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων. Χρειάζεται μια πολιτική αντιπρόταση. Πολλοί μιλούν για το νότο. Ο νότος είναι η περιφέρεια, είναι οι χώρες που έχουν προβλήματα και είναι σε προγράμματα προσαρμογής.

Δεν μπορούν από μόνες τους οι χώρες αυτές. Ο νότος επίσης δεν είναι γεωγραφικός. Είναι οικονομικός και πολιτικός. Πρέπει να δούμε μήπως ο ιδεολογικός νότος, δηλαδή οι προοδευτικές δυνάμεις, η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη μπορεί να δώσει μια άλλη πρόταση. Αυτό είναι το καθήκον του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό θα συζητήσουμε στη Λειψία την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων και αυτό θα είναι και το αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα χρόνο, το Μάιο του 2014».

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ περιέγραψε την μόνη λύση που έχει το κόμμα του: «Η σταθερότητα, η ολοκλήρωση της προσπάθειας, η άνοδος της χώρας ,να γίνει η Ελλάδα μια πετυχημένη ιστορία. Αυτό είναι ανάγκη για την κοινωνία μας, ανάγκη για την Ευρώπη, ανάγκη για τον ευρωατλαντικό άξονα. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πιστέψουμε ότι η χώρα θα ανέβει. Εάν ανέβει η χώρα, θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ ξανά».

 

Διαβάστε επίσης