Απειλείται με πτώχευση ο δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

 Υπό την απειλή πτώχευσης βρίσκεται ο δήμος της Αθήνας, αν λάβουμε υπόψη μας τον οίκο Moody’s που ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Αθήνα στην κατηγορία «C» από «Caa3» προηγουμένως και μάλιστα χωρίς να δίνει εκτίμηση για το outlook. Η απόφαση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ελήφθη από στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα πτώχευσης.

Με τα νέα δεδομένα ο δήμος αξιολογείται στην ίδια βαθμίδα με το ελληνικό δημόσιο (επίσης «C» χωρίς outlook).

Σύμφωνα με το Euro2day, η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της αποκάλυψης ότι προκύπτει πληρωμή από ποινές για μη δεδουλευμένους τόκους οι οποίοι προέρχονται από τη μη εξόφληση οφειλής ύψους 29,5 εκατ. ευρώ από δάνειο που έληγε το 2010. Η Αθήνα πήρε αρχικά το δάνειο από την ΑΤΕ για να χρηματοδοτήσει, το 2003, έργα που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

10ετές δάνειο

Ο Δήμος πρόσφατα έλαβε 10ετές δάνειο από άλλη κρατική τράπεζα προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το κεφάλαιο και να καλύψει ένα μέρος των τόκων που οφείλει στην ΑΤΕ, η οποία τώρα είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται, δεδομένου ότι υφίσταται ρήτρα «cross default» σε άλλη δανειακή σύμβαση (σ.σ. κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρξει πρόβλημα με ένα δάνειο αυτόματα επηρεάζεται και αυτό με τη ρήτρα) ο Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ρευστότητας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο οίκος έλαβε επιβεβαίωση ότι ο Δήμος καλύπτει τις ανάγκες του σε πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, τα οποία στο σύνολό τους είναι τραπεζικά δάνεια.

Περιορισμένα περιθώρια ελιγμών

Ωστόσο η απόφαση αντανακλά τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών στο να δρα ανεξάρτητα από το ελληνικό δημόσιο. Ο Δήμος δέχθηκε πιέσεις τα προηγούμενα χρόνια από τις «ασταθείς» πληρωμές του κράτους και τα περιορισμένα ίδια έσοδα. Κατάφερε, όμως, να έχει λειτουργικό πλεόνασμα που ισούται με το 1,1% του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση. Συνολικά πάντως, αν περιληφθεί το προαναφερθέν χρέος σε καθεστώς default (κεφάλαιο και χρέος) βαρύνεται με 182 εκατ. ευρώ ή 41% των εσόδων του 2012.

 

 

 

Διαβάστε επίσης