Απειλητικό τελεσίγραφο Βρυξελλών στη Ρώμη και μισόλογα για την Αθήνα

Μετεξεταστέα άφησε την Ιταλία το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, ζητώντας από τη Ρώμη να καταθέσει έναν νέο «διορθωμένο» προϋπολογισμό  και αφήνοντάς της γι΄ αυτό χρονικό περιθώριο μόλις 7 ημερών – μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων εταίρων προς τους γείτονες συνοδευόταν, μάλιστα, και από την απειλή ότι αν η Ιταλία δεν συμμορφωθεί «προς τας υποδείξεις», τότε η επιλογή είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Προφανώς και ο εκφοβισμός δεν πρόκειται να φτάσει να γίνει πράξη, δείχνει ωστόσο την πρόθεση του Eurogroup να μην υποχωρήσει στις αντιστασιακές κορώνες της ιταλικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν εμφατικά ότι συντάσσονται με τη θέση της Κομισιόν η οποία διαπίστωσε σημαντικές παρεκκλίσεις από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οπότε και απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» αναφέρεται στην κοινή δήλωση η οποία καταλήγει:

«Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ. Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ».

Μισόλογα για την Αθήνα

Παρά τα όσα λέγονται, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν απασχόλησε εχθές τους Ευρωπαίους εταίρους, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν… αόρατος! Απλώς τα «μισόλογα» για την Αθήνα είναι λίγο πολύ οριοθετημένα. Το ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Μάριο Σεντένο, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019 εξετάζεται-ελέγχεται μόνο για το σκέλος του που αφορά τον υπολογισμό του υπερπλεονάσματος και την επίτευξη του στόχου του 3,5%.

Το πού θα δαπανηθούν οι πλεονάζοντες δημοσιονομικοί πόροι δεν δείχνει να πολυνοιάζει τους Ευρωπαίος εταίρους παρά την συχνά επαναλαμβανόμενη υπενθύμιση της ανάγκης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα