«Απέκρυψε έγγραφο του FBI για να “λασπώσει” πολιτικούς»

«Καταπέλτης» η Εισαγγελέας Α.Π, Ελ. Μετσοβίτου-Φλουρή για Τουλουπάκη & ΣΙΑ: «Το FBI στις 02-08-2017 την ενημέρωσε ότι δεν εμπλέκονται πολιτικοί στην NOVARTIS. Η Ελ. Τουλουπάκη «κατασκεύασε» καταθέσεις από ψευδομάρτυρες και έστειλε το φάκελο στη βουλή αποκρύπτοντας το έγγραφο του FBI»

Το σκηνικό που στήθηκε από την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ε. Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της, επίκουρους εισαγγελείς κκ. Ντζούρα και Μανώλη, στην σκευωρία NOVARTIS σε γενικές γραμμές είναι γνωστό. Εστίασαν στην ενοχή πολιτικών και ελάχιστα ασχολήθηκαν με την εμπλοκή γιατρών.

Λέμε σε «γενικές γραμμές», γιατί μετα τη δημοσιοποίηση των εγγράφων- απολογιών των σχετικών καταθέσεων και άλλων στοιχείων της δικογραφίας που περατώθηκε από την ανακρίτρια Α.Π, κ. Αλεβιζοπούλου, αλλά κυρίως από την πρόταση προς το Πενταμελές Ανακριτικό Συμβούλιο Α.Π της Αντιεισαγγελέως Α.Π, κ. Ελένης Μετσοβίτου – Φλουρή, βλέπουν το φως της ημέρας «μαργαριτάρια» της σκευωρίας που οδηγούν και τον πλέον αδαή περί των δικαστικών στο συμπέρασμα ότι εδώ δεν μιλάμε μόνο για μια απλή σκευωρία, αλλά για μια σκευωρία κατά του πολιτεύματος -σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κορυφαίου συνταγματολόγου Β. Βενιζέλου– ή ακόμα και για την ακόμα μεγαλύτερη σκευωρία από ιδρύσεως του Ελληνικού

Κράτους αν παραφράσουμε τη γνωστή ρήση του πρώην υπουργού για θέματα διαφθοράς επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Τα συμπεράσματα-δυναμίτης της Εισαγγελέως
Με πολύ απλά λόγια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, η κ. Μετσοβίτου στην πρότασή της αναφέρεται στα εξής σημεία:

1. Τον Αύγουστο του 2017 και συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 01 και 02-08-2017, έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, έγγραφο του FBI στο περιεχόμενο του οποίου ρητώς αναφέρεται ότι «στην υπόθεση NOVARTIS ΣΤΗΝ Ελλάδα δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

2. Αμέσως μετά, προ του αδιεξόδου να εμπλέξουν πολιτικά πρόσωπα – για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στα επόμενα 10 χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας- η κ. Τουλουπάκη μόνο αδρανής δεν παρέμεινε. Κάλεσε τους «γνωστούς – αγνώστους» ψευδομάρτυρες, Φιλήστωρα Δεσταμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη, τους «έχρησε» παρανόμως προστατευόμενους μάρτυρες με κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αντίστοιχα και με σειρά μεθοδευμένων «καταθέσεων» -καταθέσεις οι οποίες σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Μετσοβίτου είτε υπαγορεύονταν είτε παραδίδονταν με στικάκι-, ενέπλεξαν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το υπόβαθρο για πολιτική ήττα της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

3. Όταν στις 05-02-2018, ο φάκελος της NOVARTIS πήγε στη Βουλή – υποτίθεται αμελλητί σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, αλλά για ποιο «αμελλητί» μιλάμε, όταν οι καταθέσεις των ψευδομαρτύρων εδίδοντο περί ενός περίπου τριμήνου πριν – η κ. Τουλουπάκη δεν συμπεριέλαβε στο φάκελο το έγγραφο του FBI, ισχυριζόμενη εκ των υστέρων ψευδώς ότι είχε χαρακτηριστεί ως «Απόρρητο». Η κ. Τουλουπάκη σύμφωνα με την πρόταση της κ. Μετσοβίτου να μην ενημερώσει τους βουλευτές ότι το FBI δεν βρήκε εμπλεκόμενους πολιτικούς στην έρευνά του για την NOVARTIS, απέκρυψε το πλέον σοβαρό έγγραφο της προανακριτικής έρευνας που διεξήγαγε η κ. Τουλουπάκη, το περιεχόμενο του οποίου θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Βουλής, απόφαση που με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε εκ νέου τον φάκελο στην κ. Τουλουπάκη για να συνεχίσει την έρευνά της…

4. Η κ. Τουλουπάκη, έχοντας πια πετύχει τον στόχο της να ρίξει λάσπη σε εξέχοντα πρόσωπα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι ερεύνησε περαιτέρω την υπόθεση και βλέποντας ότι η ΝΔ θα κέρδιζε στις εκλογές, αρχειοθέτησε πριν την διενέργεια αυτών το φάκελο τεσσάρων πολιτικών προσώπων και μετά τις εκλογές και τη νίκη της ΝΔ άλλους τρείς. Συνέχισε όμως -δήθεν- την έρευνά της για τους Α. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλο, για να μπορεί να ισχυρίζεται εκ των υστέρων στις Βρυξέλες και σε ΜΜΕ ότι «της πήραν τη δικογραφία και δεν περάτωσε το έργο της»
Παραθέτουμε αυτούσια την πρόταση της εισαγγελέως κ. Μετσοβίτου – Φλουρή, στην οποία αναφέρονται τα παραπάνω:

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ: ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ ΕΛΕΝΗ – ΝΤΖΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας με την μορφή της έκθεσης αθώου σε δίωξη

Γ) Δεν απέστειλαν, κατά την διαβίβαση της άνω δικογραφίας της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς με τις Αμερικανικές Αρχές (FBI), που διεξήγαγαν έρευνα για παράνομες πρακτικές της εταιρείας NOVARTIS, ούτε το σύνολο των πληροφοριακών εγγράφων αυτού, αν και δεν υπήρξε διαβάθμιση απορρήτου σε αυτά και μάλιστα δεν απέστειλαν έγγραφα που περιέχουν στοιχεία υπέρ των πολιτικών προσώπων, όπως τα με ημερομηνία 01-08-2017 και 02-08-2017 πληροφοριακά δελτία, από τα οποία προκύπτει ότι το FBI δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος πολιτικών προσώπων, ούτε στοιχεία για άσκηση επιρροής κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό, όταν κλήθηκαν οι βουλευτές να αποφασίσουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν είχαν ούτε γνώριζαν ότι υπήρχαν και άλλα έγγραφα του FBI, εκτός από τα με ημερομηνία από 13-12-2017 και 23-01-2018 που ήταν τα μοναδικά που έστειλαν στην Βουλή.
Η ρήτρα απαγόρευσης της χρήσης, που υπήρχε στο κείμενο των αποσταλλέντων στην Εισαγγελία Διαφθοράς Εγγράφων, σε οποιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες που είχαν ως βάση τις πληροφορίες των εγγράφων αυτών, άνευ ρητής έγκρισης του FBI, δεν τους δέσμευε, αφενός επειδή η συγκεκριμένη ποινική διαδικασία δεν είχε ως βάση τις πληροφορίες των εγγράφων αυτών, αφετέρου διότι δεν ελήφθησαν στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής, κατά τους όρους της Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 26-05-1995, κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 2804/2000, όπως συμπληρώθηκε με το Πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον στις 18-01-2006, που τέθηκε σε ισχύ με τον Ν. 3771/2009 (ΦΕΚ Α’ 111/9-7-2009) ανεξάρτητα του ότι η ρήτρα αυτή, που αποτελεί έκφανση του έννομου αγαθού της Διεθνούς Κρατικής Υπόστασης, υποχωρεί έναντι της Αρχής της απονομής της δικαιοσύνης και της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας.

Επιπλέον στα εν λόγω έγγραφα του FBI δεν έθεταν αριθμό πρωτοκόλλου έστω και εμπιστευτικό, με σκοπό να τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και στο βαθμό που η διερεύνηση των πληροφοριών θα βοηθούσε, στην άσκηση ποινικής διώξεως κατά ορισμένων πολιτικών προσώπων, δ) δεν περιέλαβαν τις Πράξεις χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως προστατευμένων στη δικογραφία που απέστειλαν στη Βουλή, στερώντας έτσι τη δυνατότητα, στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, να ελέγξουν τη νομιμότητα των πράξεών τους και την ύπαρξη στοιχείων σε βάρος τους.

Περαιτέρω δεν συνέχισαν, σύμφωνα με τις άνω Συνθήκες με τις ΗΠΑ και κατόπιν γραπτού αιτήματος, τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής που είχε ζητήσει νομότυπα η τότε Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, με την από 19-12-2016 αίτηση Δικαστικής Συνδρομής, δυνάμει της οποίας ζητούσε συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση NOVARTIS, αλλά επικοινωνούσαν με τις αμερικανικές αρχές παράτυπα, στα πλαίσια άτυπων συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και με πληροφοριακά σημειώματα, που όμως δεν αποτελούσαν τα τελικά συμπεράσματα, των αμερικανικών αρχών.

Εξάλλου μετα την επιστροφή της δικογραφίας για την υπόθεση της NOVARTIS από τη Βουλή στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας πολιτικών προσώπων, συνέχισαν την ποινική προδικασία σε βάρος τους, αν και δεν είχαν αρμοδιότητα, την ύπαρξη της οποίας δεν ήλεγξαν εν γνώσει τους, ενόψει και της επικρατούσης νομολογιακής και θεωρητικής άποψης, ότι πρόκειται για υπουργικά αδικήματα, το αξιόποινο των οποίων ως Υπουργικών είχε εξαλειφθεί δια της ειδικής παραγραφής του Ν. 3126/2003 «περί ευθύνης Υπουργών».

Ακολούθως δε ενήργησαν πράξεις προκαταρκτικής εξέτασης προς συλλογή κατασκευασμένων στοιχείων, προκειμένου να εκτεθούν σε δίωξη τα προαναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, εξετάζοντας εκ νέου τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη», «Αικατερίνη Κελέση», οι οποίοι κατέθεσαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις δικές τους υποδείξεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα