«Απέναντι στον ρατσισμό να αντιτάξουμε τον σεβασμό στον άνθρωπο»

Τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου κατά του ρατσισμού ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Όπως τονίζει ο κ. Πανούσης, ο ρατσισμός μόνο ολέθριες συνέπειες μπορεί να έχει για την κοινωνία. «Ο ρατσισμός ως αντίληψη, αλλά και ως συμπεριφορά, χρησιμοποιείται για να προκαλέσει φόβο, μίσος και ιδιότυπο στιγματισμό απέναντι –κυρίως– σε ευάλωτες ομάδες, διαβρώνοντας έτσι τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Ακόμα και ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές αυτοτροφοδοτούνται από ρατσιστικά κίνητρα και προκαταλήψεις», αναφέρει στο μήνυμά του και προσθέτει:

«Απέναντι σε αυτές τις μισαλλόδοξες πρακτικές οφείλουμε να αντιτάξουμε τις βασικές αξίες, που συγκροτούν διαχρονικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τον αξιακό κώδικα της κοινωνίας μας. Την προσήλωση στα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Το σεβασμό στον άνθρωπο. Την αναγνώριση της διαφορετικότητας».

Ο κ. Πανούσης αναφέρεται, τέλος, στις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, οι οποίες -όπως λέει- «αποτελούν τη δική μας απάντηση, τη δική μας συνεισφορά στη γενικότερη προσπάθεια για την εξάλειψη των φαινομένων του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας».

Διαβάστε επίσης